SEJO ATOMAC-NOVINAR U POKUŠAJU U SLICI I RIJEČI

Sejo Atomac, tako ga ja zovem i vodim u telefonskom imeniku, za druge Sead Muftić.

Igrom slučajeva ovih dana sa Sejom ispijam najviše kafa, ponekad se nađe i za doručak, pa mahnemo po burek i po u Haustoru. Kontam nešto, Sejo jedino više kafe popije sa Hasanom Galijaševićem, našim zajedničkim drugom. Šta Seju i Hasana veže zagonetka je, ali znam da Hasana i mene veže bivša nam zajednička partija, antifašizam, voćnjak i limarija na autu.

Seju Atomca sam upoznao, najmanje, prije 14 godina. Imao je slomljenu ruku od tuče, na nekoj od utakmica TOŠKa, veli mi da je on ATOMAC-vatreni navijač TOŠKA. Pomislih, ako si navijač moraš biti vatren i biti spreman davati i primati udarce. Sejo se tada stavio na raspolaganje, i sa Atomcima, dugo vremena pomagao svaku humanitarnu akciju koju sam vodio kao organizacioni sekretar SDP BiH Tešanj.

Sead Muftić je rođen 02. juna 1979. godine u Doboju. Srednju eletrotehničku školu-smjer eletromehaničar završava u Tešnju, gdje živi i radi u firmi MANN+HUMMEL BA Tešanj.

Sejina neskrivena želja je da bude novinar i to pokušava više od 16 godina, tačnije od 2006. godine gdje na web portalu tesanj.net piše prve svoje novinarske uradke. Kasnije vodi portal atomci.ba, te na Radio ZOS vodi zapaženu emisiju “Bez cenzure”, u kojoj sam i sam bio gost. Za novinara-u pokušaju i previše.

Inače, Sejo je “dioničar” mnogih portala i grupa na društvenim mrežama, na kojima ujeda, ali puno više hvali, pa nije čudo što ga pojedinci zaustavljaju spremni da se pomarišu s njim. Naravno, Sejo to vješto izbjegava, jer novinarstvo je drugačiji sport od fudbala. Interesantno je da “napadači” biraju Seju, neusuđujući se da nasrću na druge “dioničare”, koji su moćni i puni ko brodovi, ali nisu ni blage naravi kao Sejo. Za svog uzora u novinarstvu Sejo ističe rahmetli Fahrudina Hrvića. Sejo je aktivan član BH NOVINARA.

Osim novinarstva Sejo je i aktivan sportski radnik i jedan od pokretača Paintball sporta na prostoru općine Tešanj. 2012. godine Sejo pokreće paintball turnir pod nazivom “Adem Omahic OMAHA” koji postaje tradicionalnog, ali i međunarodnog karaktera. Za svoj rad na promovisanju sporta Sejo je dobio niz priznanja.

Mnoge aktivnosti na prostoru općine Tešanj, koje su poboljšale kvalitet života građana je, upravo, inicirao Sejo, a za što mu je Općinski načelnik Tešanj Fuad Šišić dodjelio zahvalnicu u mandatnom periodu 2008-2012. godina.

Sejo je član Dobrovoljnog vatrogasnog društva Tešanj 1905, i u više navrata je pokazao svoju nesebičnost, hrabrost i požrtvovanost, kako bi pomogao drugima u nevolji.

Iakao mlad, Sejo je svoju krv, da pomogne drugima, dao 42 puta, za šta je kao Dobrovoljni davaoc krvi u više navrata pohvaljivan od Crvenog križa/krsta Tešanj.

Pričajući o raznim stvarima, Sejo mi je neki dan rekao da posjeduje ličnu biblioteku od preko 300 knjiga, te me pozvao da mu pomognem oko pravljenje stalaže, što sam naravno rado prihvatio.

Neki znaju, ali većina ne, da je Sejin otac, rahmetli Muhamed, pored toga što je puno čitao, u Tešnju imao jedan od najljepših rukopisa. Legenda kaže da je r. Muhamed poslao čestitku familiji u Sarajevo, koja je bila bliska sa r. Džemalom Bijedićem. Kada je r. Džemal vidio rukopis na razglednici pozvao je administraciju Tešanjskog sreza i rekao da se r. Muhamedu nađe posao u administraciji. Sejin otac r. Muhamed je odbio Džemalovu ponudu, tada jednog od najmoćnijih ljudi u Jugoslaviji, te nastavio da radi posao komunalnog radnika, u svojoj skromnosti pozdravljajući i sklanjajući se i djeci koja su mu na putu bila.

Priču o Seji bih završio o njegovoj nesebičnoj ljubavi prema životinja, a svoju ljubav prema njima, zadnji put, umalo je platio glavom kada se, spažavajući mačku koja je završila na infuziji, i sam od iscrpljenosti onesvjestio i završio na infuziji. Sreća i mačka i Sejo Atomac su dobro prošli.

Emir Unkić Deba
Kalošecić, 02. juni 2022. Godine

O Emir Deba Unkic

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *