Tražimo višednevnu kontrolu emitovanja dima

Prošlo je mjesec dana, od Reagovanja Naše stranke Tešanj na pojavu sumnjivog dima koji izlazi iz kruga tešanjske tvornice „NAPREDAK“, a da se Načelnik Općine Tešanj gosp. Suad Huskić još uvijek nije javno očitovao po ovom pitanju, iako smo ga u Reagovanju pozvali da se oglasi i bar djelimično umiri i upozna građane o poduzetim mjerama.

Iako je Inspekcija za zaštitu okoline ZDK 29. marta ove godine izvršila inspekcijeku kontrolu privrednog subjekta „NAPREDAK“ d.d. Tešanj, sa ciljem „kontrole emitovanje zagušljivog i smrdljivog dima dima iz dimnjaka navedenog objekta“ , koji je uredno dostavljen Općini Tesanj, isti je svjetlo dana ugledao tek nakon dva mjeseca, i to kao materijal za sjednicu OV Tešanj (PRILOG: Zapisnik).

Nažalost, a pretpostavljamo na sreću nekih, u Zapisniku Inspekcije, potpisanom od strane Kantonalne inspektorice za zaštitu okoline Tica Jasmine, piše, između ostalog, da „u toku inspekcijeke kontrole nije utvrđeno značajnije emitovanje dima“. Također, u Zapisnku Inspektorica navodi da „kotlovnica kao gorivo koristi drvo i ugalj…i da nije utvrdđeno korištenje drugih energenata…“.

Ne osporavajući Zapisnik, želimo Inspektorici naglasiti da građani Tešnja svakodnevno, u jutarnjim satima, vide izrazitu pojavu dima iz dimnjaka, a ne neznačajnu kako to Inspektorica tvrdi, te da je bilo dobre volje ista se mogla malo više zainteresovati za ovaj problem, o kojem najbolje govori fotografija iz priloga.

Veoma je zanimljivo da, iako je već odavno završena sezona grijanja, kotlovnica i dalje radi u punom kapacitetu, sto još vise povećava strah kod građana, koji su ogorčeni zbog neodgovornog odnosa, kako vlasti Općine Tešanj, tako i menadžmenta navedenog tešanjskog privrednog subjekta.
Ovim Saopćenjem pozivamo Načelnika Općine Tešanj da pozove Inspekciju za zaštitu okoline ZDK da izvrši visednevnu i cjelodnevnu kontrolu emitovanja dima iz kruga privrednog subjekta „NAPREDAK“ Tešanj, da bi se konačno doslo do prave istine, a građani poduzeli odgovorarajuce mjere kako bi zaštitili svoje zdravlje, ukoliko za to bude potrebe.

Broj:01-34/5-22
Datum, 25.5.2022. godine

O Tesanj Net

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *