Iz štampe izašla nova knjiga o tešanjskoj prošlosti

Nakon objavljivanja (u nekoliko zadnjih godina) knjiga: Prilozi za historiju grada Tešnja-Aladina Husića, Cko 2017, Nahija Tešanju 16. Stoljeću, Adema Handžića, Cko 2019, Sidžil tešanjskog kadiluka iz druge polovine XVIII vijeka Opća biblioteka 2019, nedavno je, u izdanju Opće biblioteke, iz štampe i knjiga Stanovništvo Tešnja sredinom XIX stoljeća Kemala Nurkića i Huseina Galijaševića.

Ova knjiga sadrži prijevod popisa stanovništa tešanjske nahije za kasabu Tešanj iz 1850. godine. Iz podataka o zanatlijam, njihovom broju, opisu stanovnika, broju raznih zvanja i zanimanja može se dobiti jasnija slika Tešnja iz tog vremena, a sigurno dobra osnova i za druga istraživanja. Dati će i doprinos Genealogiji, pomoćnoj grani Historije. Nekolicina Tešnjaka je pravila, a neki objavili u knjigama, svoje korijene (Galijašević, Karahodžić, Subašić, Bešlagić, Ajanović, dvije porodice Mešića). Radi se o popisu stanovništva po mahalama sredinom XIX sroljeća i što je veoma važno prvi put se pojavljuju imena i prezimena, izuzev u 46 slučajeva gdje su popisana samo imena učesnika u i imena njihovih očeva.

Popisana je samo muška populacijama po kućama mahala:Sukija, Hadži Nesuha, Sufi Oruči, Dibaghana, Abdipašina, Harman i Varoš. Pored toga posebno su popisani Romi (muslimani) i nemuslimansko stanovništvo u mahalama Sukija i Dibeghana, kao i mahala Sukija tetima-i Tugović.

O Tesanj Net

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *