Kardinal Puljić govorio u Zenici o “Bogatstvu različitosti”

Kardinal Puljić govorio u Zenici o “Bogatstvu različitosti”

Šef Ureda premijera Dženan Begović prisustvovao je, u ime premijera Fikreta Plevljaka, javnoj tribini u Zenici na temu „Bogatstvo različitosti, kapital i zalog zajedničkoj evropskoj budućnosti-život u oprostu, pomirenju i toleranciji“, u organizaciji Evropskog pokreta u BiH i Odbora za međureligijsku saradnju Zenica.

Tribinom su predsjedavali: Predrag Praštalo, predsjednik Evropskog pokreta u BiH,  Jakub ef. Salkica, glavni imam Medžlisa IZ Zenica, Bojan Glišić, paroh zenički, don Anto Ledić, predsjedavajući Odbora za međureligijsku saradnju Zenica i Jakob Montiljo, predsjednik Jevrejske općine Zenica, a predavanje je održao vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić.

-Božja stvaralačka moć je toliko jaka da joj se možemo diviti. Bog stvara sklad i on je poremećen kada ga čovjek počne uništavati. Načela različitosti su: jednakost, sloboda savjesti, dostojanstvo ljudske osobe, vjerska slodoba, međureligijski dijalog, za kojeg nema alternative, pluralizam u društvu i različitosti BiH u perspektivi Evropske unije, kazao je kardinal Puljić, dodajući da čovjek koji se iskreno Bogu moli, čovjeka voli.

Na javnoj tribini se obratio i predstavnik Ambasade Slovačke u BiH. Ovaj projekat Evropskog pokreta u BiH finansijski pomaže Slovačka agencija za razvojnu pomoć i saradnju.

Pres služba ZDK

O Press sluzba ZDK

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *