Proizvodnja rasada u školskom plasteniku

Naši vrijedni učenici iz zanimanja Poljoprivredni tehničar i Fitofarmaceut su sa svojim profesorima Mirsadom Parić i Muharemom Mulabdićem na časovima praktične nastave realizovali sjetvu paprike, paradajza i krastavaca. Profesori i učenici opisali su nam proces sjetve koja je obavljena početkom februara. Prilikom sjetve su koristili supstrat klasman, sjemenke su utiskivali u otvore napunjene pomenutim supstratom, potom ih zalijevali i ostavljali da isklijaju uz određenu temperaturu i vlagu.  Nakon klijanja biljke su iznosili na svjetlo kako bi im omogućili normalan rast i razvoj.

Na današnjim časovima praktične nastave učenici su realizovali tehniku pikiranja biljaka, odnosno sadnje u pojedinačne saksijice, kako bi se korijen biljke mogao bolje razviti i omogućiti joj da se normalno razvije.

Treća faza koju će realizovati u narednom periodu bit će rasađivanje biljaka u plastenicima i na otvorenom kada vremenski uslovi budu dozvoljavali.

Učenje djece kako proizvesti hranu i kako odgovorno živjeti u zajednici središte je obrazovanja u našoj Poljoprivrednoj školi .

 

Ponosni smo na naše učenike poljoprivredne struke, jer su odabrali zanimanje koje je budućnost i nada svake nacije.

„ Poljoprivreda je najzdraviji, najkorisniji i najplemenitiji posao čovjeka . “

George Washington

O Mjesovita srednja stru?na škola Tešanj