Bosansko pozorište Tešanj: Demanti

Ovo, u principu, nije niti kritika, nego se više može nazvati ispravkom nepreciznog navoda.
Naime, na www.tesanj.net 12.10.2010. godine u rubrici Kultura-Pozorište Tešanj najavljena je predstava «Legenda o Dervišu» autora Safere Grbića.

Da omah budem precizan i da na taj način odgovorim ljudima koji su u četvrtak navečer gledali navedeni uradak i koji me svakodnevno pitaju šta je posrijedi: to nije predstava Bosanskog pozorišta Tešanj niti isto Pozorište ima ikakve veze sa tim uratkom (neznam kako da drugačije nazovem taj smioni pokušaj scenske izvedbe).

Bosansko pozorište Tešanj aktivno radi i sa omladinskom scenom (trenutno je u pripremi jedna predstava) i redovno sa smotri i takmičenja donosi brojne nagrade (od četrdesetak pozorišta uvijek smo među prva tri) ali sa ovom predstavom, ponavljam, zaista nema ništa.

Mladog autora, umjetnika, slikara, pjesnika, scenaristu, glumca, režisera i, odskora, romanopisca ( i sve to sa nepunih osamnaest ) je «pogurala» Općina Tešanj, fondacija «Mozaik» i Omladinska banka, kako je u najavi predstave i navedeno.

Ja se iskreno nadam da će doći vrijeme kada će oni koji daju novac za određene «projekte» početi da se zanimaju za kvalitet istih, ili će se udostojiti da makar pogledaju «djela» koja su sponzorisali jer će samo tako moći da nas spasu nebuloznih igrarija kakvu nam je mladi, da ne nabrajam opet sve «titule», kvazi-umjetnik priredio u četvrtak.

Tešanj ima radio, dvije televizije, mnoštvo «novinara», ali ja nigdje ne vidjeh nikakav osvrt niti bilo kakav pisani trag koji bi prokomentarisao dotični «uradak», pa tako neću ni ja da se miješam u tuđe poslove iako bih, kao izigrani gledalac, imao štošta reći.

Razlog ovog obraćanja je već naveden i ostvaren.

Suad Livnjak
Bosansko pozorište Tešanj

O Tesanj Net

16 0 komentara

  1. pa nije kritika ali si bespotrebno iskritikovao sve ovo.

    prvo, postavljeno je na web stranicu pod rubrikom pozorište tešanj jer to jeste to. Možda nema veze sa institucijom Bosansko pozorište Tešanj ali zar je to toliko bitno.
    Dovoljno je bilo samo ispraviti taj navod.

    drugo, svi se žale kako se ne pomaže mladima a onda kada se pomogne nađe se neko ko i u tome traži skandal.

    treće, kažeš da je momak “kvazi-umjetnik”. Ko to odlučuje je li neko umjetnik ili nije. Potrebna školska sprema? Pa imaće je. Tek mu je 18, 19 koliko već. Treba li ga odmah u startu obeshrabriti da ništa više ne uradi. Da se počne baviti pjevaljkama i alkoholom kao što većina njegovih vršnjaka radi?

    Meni je drago što se on time bavi. Trebao si se bar osvrnuti na tu predstavu, dati sugestiju pomoći mu nekako. I da on izraste u pravog umjetnika i možda da jednom ova okolina dobije neku drugu vrstu kulturnih događaja.

    Nije ovo kritika ni protiv tebe ali eto i ti razmisli.

    ako ništa bar prestani razmišljati ABA3-ovski gdje svakog treba popljuvati.

    nama tešnjacima to ne priliči.

    pa eto….

    bez zamjerke, molim te

  2. Pa zar se mora uvijek praviti problem oko svega.
    Mozda i organizatori imaju gresaka:
    -mogao je mladi autor da saradjuje sa lokalnim pozoristem,
    -mogla je i opstina da trazi ucesce lokalnog pozorista u ostvarenju predstave, itd.
    Ne branim nikog, lijepo je da nasa sredina ima uspjesnih, pogotovo mladih ljudi, ali zar ne bi trebalo da svi vise saradjujemo i dogovaramo se?

  3. Mislim da Suad pravilno razmišlja. Uredu je da se pomažu mladi “umjetnike” (mada nisam siguran da je ovaj momak umjetnik), ali prije svega trebalo bi više pomagati dokazane ambasadore Tešnja. Možda znate, možda ne znate ali u Tešnju živi skromni olimpijac. Naravno ćuli ste za Sefera koji napravi 10 istih “slika” ali za Minu Ferizbegović niste. Mina svake godine predstavlja Bosnu i Hercegovinu na Internacionalnoj Matematičkoj Olimpijadi (IMO), sa navedeno treba dosta truda i rada. I takvih je dosta koji promoviraju Tešanj u lijepom svjetlu, a vi ne znate za njih. U BiH je trenutno na cijeni prosječnost i ako se malo ističete bićete ne nagrađeni nego kažnjeni. Ja već duže vrijeme posmatram navedenog autora od izložbe na Gradini pa do ove predstave, pa i od onog plakata SDA gdje skaće i poziva da se mladi učlane u SDA, ali nikakv kvalitet tu nisam primjetio. Mislim da je tu prevashodno njegov kvalitet što dobro skaće na plakatima. Nemam ništa protiv niti jedne stranke, ali forsiranje nekoga samo zato što je ćlan nije uredu. Ali dobro prosječnost se cijeni.

  4. Unaprijed se izvinjavam na eventualnim kreškama u kucanju. Žurim…

  5. tako, tako.

    treba ga popljuvat što više.

    utjerati ga u zemlju.

    ˝ta će on.

    vidi mu glave

    itd….

    Sad malo ozbiljno:

    niko neće pohvaliti uspješnog pojedinca ili organizaciju, ali će zato jedva dočekati priliku da nekog oblati.

    Bilo je nekoliko vijesti za malu Minu i nije to nije pohvalio pa ni ti drug WI. Opštinska vlast je imala kontakte sa njom da bi konkretizovala podršku.
    I nije o tome riječ bila uopšte.

    nema veze svakako.

    sutko, ja i ti ćemo u kafanu. tamo smo valjda “najprihvatljivi” društvu.

  6. Pa stvarno ne razumjem zasto je ovaj mladic uspjesan. Jeli definicija uspjesnosti sto je napravio predstavu, koja nije izasla izvan Tesnja, i koja nije osvojila niti jednu nagradu??? Zato mislim da ta teza o uspjesnosti u svojoj sredini nije relevantna. Jos jednom konstatujem da dobro skace na plakatima SDA, i da je zato toliko i eksponiran. A znam da su opstinske vlasti pomogle minu. Ali pitanje je dali u mjeri u kojoj je zasluzila, ako gledamo u odnosu na Sefera.

  7. probaj skinuti te “naočari” kroz koje gledaš sve politički i stranački obojeno.

    vidjećeš da su neke stvari dosta drugačije.

  8. Umjetnik?!?
    Dobro, umjetnik je. Drago mi je sto ste me upoznali sa njim. Ali znamo li cijelu pricu oko pozorista, zasto on, Veliki umjetnik, nije u pozoristu? Zasto pise u knjizi o ljudima u Tesnju, o pozoristu, blati sve to?!?
    I jos nesto, ako je umjetnik, svaka mu cast, ali nikako uz umjetnost, barem meni, ne ide krađa… -_-

  9. he he. Naocali ne trebam sikidati jer hocu da vidim obojeno ili drugacije. Ja iskreno nisam niti u jednoj stranci ali primjetim kada nesto ne stima. Momak je eksponiran zbog toga sto je stranacki jako angaziran. Pa i na plakatu je pisalo “Osiguraj buducnost!!! Uclani se u SDA” (NE ZNAM DOSLOVNO ALI OVOG TIPA). E hajde da izanaliziramo ovu poruku. Uclani se u stranku, poslije palamudi ali imas osiguranu buducnost. Doslovno ova poruka vam sve otkriva. Znaci ne trebaa se truditi, raditi ali kvalitetno (pustite ove provincijalne naučnike, umjetnike i sta vise ne). Pa mi smo zemlja u kojoj dođe Semir Osmanagić (INDIANA JONES) i ruši temelje Historije (otkrivajući nake piramide), naravno za to dobije zvanje doktora na univerzitetu u Sarajevu. Rejs ode pa se slika po takozvanim piramidama. I šta da se misli o tome?? Moj zaklučak je da smo duboko kontaminirani-umno, da nam je sve prosjek. Pitanje je a zašto, pa zato što je nekima na osnovu ničega osigurana budučnost. Ovim tipovima umjetnosti u modernim društvima se dodaju prefiksi kvazi, nadri …, a nauci tipa raznih kugli, piramida meta.

  10. Ha i kad mi napise objavljeno na web-portalima. Na kojim web portalima??? Decko dragi, prestani citati sljam, spusti se na zemlju. Svjet za Sefera posjeti http://www.pescanik.net/ , pa makar povremeno. A objava na web portalima ide sekvencijalno, jer jedni od drugih prepisuju. Ma hajde ko mene sisa, ja imam naocale koje polariziraju svjetlost ali samo u slucaju stranaka. Ali zato je Sefer napravio profil na facebook-u gdje je javna ličnost. Pa da vidimo šta kaže o sebi (Safer Grbić je rođen je 24. Novembra. 1992.godine u Tešnju. Od djestinstva pokazuje svoju sklonost ka umjetnosti pa uz učiteljsku palicu tešanjskih ljudi od pera počinje pisati svoje prve bilješke koje osvajaju nagrade na brojnim konkursima. Još u osnovnoj školi učestvuje u likovnim kolonijama za mlade, i pravi zajedniče izložbe u Tešnju.
    2006.godine upisuje Srednju tehničku školu, smjera Građevinski tehničar, a potom se aktivno uključuje u umjetnički život Tešnja. Članstvom u Bosanskom amaterskom pozorištu u Tešnju, uči kako postati glumac, uči o životu na daskama. U komunikaciji sa Amirom Brkom, predsjednikom pjesnika Bosne i Hercegocine, uči o svijetu književnosti. Od Miralema Brkića, Hasana Mehinovića i Ahmeta Hundura upija znanja o slikarstvu i likovnoj tematici, da bi za sebe izjavio da je: „..dječak koji uči…“
    Danas…
    Safer iza sebe ima objavljenu knjigu „Noćnik čuvara Tešnja“ u kojoj kazuje o ljudima i događajima u Tešnju, što izaiva kontoverze u Tešnju i biva najprodavanijom i najčitanijom knjigom kod tešnjaka. Za istu knjigu piše i kritiku ne želeći da iko kritikuje njegovu „kritiku“ tešnjacima.
    Piše kritike za recentna djela mladih pisaca Bosne i Hercegovine, želeći ukazati „društvu pisaca“ da je došlo novo doba, a samim time i nove snage koje ne žele biti ukalupljene niti učahurene, koje žele biti slobodne i pisati o slobodnim temama.
    Piše radio drame za radio Tešanj, režira pozorišne predstave za koje potpisuje scenarije i postavlja glumce na scenu, te osvaja srca tešnjaka predstavama o postratnom životu djece u Bosni i Hercegovini.
    Izlaže svoje slike širom Bosne i Hercegovine, a za sebe kaže da mu je najveći uspjeh u polju slikarstva ciklus slika „Srebrenica“ kojeg kritikuje Indira Kučuk-Sorguč kazujući da je pred ovim umjetnikom uspješna budućnost.
    Trenutno živi i djeluje u Tešnju.). Ne mislim mu nista loše, ali stvarno ako želi da postane pravi kvalitet u svome poslu treba da se izdigne iznad provincijalizma, instant karijerizma i ostalog sto je ocito iz gornjeg teksta.

  11. hajde ovako…dok mu niste počeli pisati o roditeljima, kući, ženi, djeci, glavi i ostalom…

    Ti, Sutko, koliko vas još ima, ako za sebe kažete da ste umjetnički kritičari ili poznavaci umjetnosti, napišite konkretne zamjerke na sadržaj knjige, predstave i slika. vidim ima nešto malo spomenuto ali nije baš dovoljno.

    više se svodi na priču protiv njega

    ja nisam imao priliku ni da to pročitam,.
    ni da odem na predstavu.

  12. …eto ga sad..ja sam, zbilja,mislio da sam završio sa ovom temom .. i prošli put sam razmišljao da li uošte treba da se javim, jer u pitanju je tako trivijalna tema.. ali sam ipak morao da pojasnim neke stvari..i to i uradio..a sad ispade “trese se gora, a miša nigdje”..nego evo..
    Tip-tope,ja neznam gdje se potpisah kao “umjetnički kritičar” to ćeš mi Ti morati reći. Jesam natuknuo da mi se “uradak” uopšte ne sviđa ali to u kontekstu mog ličnog stava, bez namjere da analiziram jer mi to nije posao, ali kad već pitaš- moraću odgovoriti.
    Prvo, muzika je išla iz zvučnika koji su bili u gledalištu i svojom jačinom iritirala do bola. Ponavljam-jačinom. Drugo, pokreti i igra su bili prenaglašeni i neartikulisani i sreća je što se sve završilo bez ozbiljnijih povreda aktera (razbijeno staklo na bini a djeca bosa). Treće, nejasno poredane slike (pošto teksta skoro da i nije bilo), osim teme “vodilje” : bacam-flašu-odoh-u-derviše, što je dobra poruka mladima, ali je jazuk da se cijela predstava potroši na jednu rečenicu, trebalo je bolje iskoristiti “kupljeno” vrijeme. Četvrto : Musin “Teubei-nesuh” je trebalo, ako ništa, makar malo bolje pročitati..Peto, “nejasan” završetak i dilema u publici : jel kraj, dal pljeskat il ne pljeskat, šta-ćemo-sad..!?I tako to.. Pa neka, bilo je na onim istim daskama još loših predstava, a u pokojoj sam i ja učestvovao..dešava se.. momak je mlad, ambiciozan, eno mu Stanislavski i nek uči..
    Ali, avaj, tu se pojavljuje problem : Kaže mi neki dan jedan mladi čovjek da ima objavljenu knjigu pjesama. Pitam ga: “Koliko godina imaš..?” Kaže: “Šesnaest..!” Kontam-vidi bogati, ja sa šesnaest nisam pisao ni za školski list, a on već ima knjigu. Kul..! Pa upitah:”A, čitaš li..” Kaže:”Pa, onako..ponekad..tu i tamo..” E, baš kul..ili kako-se-to-kaže.. Znači PIŠE a NE ČITA.. Ko, biva, se-re-a-ne-je-de..!? Ja sam iz prošlog vijeka.. to se tada nije moglo.. Nikako..
    Pa bih tako u tom kontekstu volio da mi Safer nabroji deset pozorišnih predstava koje je GLEDAO..!?
    ..Puno je.. haj makar pet..!?
    PS.Pjesme ne čitah, izložbu ne gledah..ako ima netko ko jeste-nek pojasni..
    PSPS.Ovo napisah kao odgovor tip-topu te se u druge svrhe ne smije koristiti..!?

  13. E, odlično.. tu se slažemo. Tema jeste trivijalna ali vidiš da se na nju naklopilo nekoliko anonimnih osoba da bi počelo negativno pričati o tom S.G.

    Meni je to zasmetalo. Zašto mi ne nikad nemamo ovoliki broj komentara kada se objavi neka pozitivna informacija da se ista podržala?

    Što se tiče raznih aktivnosti tih mladih ljudi, oni žive u takvoj sredini.

    To je “instant život” kao i sve oko nas pa mu se prilagođavaju jer je danas sve relativizirano a znanje najviše.

    Sad, ako u svemu tome oni imaju umjetnički talenat(ili nemaju) onda se trebamo fokusirati na to. Ako imaju da ih podržimo, ako nemaju da im to saopštimo na način na koji si ti pojasnio.

    To je sve što treba reći.

    Uglavnom, uspješan rad i BPT-u . Vjerovatno bi veliki broj ljudi volio da bude više predstava pa pogledajte šta možete uraditi.

  14. Ja se izvinjavam ako ste i Seferu a i ostalim ako su moje komentare shvatili kao licni napad. Ja sam zelio da identificiram problem i trendove u BiH. Nemam nista protiv toga da mlad covjek bude uspjesan. I ja sam vrlo mlad. Ali treba razlikovati put do instant javne ličnosti i put mokotrpnog rada. Ne može se ma koliki genije to neko bio biti pjesnik, režiser, kritičar … ma koliko kvocijent inteligencije neko imao ili bio nadaren. Treba provesti besane noći, raditi, raditi i samo raditi, pri tome ostati vrlo skroman. Jednostavno treba se izdici iznad prosjecnosti. A ovo sto sam govorio o vezi uspješnosti i stranke/a to je potpuna istina, pa plakati su sve kazali. Seferu zelim sve najbolje, ali ako zeli da bude istinski umjetnik ili bilo sto treba krenuti od temelja. Pa istinsko je pitanje dali bi nam znao proci kroz retrospektivu historijskog razvoja umjetnosti (ja cisto sumnjam). Ali dobro. Mene je kritika uvijek bolje dolazila nego pohvala. Poslije svake kritike bi sjeo i razmislio sta ne valja, i nastojao bi to ispraviti. Ne znam zasto ljudi kritike shvataju zlonamjerno.

  15. sorry greskama. zurim…..

  16. Ja kad sebi nisam iscupao svaku dlaku od bjesa..
    Ne znam samo kako to da postanes uopste reziser a imas iza sebe manje od 5 predstava odigranih… (Naravno ne brojim one iz osnovne skole tipa djeca beru maline :D (a Enes…) :P )
    Ja stvarno ne znam kako taj lik sebi ne nadje zivot… kaze sebi JA CU BITI ili JA SAM neko i nesto i raste uz to… A on milion stvari radi od jednom i onda kaze da je on sve… :S
    Ma dobro je rek'o Sutko, da zna nabrojati 5 predstava kojih je gledao bilo bi OK a kamoli da je igrao… :S
    Ja mu predlazem da pocne i sa muzikom, ma da se vec i u tome proslavio, “radio drama” (ja nikad cuo) :D
    PS Ljudi sorry sto nisam slozio text, puk'o sam!!! -_-

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *