Ex vlada FBiH

Četiri su glavna zla vlasti:
odgađanje, podmićivanje, grubost i povodljivost.

Francis Bacon

Predsjednica Federacije Lidija Bradara istaknula je zadovoljstvo održanim sastankom 09.03.2023. godine sa predsjednicima SDP-a i HDZ-a te naglasila optimizam u provođenju izbornih rezultata kako bi se u što skorijem roku u potpunosti osiguralo funkcionisanje, stabilnost i opći napredak Federacije Bosne i Hercegovine. Predsjednica FBiH, kao jedan od tri ravnopravna člana rukovodstva FBiH, ne razgovara o ovome prvo unutar samog rukovodstva nego sa liderima političkih stranaka. Meni se čini da i nije cilj formirati novu vladu nego druge učiniti odgovornim i krivim za ono što su ponajviše i sami krivi i odgovorni.

Umjesto ex vlade u tehničkom mandatu još jedan mandat, umjesto ekskluzivne vlade bez SDA sada je prava prilika za expertsku vladu FBiH. Ako postoji stvarna volja koja prati deklarativna opredjeljenja parlamentarne većine u zastupničkom domu FBiH, građanske većine (HDZ & “osmorka”) i potpredsjednika FBiH g-dina Lende (koga je izabrala parlamentarna većina kao rezultat nezaobilazne zakonske procedure a ne kao izraz političke volje većine, tada je pravi izlaz vlada eksperata, stručnjaka koji će raditi svoj posao najbolje što znaju i umiju u interesu svih građana FBiH.

Takva vlada bi mogla dobiti do sada najveću parlamentarnu podršku (pozicije i opozicije) te bi se mogli nadati ubrzanim reformskim procesima a federalne javne institucije, službe i preduzeća dobiti priliku da povećaju efikasnost, da manje koštaju jer bi one koji su višak, koji su stranačkim “uguravanjem” ušli unutra mogli biti zaposleni u privredi kojoj sada nedostaje radne snage za dalji rast. Ostala bi pitanja koja ne mogu dobiti podršku u Domu naroda i koja bi se mogla onda rješavati na političkom nivou. Uključujući i izmjene Ustava FBiH i Izbornog zakona BiH. I otklonjene bi bile sve sumnje u zavjere u nastaloj situaciji.

Čudno je to u kojoj mjeri SDA (i DF) “igraju” na kartu etničke legitimnosti i emocija, pa i konfrontacije sa dugogodišnjim ino partnerima, a da ne koriste politički riječnik i incijativu koja bi rastjerala maglu. Braniti parlamentarnu poziciju znači preuzeti inicijativu i odgovornost za nova rješenja a ne ukopavanje naspram onih koji ih žele “istjerati” iz vlasti po svaku cijenu. Ne znam zbog čega potpredsjednik FBiH, g-din Lendo stoji na poziciji da “bez SDA” nema njegovog potpisa na sastav nove Vlade FBiH? SDA i DF imaju značajnu zatsupljenost u Parlamentu FBiH i mogu djelovati na mnogo načina. G-din Lendo kao i g-din Stojanović (drugi potpredsjednik FBiH) treba ovih dana svakodnevno da vode razgovore sa g-đom Bradarom (Predsjednicom FBiH) i traže način za sastav nove Vlade FBiH. Oni sada imaju najvažniju lidersko-menadžersku ulogu u procesu imenovanja novog sastava Vlade FBiH.

Potpuno je neprihvatljivo, ma koliko nasljeđe bilo sada obrazloženje/opravdanje i teška navika, da se rukovodstvo Federacije BiH svodi na predstavnike svojih stranaka ili stranaka parlamentarne većine koji ne rade sami ništa i čekaju šta će uraditi njihove stranke. Oni sada treba da pokažu svoju sposobnost i preuzmu odgovornost, da razgovaraju o konceptu vlasti u naredne četiri godine, prioritetima a zatim i potrebnim profilima ministara i onoga ko će biti na čelu tog tima. Veliki je to posao za njih i njihove savjetnike, za konsultante iz okruženja, kako bi se došlo do dvije-tri različite opcije koje su prvenstveno za njih prihvatljive. Nakon toga treba da o tome razgovaraju sa parlamentarnim grupama – klubovima i kroz diskusiju dođu do optimalnog rješenja u ovoj situaciji. Jasno je da oni dobro znaju političke stavove svojih stranaka i očekivanje diplomatskog kora u Bosni i Hercegovini. Pametni su to ljudi a i žena. Treba da to sada pokažu. Kada to urade, i dobiju saglasnost Parlamenta FBiH, treba im čestitati. Ako ne dobiju parlamentarnu saglasnost onda je posao i odluka na Parlamentu šta i kako dalje. U svakom slučaju tada nema blokade od strane rukovodstva Federacije BiH. Ili nema bar onakve blokade koju je četiri godine pravio g-din Čavara (HDZ).

O Fuad Sisic

Fuad ŠIŠIĆ rođen je 20.06.1960. godine u Raduši (Tešanj), od oca Mehe Hadžimehić-Šišić i majke Nure, rođene Pobrić. Osnovnu školu, kao i Gimnaziju, završio je u Tešnju a zatim i studij mašinstva na Univerzitetu u Sarajevu 1984. godine.

Radni vijek je započeo u Unico filter početkom 1984. godine. Uz rad predaje stručne predmete u srednjim školama u Tešnju. Početkom aprila 1992. godine angažuje se u odbrani na različitim dužnostima da bi u julu 1994. godine izabran za Prijelaznog općinskog načelnika u Tešnju, a zatim 1997. godine i za Općinskog načelnika. U firmu Unico filter (kasnije MHBA) se vraća krajem 2000. godine i ostaje do 2008. godine u privredi. Krajem 2008. godine je izabran ponovo na poziciju Općinskog načelnika a 2012. godine i na poziciju Predsjedavajućeg Općinskog vijeća. U MHBA se vraća 2013. godine i ostaje do kraja 2016. godine. Od početka 2017. godine radi u privatnoj kompaniji SARAČEVIĆ, Tešanj.

Kroz neformalno obrazovanje prošao je edukaciju prodajnih vještina (USAID, MANN+HUMMEL), organizacijskih vještina (ADIŽES, Novi Sad), rukovodnih i menadžerskih vještina (CRESOM, Kalifornija; MANN+HUMMEL). Pohađao je mnoge edukacije u Bosni i Hercegovini i okruženju, kao i online edukacije. Bavi se pitanjima uloge rukovodstva i organizacijske transformacije uz elektronsku podršku, postavljanjem ciljeva, donošenjem odluka i korištenjem neophodnih menadžerskih alata.

Uz profesionalni rad je istovremeno obavljao niz drugih političkih, privrednih i društvenih poslova. Dobitnik je mnogih priznanja, a najznačajnija su: Lokalni lider desteljeća (Liga humanista), Najnačelnik (2011. godine), Plaketa Općine Tešanj (2015. godine).

Objavljene knjige:

- Početnica na računarima (1999),
- Reinženjering poslovnih procesa (2001),
- Rukovođenje (2003),
- Menadžerske vještine (2005),
- Nije kriv (2007),
- Rukovodni i menadžerski alati (2011),
- Organizacija (2013),
- Srcem i sredinom (2020)


Tešanj, 11.09.2020

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *