TECH LAB coworking prostor

Ne postoje neuspjesi,
već samo životne lekcije”
nn

Agencija za razvoj Općine Tešanj (TRA) je svečano otvorila coworking prostor u Tešnju 20.10.2023. godine, pod projektnim nazivom TECH LAB coworking prostor. No kako smo kao region, država i društvo daleko od vodstva u naučno-istraživačkim područjima i inovativno-tehnološkim rješenjima, onda se nastoji uraditi ono što se može. Ali uvijek se to radi tako da to nekako liči na aktuelnost i tehnološku savremenost. Prvi znak toga jesu nazivi koji se koriste. Njihovo značenje većina ne zna, a i oni koji pročitaju njihovo značenje mogu kreirati različite percepcije, jer nema uspostavljenih primjera dobrih praksi u neposrednom okruženju. A to je onda i prostor za manipulaciju, lutanje i maglovitu priču koja zbog prethodnog može proći.

Ono što sada TRA nudi (dosta toga je već godinama nudila u prostorijama općinske administracije u zgradi Općine Tešanj i sa opremom u Mješovitoj stručnoj školi) je značajno unapređeno, prostorno kapacitirano i uređeno, te kvalitetno proširen portfolio raspoložive opreme (istina, smješteno na spratu zgrade Vatrogasne jedinice, što simbolički ne ukazuje na dugoročnu orjentaciju). No ono što se nije moglo čuti prilikom ovog svečanog čina (a trebalo je, osim u laganoj naznaci u govoru Općinskog načelnika kojim je ispravio prethodnog govornika, Direktora TRA) je upravo to – sopstveno tešanjsko nasljeđe. Ono svakako ima i svoj značaj u bliskoj prošlosti (70-ak godina unazad), u prelasku sa zanatske proizvodnje limenih peći na osnivanje sreskog metalnog preduzeća i prve industrijske korake u “Pobjedi”, kao i borbu lokalnog rukovodstva da se izrazito siromašna sredina (kakav je u tom periodu bio Tešanj i sa velikim stepenom nepismenosti), može oporaviti i pokrenuti samo obrazovanjem i stručnim osposobljavanjem (u čemu je personifikacije te lokalne politike i privrede u ključnom periodu bio r. Izudin Alićehajić). No danas je općina Tešanj jedna od najrazvijenijih (iako je bila pod ospadom i porušena priie samo 30 godina). Ponovno ustajanje na noge i period koji bi se (možda) na neki način mogao uporediti sa periodom poslije 1945. godine je završio. I u jednom, i u drugom periodu bila je zajednička sinergija, visok stepen interakcije i saradnje, prije svega lokalne uprave i privrede (iako se radi o dva potpuno različita društveno-politička sistema ali i dva potpuno različita globalna konteksta).

No poslije 1995. godine, Općina Tešanj je opredjelila strateško planiranje smjera kretanja u budućnosti kao osnovni tok savremenog pristupa. Prvu strategiju razvoja, Općina Tešanj je počela kreirati u novembru 1995. godine (prije i zvaničnog završetka rata). Taj pristup strateškom planiranju, dokumentovanom, participativnom i sveobuhvatnom je imao kontinuitet od tada do danas (sa samo nekoliko godina prekida). To je omogućavalo da pojedinci mogu osloboditi energiju, koristiti sve prilike i dati doprinos ali da ne mogu (ili ne bi trebali improvizovati na ključnim razvojnim pitanjima i opredjeljenjima). Tim pristupom je Općina Tešanj i osnovala TRA 21.8.2009. godine.

Slijedom dugoročnog planiranja razvoja lokalne zajednice, od maja do novembra 2017. godine, kreiran je prijedlog Strategije razvoja općine Tešanj za period 2018-2027. godina, sa definicijom vizije: Tešanj – sredina ekološke svijesti, inovativne poduzetnosti i društvene etike.

U okviru sektora ekonomije, prvi sektorski cilj u periodu od 10 godina (u kome se nalazimo) je bio na prvom mjestu razvoj sektora ekonomije sa visokim dodatnim vrijednostima. Unutar ovog sektora prvi i ključni strateški projekat je bio osnivanje tehnološko-inovativnog centra (početni prijedlog, iznio na sjednici sektorskog tima za ekonomiju (14.7.2017) Mahmut Galijašević, direktor MHBA; pored Mahmuta u radnom timu su aktivni bili: Selma Bradarić, vođa tima; Ismar Alagić, Mahmut Galijašević, Amir Šišić, Emina Mujezinović, Amir Vilašević, Husein Galijašević, dok se ostali članovi tima nisu pojavili – tim imenovao općinski načelnik). Konačna definicija ovog projekta u usvojenom strateškom dokumentu: Osnivanje tehnološkog centra. Očekivani ishodi projekta su bili definisani kao: Nove tehnologije na području općine Tešanj (min. jedna nova tehnologija do 2022 – proizvodnja robota za proizvodne procese), Viši stepen obrade kod postojećih tehnologija (10% širi portfolio finalnih proizvoda do 2022. u odnosu na 2017.) te Uspostavljena globalna mreža kontakata, min. 100 respektabilnih kontakata do 2022. godine. Drugi strateški projekat je bio Podrška razvoja start up ideja mladih

Krenulo se u implementaciju, urađena je i ozbiljna studija izvodljivosti za tehnološki centar, ali stvari uvijek ne idu onako kako se planira. Nije u tome nikakva tragedija. Loše je ne naučiti lekcije i nastaviti dalje kao da ništa nije bilo. A, iz moje perspektive (a bio sam uključen i mogao bih činjenično obrazložiti, no nije ovo prilika za to), nedostajala je upravo potrebna sinergija lokalne uprave i privrede (i obrazovnih institucija). A saradnja i disciplina (konzistentnost) je jedan od ključnih faktora dostizanja planiranih rezultata. Uz to otvorena saradnja, fer, u najboljem interesu zajednice.

Općina Tešanj je, s malim zakašnjenjem, 25. aprila 2023. godine usvojila, Strategiju razvoja 2023-2027 (usklađena i revidirana, ali su vizija i strateški ciljevi ostali isti iz izvorne strategije 2017-2027. godine). No projekat, Osnivanje tehnološkog centra zamijenjen je (odustalo se) sa projektom S.P.
TEH LEB i poslovni inkubator. Očekivani ishod ovog projekta je osnovan TECH LAB i poslovni inkubator te povećanje broja firmi sa novim tehnologijama i većim stepenom obrade do 2027. godine. Tako piše u zvaničnim dokumentima. Ovaj projekat TECH LAB, TRA je kandidovala u okviru svojih redovnih aktivnosti, 30.06.2021. godine (nepune dvije godine prije izmjena u strategiji razvoja) na adresu ILO (International Labor Organisation, sa sjedištem u Ženevi, organizacija UN-a) koji je prihvaćen i odobren sa početkom realizacije 21.3.2023. i planiranim završetkom 31.12.2023. Prvi indikator uspješnosti ovog projekta je uređen coworking prostor. Dakle, došlo je do reduciranja strateškog cilja i usklađivanje strateškog projekta prema operativnim aktivnostima i stvarnosti koja se već dogodila, a to onda čini strateško planiranje irelevantnim.

Ne ulazeći do koga je (to sada nije važno), opremljeni coworking prostor je odlična stvar koja je na raspolaganju. Malobrojni tim TRA sa direktorom zaslužuje pohvalu. I Općina Tešanj za podršku, jer ipak se kreće. Zbog prerane smrti, prvi direktor TRA r. Hilmo Perčo svakako nije mogao prisustvovati ovom događaju, ali nije bio prisutan ni Dr. Ismar Alagić, profesor, osmogodišnji direktor TRA. Davno su rekli koliko je važno poštovati prethodnike (ako nisu zločinci), makar se s njima ne slagali. Ono što se na otvorenju ovog prostora nije čulo (a dobro bi bilo da jeste), iznio je Direktor TRA u svom obraćanju kao footnote: Nije teško nabaviti svu ovu opremu, imate pare i to kupite. Ono što je izazov je kako tu opremu staviti u pravu funkciju da donese očekivanu promjenu?

O Fuad Sisic

Fuad ŠIŠIĆ rođen je 20.06.1960. godine u Raduši (Tešanj), od oca Mehe Hadžimehić-Šišić i majke Nure, rođene Pobrić. Osnovnu školu, kao i Gimnaziju, završio je u Tešnju a zatim i studij mašinstva na Univerzitetu u Sarajevu 1984. godine.

Radni vijek je započeo u Unico filter početkom 1984. godine. Uz rad predaje stručne predmete u srednjim školama u Tešnju. Početkom aprila 1992. godine angažuje se u odbrani na različitim dužnostima da bi u julu 1994. godine izabran za Prijelaznog općinskog načelnika u Tešnju, a zatim 1997. godine i za Općinskog načelnika. U firmu Unico filter (kasnije MHBA) se vraća krajem 2000. godine i ostaje do 2008. godine u privredi. Krajem 2008. godine je izabran ponovo na poziciju Općinskog načelnika a 2012. godine i na poziciju Predsjedavajućeg Općinskog vijeća. U MHBA se vraća 2013. godine i ostaje do kraja 2016. godine. Od početka 2017. godine radi u privatnoj kompaniji SARAČEVIĆ, Tešanj.

Kroz neformalno obrazovanje prošao je edukaciju prodajnih vještina (USAID, MANN+HUMMEL), organizacijskih vještina (ADIŽES, Novi Sad), rukovodnih i menadžerskih vještina (CRESOM, Kalifornija; MANN+HUMMEL). Pohađao je mnoge edukacije u Bosni i Hercegovini i okruženju, kao i online edukacije. Bavi se pitanjima uloge rukovodstva i organizacijske transformacije uz elektronsku podršku, postavljanjem ciljeva, donošenjem odluka i korištenjem neophodnih menadžerskih alata.

Uz profesionalni rad je istovremeno obavljao niz drugih političkih, privrednih i društvenih poslova. Dobitnik je mnogih priznanja, a najznačajnija su: Lokalni lider desteljeća (Liga humanista), Najnačelnik (2011. godine), Plaketa Općine Tešanj (2015. godine).

Objavljene knjige:

- Početnica na računarima (1999),
- Reinženjering poslovnih procesa (2001),
- Rukovođenje (2003),
- Menadžerske vještine (2005),
- Nije kriv (2007),
- Rukovodni i menadžerski alati (2011),
- Organizacija (2013),
- Srcem i sredinom (2020)


Tešanj, 11.09.2020