Tešanjski dnevnik  4-11.4.2016. godine

Dan otpora fašizmu

Prijem načelnika Općine

Povodom 4. aprila, dana koji se na tešanjskoj općini obilježava kao Dan otpora fašizmu, načelnik Općine mr. Suad Huskić ,organizirao je prijem za delegate Skupštine 1992. godine, vijećnike OV-a, direktore javnih ustanova i javnih preduzeća, dobitnike općinskih priznanja, predsjednike političkih partija,  predstavnike vjerskih zajednica, tešanjske predstavnike u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti, predstavnike oružanih snaga, privrednike i dr.

Na prijemu su bili Himzo Smajić ministar u Vladi ZE-DO kantona, generali Mirsad Ahmić i  Kenan Dautović, komandant II Rendžerskog puka Senad Pajić, načelnik općine Usora Ilija Nikić, don Ilija Marinović, glavni imam Medžlisa IZ-a Fuad ef. Omerbašić, predsjenik HDZ-a Tešanj Anto Pešić, predsjednik BPS Tešanj Seid Brka i dr.

 

Načelnik mr. Huskić i jedan broj zvanica

Prisutnima se obratio načelnik mr. Suad Huskić koji je govorio o stanju u općini i državi u ovom vremenu u kome dočekujemo ovaj dan. Prisutnima se u ime Vlade ZE-DO kantona obratio i ministar Smajić.

Polaganje cvijeća na Centralno spomen obilježje

Na Centralno spomen obilježje cvijeće su položile delegacije: Općine Tešanj, boračkih i drugih organizacija proisteklih iz rata, Oružanih snaga BiH i Odreda izviđača Crni vrh.

Prisutnima se obratio predsjednik OV-a Senad Subašić

Promocija knjige U ime istine Tešanj 1992-1995

U Velikoj sali Centra za kulturu i obrazovanja održana je promocija knjige U ime istine Tešanj1992-1995. Izdavač knjige je Udruženje dobitnika najvećih ratnih priznanja 7 Jug Tešanj. Knjigu su priredili Sakib Kurtić i Esmir Subašić. Redakcijski odbor su sačinjavali:Hasan Handžić, Redžo Ćeman, Šemsudin Sejmenović, Vahida Kruško, Muhamed Ibrahimović i Nedžad Ćabrić.

U knjizi je hronološki opisana disolucija SFRJ, značajni datumi i događaji u BiH, a zatim hronološki prikaz značajnih događaja na prostoru Tešnja, Maglaja i Doboja koji su branile snage Armije BiH.

Promotori knjige su bili:Šemsudin Mehmedović ratni načelnik Policijske stanice u Tešnju i načelnik Centra služba bezbjednosti Doboj sa sjedištem u Tešnju dobitnik ratnog priznanja Zlatna policijska značka, Mustafa Cerovac ratni komadant  brigade i komadant Operativne grupe 7 Jug, Amir Ahmić oficir za vezu BiH sa Haškim tribunalom, profesor Pravnog fakulteta u Zenici Salih Jalimam, Fuad Šišić ratni predsjednik Općine i Sakib Kurtić priređivač knjige i ratni komandant brigade.

S lijeva Šemsudin Mehmedović, Amir Ahmić, Fuad Šišić, prof. Salih Jalimam, Mustafa Cerovac i Sakib Kurtić

Elvir Turkić direktor Pobjeda d.d.

U Pobjedi je nakon promjena u vlasničkoj strukturi došlo i do promjene na mjestu direktora. Na ovu dužnost imenovan je Elvir Turkić.

Rođen je 17.4.1979. godine u Tuzli, nastanjen u Puračiću, Opština Lukavac.

Hemijsku tehničku školu je završio u Lukavcu, a Tehnološki fakultet u Tuzli te stekao zvanje diplomirani inžinjer tehnologije. Od 2004 godine obavljao je različite poslove u Global Ispat Koksna Industrija d.o.o. Lukavac (GIKIL) te u Pobjedu d.d. Tešanj dolazi sa funkcije Izvršni direktor zajedničkih usluga te član Uprave Društva.

Prije toga obavljao je dužnosti zamjenika ID za zajedničke usluge, glavni inžinjer za tehnologiju u investicijama i razvoju, direktor Fabrike Anhidrida Maleinske Kiseline, Tehnički direktor Anhidrida Maleinske Kiseline, Smjenski inžinjer Fabrike koksara. Govori i piše na engleskom jeziku.

Na mjesto Izvršnog direktora za ekonomiku postavljena je Ermina Salkičević Dizdarević, a Kasim Kotorić za Izvršnog direktora za tehničke poslove

Dosadašnji direktor Kasim Bejdžagić otišao je u penziju.

Kasim Bejđakić je rođen je u Lepenici. Završio je Mašinsku tehničku školu u Doboju, a Mašinski fakultet u Mostaru. Radni vijek je proveo u Pobjedi obavljajuči različite poslove: pripravnik u sektoru proizvodnje, samostalni tehnolog, glavni tehnolog, šef proizvodnje, pomoćnik direktora za pripremu proizvodnje, direktor Fabrike pumpi i hidraulike, potpredsjednik Poslovodnog odbora za proizvodnju i pripremu u Fabrici pumpi i hidraulike, direktor programske grupe, direktor Sektora proizvodnje Fabrike pumpi i hidraulike i direktor Pobjeda d.d.

Tribina Palestina, juče, danas, sutra i promocija knjige Jerusalem Seida Bukurevića

U organizaciji Planjax-a održana je tribina pod nazivom Palestina, juče, danas, sutra i promocija knjige Jerusalem Seida Bukurevića.

O 67 godina borbe palestinskog naroda za slobodu, uslovima u kojima njegovi stanovnici žive danas, svakodnevnim ubistvima Palestinaca i logorima koje ne posjećuju svjetski borci za ljudska prava govorio je predsjednik Društva bosansko-palestinskog prijateljstva Avdo Hebib. Savjetnik u palestinskoj ambasadi Muhamed Hammad je govorio o prijateljstvu naroda BiH i palestinskog naroda.

O knjizi su govorili Mersed Šahinović predsjednik BZK Preporod Visoko, inicijator pisanja  knjige. Prihod od prodaje knjige namijenjen je palestinskoj djeci. Posjeta tribini i promociji je bila veoma slaba. Promociji je prisustvovao i načelnik mr. Huskić.

S lijeva: Mersad Šahinović, Seid Bukurević, Avdo Hebib, Bajruzin Hajro Planjac, prevodilac i Muhamed Hammad

Od Bacha do sevdaha muzički program učenika

I ove godine učenici Odjeljenja muzičke škole pri OŠ Rešad Kadić izveli su svoj muzički program za građane pod nazivom Od Bacha do sevdaha. Krajem mjeseca će, kako to tradicionalno rade, izvesti program u školi za učenike i njihove roditelje koji se upisuju u prvi razred. Odjeljenje Muzičke škole pohađa 82 učenika, a podučava ih 12 nastavnika za instrumente klavir i harmonika.

Učenici iz klase nastavnika Ele Ajanović, Selme Džaferagić, Alena Hodžić,  Bernadete Galijašević, Dženane Deljkić, Sulje Srkalovića, Anele Bedak, Nurudina Saltagića su nastupili sa djelima za klavir i harmoniku:Merima Halilović, Dženeta Prnjavorac, Ena Popržanović, Danial Rošić, Nejra Brka, Asja Škapurević, Nejla Hatidžić, Nejla Bukvić, Lejla Braković, Ermana Fejzić, Samid Glumčević, Ramiz Plančić, Almira Ribić, Sanjin Kršić, Lejla Hrnjić, Ajla Krdžalić.

Sevdalinke su pjevali Nermin Handžić, Neira Brka i Ajla Krdžalić. Nastupao je Hor OŠ Rešad Kadić, hor i orkestar Odjeljenja muzičke škole.

U ime škole Rešad Kadić publiku je pozdravila direktorica škole Berina Merdić.

Hor  odjeljenja Muzičke škole

Tragedija u Vukovu

Iz pravca Jelaha pred mostom kod Alpine- Bromy desila se stravična saobraćajna nesreća u kojoj su smrtno stradale Safija Kantić žena Sakiba Brke iz Vukova i njihova kćerka Nihada. Sin Semir koji je teško povređen u nesreći i dalje je u teškom stanju i na intezivnoj mjezi.

U četvtak u vrijeme dženaze u Tešnju je Načelnik Općine proglasio Dan žalosti. Veliki broj stanovnika Tešnja, ne samo iz Vukova, ispratio je dženazu na lokalnom mezarju uz put Tešanj-Jelah u Vukovu. Teški su to bili momenti, naravno prvo za oca i supruga Sakiba, ali i sve druge koji su bili na dženazi. Zasuzile su oči i muftije zeničkom, ali i svih koji su došli da isprate Safiju i Nihadu. Dvojici mladića je bila potrebna i medicinska pomoć.

Izložba slika Ahmeta Ahme Hundura

U organizaciji JU Opća biblioteka, a u okviru Tešanjskog proljeća 2016 otvorena je izložba slika našeg slikara Ahme Hundura. Izložene su 22 slike, a motivi su konji i detalji sa stećaka. Gost izložbe, a  koji je govorio o Tešnju, Ahmi Hunduru i motivima na njegovim slikama bio je Majo Dizdar novinar i publicista iz Sarajeva. On je i otvorio izložbu. U prospektu urađenom za ovu izložbu nalazi se pjesma Poruka Maka Dizdara i tekst Maje Dizdara u kome između ostalog piše:

…Da li je moguće da riječ i slika, dva autora koja se nikada nisu srela, na dva ovako odvojena i drugačija medija, mogu toliko dobro korespondirati. Odjednom je pred mojim očima iskrsnuo Gorčin, Kosara, Poruka, Slovo o slovu, Slovo o čovjeku, Zapisi o lovu, Zapisi o vremenu, Dažd, Kolo bola, Četvrti jahač, Zapis o vitezu i tako redom. Kameni spavač Maka Dizdara oživio je ovdje iz uma i zauma , iz prstiju slikara Ahmeta Hundura.

Ahmet Hundur, Esmir Bašić i Majo Dizdar

 

Umro Faruk Smailbegović

faruk smailbegovic gk

Rođen je u Jelahu 1941 godine. Osnovnu školu završio u Jelahu i Tešnju, Gimnaziju u Doboju. Mašinski fakultet je završio u Sarajevu. Prvo zaposlenje je imao u Srednjoj tehničkoj školi u Doboju, a od 1978. godine radi u Pobjedi. U Pobjedi je obavljao poslove: šefa službe razvoja, tehničkog direktora RO Pobjeda, direktor RO Pobjeda.

Od 1986 godine radi u Unisu gdje obavlja poslove direktora grupacije automobila, a nako rata i direktora Unisa. Tokom rata obavljao je i funkciju ministra privrede u Vladi RBiH

Zavrio sam i otpremio Tešanjski dnevnik do lektora prof. Muje Pobriće kada sam saznao da je umro Faruk Smailbegović. I ako sam znao da je teško bolestan, ipak me je potresla vijest o njegovcoj smrti. Bio mi je prvi rukovodilac u Pobjedi, a sarađivali smo dugo godina dok je bio generalni direktor Pobjede, a ja direktor OOUR-a. Sarađivali smo i kasnije kada je bio ratni ministar u Vladi RBiH i poslije rata dok je bio direktor Unisa, a ja na poslovima pomoćnika Ministra u Federalnom ministrastvu odbrane.  Nevjerovatno vrijedan, pošten i sposoban. Velike zasluge ima za nastanak i ostanak Fabrike filtera jer bio dio onog prvog tima, a i direktor Fabrike u odbrani tog programa. Najzaslužniji je za izgradnju FAD-a u Jelahu.

Foto zabilješka

Zgrada u Simetralama dobila novu fasadu sa ucrtanim ratnim ranama

Počela sadnja cvijeća na gradskim zelenim površinama

 

Stare fotografije

elin razred 1261989

Osnovna škola Huso Hodžić osmi razred 1990. godine

Čuče s lijeva:Mladen Bilonić, Ermin Badžak, Mirzet Joldić, Venan Hadžiselimović, Mirza Šakota, Ervin Dizdarević, Adnan Tahirović, Muris Artuković, Suad Fejzić, Damir Pekić, Smail Sinanović, Elmir Hasaničević.

Drugi red stoje:Amir Dizdarević, Nermin Jusufović, Sabina Ahmetagić, Mirsada Kadrić, Melisa Artuković, Amela Turković, Nirmela Kolobara, Ernis Srkalović, Ružica Đurđić, Mirela Korajlić, Mirsada Kadribašić

Treći red: Elma Galijašević, Lejla Ajanović, Mirela Dujaković, Sabina Delić, NN, Amir Artuković, Muharem i Idriz Pobrić

(U identifikaciji pomogla Lejla Ajanović Bukvić)

Sa table na Gornjoj čaršiji

 

DSC03929

O Husein Galijasevic

Rođen je rođen 17.4.1945. godine u Tešnju od oca Mahmuta i majke Zekije rođene Hodžić.

Osnovnu školu završio u Tešnju, a Mašinsku tehničku školi u Tuzli. Mašinski fakultet završio u Sarajevu.

Nakon završetka srednje škole kao stipendista radio dva mjeseca u Trudbeniku iz Doboja, da bi sa stipendijom iste firme nastavio obrazovanje u Sarajevu.

Po završetku studija radio u Trudbeniku oko 6 mjeseci, otišao u JNA i nakon povratka počeo raditi u Pobjedi Tešanj.

U Pobjedi radi na poslovima: samostalnog konstruktora pumpi za vodu, glavnog konstruktora pumpi i prečistača, šefa službe razvoja, glavnog inžinjera proizvodnje, tehničkog direktora i direktora Fabrike pumpi i hidraulike (OOUR-a), direktora razvoja Fabrika pumpi i hidraulike Pobjeda d.d., rukovodioca projektne grupe ISO 9000.

Obavljao je poslove stručnog saradnika u Minstarstvu industrije i energije i pomoćnika Ministra namjenske proizvodnje za tehniku Republike BiH

Početkom 1997. godine imenovan je na funkciju pomočnika Ministra odbrane Federacije BiH za namjensku proizvodnju. Prije penzionisanja 2007. godine bio je stručni savjetnik u Ministarstvu odbrane FBiH.

Bio je predsjednik Upravnog odbora Centra za kulturu i obrazovanje u Tešnju.

Napisao je dvije monografske knjige:Pobjeda 1954-2014-vizija, znanje, hrabrost i Lovačko društvo "Kiseljak" Tešanj 1921-2011. Desetu godinu piše Tešanjski dnevnik.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *