Husein Galijašević

Tešanjski dnevnik 18-25.4.2016. godine

Moj bijeg u slobodu–izložba umjetničkih dijela o Aliji Izetbegoviću

U organizaciji Cko i Muzeja Alija Izetbegović iz Sarajeva, a u okviru Tešanjskog proljeća 2016, postavljena je izložba slika pod nazivom Moj bijeg u slobodu. Na otvaranju je govorio direktor Muzeja Alija Izetbegović Adnan Žiško, a izložbu je otvorio predsjednik OV-a Senad Subašić.


S lijeva Amir Brka, Adnan Žiško i Senad Subašić

Moj bijeg u slobodu simboličan je naziv prve likovne kolonije organizovane u Internacionalnoj koloniji Počitelj od strane Muzeja Alija Izetbegvić. Učešće u likovnoj koloniji uzeli su umjetnici iz BiH, drugih zemalja regije, Evrope pa i svijeta. Jedan broj njih je poticaj za umjetničku kreaciju pronašao u liku Alije Izetbegovića. Drugi su nastavili put kojim su se u svom slikarskom razvoju do tada kretali, najčešće birajući motive okruženja u kome su se kretali ili apstraktne motive inspirisane vremenom u kome su nastali.

Ovo su dijelovi teksta iz prospekta koji je pratio izložbu.

Otvorena  Villa Nađa kao dio hotelskog kompleksa Villa Ukus

U petak 22.4 otvoren je hotel Villa Nađa. Otvorenju je prisustvovao načelnik općine mr. Suad Huskić, direktor Opće bolnice dr. Rifat Sejdinović i novinari. Namjera organizatora, vlasnika firme Silk d.o.o., da skromnom svečanošću obilježi otvaranje novog ugostiteljskog kapaciteta, a da  umjesto troškova za ceremoniju otvaranja uruči novčanu donaciju donaciju Općoj bolnici Tešanj. Nakon obilaska prelijepo uređenih hotelskih prostorija, koje su zatvorenim hodnikom uvezane sa ranije izgrađenom Villom Ukus i ranijim sadržajima čini jedan hotelski kompleks. Uz novi dio izgrađen je fitnes prostor koji je namijenjen gostima, ali će biti ponuđen  na korištenje i građanima.


Lijevo je novoizgrađeni objekat Villa Nađa


S lijeva na desno. Tarik Širbegović suvlasnik, mr. Suad Huskić, Namik Širbegović suvlasnik i dr. Rifat Sejdinović direktor Opće bolnice

Suvlasnik firme Silk d.o.o. Tarik Širbegović je u svojoj prezentaciji iznio nekoliko podataka. Ukupna investicija u novi objekat i nove sadržaje iznosi 1 000 000 KM. Prošireni su postojeći kapaciteti za novih 15 ležajeva, izgrađena nova fitnes sala sa opremom. Prikazao je snimke tvorničkog kruga u vrijeme kada je firma Silk d.o.o. na licitaciji kupila nekretnine Ukusa. Za protekli period na ovom prostoru stvoreni su uslovi za zapošlajavanje 600 radnika koliko ih danas dolazi na posao u tvornički krug nekadašnjeg Ukusa, što je više nego u najboljim vremenima ove firme.

Zanimljivo je da novi objekat nosi ime majke, odnosno nane, suvasnika. Na novom objektu za prezentacije upisana je 1965. Godina. To je godina kada je formiran Ukus nakon likvidacije Zanatske radionice  koja je bila smještena u zgradi današnje samosluge AS na Gornjoj čaršiji.

Kompleks Ukus pored privrednog razvoja pruža vrhunsku ugostiteljsku uslugu sada uglavnom za poslovne ljude koji dolaze Tešanj, a u buduće će sigurno biti i turista koji će koristiti ove kapacitete. U okviru kompleksa izgrađen je i dosta veliki prostor za prezentacije tako da će ukupni kapaciteti biti pogodni za održavanje raznih skupova (seminari, naučni skupovi i dr.).

Potpisan ugovor o izgradnji sportskih hala za četiri osnovne škole

Načelnik Općine mr. Huskić i Ministar Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZE-DO kantona Mensur Smajlović potpisali su ugovor o sufinasiranju 4 sportske dvorane uz osnovne škole:Abdul Vehab Ilhamija Kalošević; Džemal Bijedić Miljanovci, Mustafa Mulić Šije i Gazi Fehad-beg Jablanica. Potpisivanju su prisustvovali i direktori škola: Bećir Hodžić, Elvedin Ahmić, Edin Alić i Ismet Bahtić.


Lijevo direktori škola:Ahmić, Bahtić, Alić i Hodžić, desno mr. Huskić i ministar Sinanović

U prvoj fazi, nakon što Općina provede tendersku proceduru planirano je da se do kraja godine izgrade temelji, Vlada ZE-DO kantona učestvovaće sa 100 000 KM, a općina Tešanj sa 65 000 KM. Sljedeće godine planiran je nastavak i realizacija sljedećih faza do ukupne planirane investicije od 1 600 000 KM.

Ministar Sinanović je govorio i o realizaciji projekta „utopljavanja“ zgrada osnovnih škola. Ove godine su u realaizaciji 4 projekta (Kakanj, Visoko, Zenica i Zavidovići u vrijednosti od 2,5 miliona KM. Planirano je da se u idućoj godini „utopli“ 9 škola na nivou ZE-DO kantona.

Dan osnovnih škola

I ove godine učenici osnovnih škola prikazali su program u kome su pjevali pjeme od sevdalinke preko ilahije do pjesama Majkla Džeksona.  Glumili su, svirali, pjevali u horu. OŠ Abdul Vehab Ilhamija iz Kaloševića je bila domaćin ovogodišnje priredbe.


Perfomans posvećen BiH kroz pjesmu njenim gradovima izveli su učenici OŠ Džemal Bijedić iz Miljanovaca

I ovaj program je dio sadržaja Tešanjsko proljeće 2016.

Proglašeni literarni radovi na temu Afirmacija pozitivnog razmišljanja

Već šestu godinu pod pokroviteljstvom prof. dr. Besima Prnjavorca i njegove porodice, a u organizaciji JU Muzej vrši se izbor literarnih radova po raspisanom konkursu i svečano proglašenje pobjednika. Ove godine tema je bila Afirmacija pozitivnog razmišljanja. Izbor od 40 radova iz cijele BiH je izvršila Komisija za odabir najboljih radova u sastavu:  Mujo Pobrić predsjednik, članovi Zulejha Terzić, Jozo Katinić, Emina Ajanović i Indira Smajlović

Konkurs je namijenjen učenicima srednjih škola, ali je dodijeljena i jedna nagrada za učenike osnovnih škola (prijavljeno 120 radova).


Prvi red s lijeva: Selma Plančić, dr. Safeta Kahvić, Azra Memišević, Milica Simić, Aida Dedić, dr. Besima Rakić, Jozo Katinić, Ernad Prnjavorac,
Drugi red:  xx   (sa gitarom), majka Memišević A. , Indira Smajlović,Zulejha Terzić, Ferida Hukić, Mujo Pobrić

Prof. dr. Besim Prnjavorac nije bio prisutan, a u ime porodice na dodjeli nagrada prisustvovale su sestre dr. Safeta Kahvić i dr. Besima Rakić.

Prvo mjesto i nagradu od 1000 KM je dobila Ferida Hukić iz Miljanovaca. Druga je bila Milica Simić učenica iz Teslića koja je osvojila novčanu nagradu od 300 KM, treće je bila Azra Memišević učenica Gimnazije iz Visokog sa nagradom od 100 KM. Nagrađena je i učenica OŠ Huso Hodžić Aida Dedić sa 100 KM.

Direktor Muzeja Ernad Prnjavorac se zahvalio porodici Prnjavorac, svim učesnicima, žiriju, a tešanjskim radio stanicama uručio priznanja za praćenja ove manifestacije.

Promocija Monografije Mjesne zajednice Jablanica Age Mujkanovića

U prostorijama osnovne škole Gazi Ferhad-beg u Jablanici, a u organizaciji Mjesne zajednice promovisana je knjiga Monografija Mjesne zajednice Jablanica autora Age Mujkanovića. Knjigu su promovisali: prof. Fehim Softić (koji je bio i lektor i korektor), doc.dr. Ibrahim Plančić (recenzent), mr. Suad Huskić (recenzent).

Izdavač je Štamparsko-izdavačko preduzeće Štamparija-S (vlasnik Fuad Spahić), a uređivački odbor su sačinjavali: Adnan Lihić (koji je bio i moderator na promociji), Nusret Plančić (predsjednik MZ), Fehro Bašić (predsjednik Savjeta MZ), Almir Lihić (sekretar MZ-a).


S lijeva: Nusret Plančić, doc. dr. Ibrahim Plančić, Mr. Suad Huskić, Ago Mujkanović, prof. Fehim Softić, Adnan Lihić, Fehro Bašić, Almir Lihić i  Fuad Spahić


Posjetioci na promociji

Dok sam slušao i posmatrao promotore, rukovodstvo MZ-e, direktora Štamparije-S, direktora škole koji su svaki na svoj način doprinijeli izradi ove monografije vratio sam se mislima unazad 44. godine.  Radio sam u Trudbeniku iz Doboja kao diplomirani inžinjer kada me je jednog dana tadašnji direktor Pobjede Izudin Alićehajić pozvao da dođem raditi u Pobjedu. Govorio je da se mi mladi stručnjaci trebamo vratiti u Tešanj, da ćemo pomicati rijeku Tešanjku radi izgradnje proizvodnih hala, a da će kroz sela prolaziti asfalt. Pozvao me je da vidim kako žive ljudi na selu i odvezao me u Jablanicu koja je tada bila jedna od najsiromašnijih sela na tešanjskoj općini. Vidio sam riglovanu kuću sa puno djece, blatnjav put, a danas sasvim druga slika. Asfalt, lijepe kuće, plastenici, proizvodne radionice. Preko puta mene sjede obrazovani i ugledni mještani:profesor na fakultetu i parlamenmtarac, načelnik Općine, diplomirani inžinjer u fabrici nastaloj iz one iste Pobjede, profesor, nastavnik, major, poduzetnici. Ono što je bitno za ovu sredinu većina od njih danas živi u svojoj Mjesnoj zajednici i aktivno doprinosi napretku lokalne zajednice. Prijatan mi je bio osjećaj prisjeti se Izudinove vizije da je naša snaga u našim ljudima, pa i ova Monografija je rezultat toga.  Prelistao sam knjigu i stekao  utisak je da  je veoma stručno i kvalitetno urađena).

Tuga u Tešnju-poginuo mladi Ferid Galijašević

Nismo počeli još ni potiskivati tugu koju nam je donijela tragedije porodice iz Vukova, a desila se još jedna stravična nesreća, a bol i tuga se nadovezaše. Dok sam sjedio u Ukusu nakon otvorenja novog objekta Namik Širbegović poslije telefonskog razgovora, preblijedio, kaza nam da je stradao sin Muharemov u saobraćajnoj nesreći. A taj dan planirano vjersko vjenčanje, a sutra svadba i vjenčanje u restoranu Ukus.


Porodica, prijatelji i sugrađani su sa suzama u očima ispratili Ferida

Nedavno sam svratio poslom u porodičnu firmu i razgovarao sa Feridom. Jedinac, omiljen od sviju koji su ga poznavali, izvanredan student, inžinjer, drugar, dobro dijete, jedinac. Strašno, ne samo za roditelje, širu porodicu i porodicu vjerenice Amre Ibrahimkadić, kćerke mog dugogodišnjeg radnog kolege (koju sam opet nedavno sreo sa majkom i šalili se na račun ulaska u familiju Galijašević) nego svakog sugrađanina. Na dan dženaze (nedjelja) čitam jednu smrtovnicu u Avazu: „Posljednji pozdrav Feridu Galijaševiću Zlatnoj znački Mašinskog fakulteta u Sarajevu-Mentorica magistarskog rada prof. dr. Majda Čohodar  Husić“.

U dugačkoj koloni na ispračaju kod večine suze u očima, a roditeljima neka je Bog na pomoći.

Održano Općinsko takmičenje osnovnih škola u streljaštvu

U dvorištu OŠ Huso Hodžić održano je općinsko takmičenje osnovnih škola u streljaštvu u organizaciji Streljačkog kluba Tešanj. Takmičenje je održano u okviru Tešanjskih dana otpora fašizmu, a učestvovale su 22 ekipe sa 66 učenika. Učestvovale su ekipe iz sljedećih škola: OŠ Gazi Ferhad-beg Jablanica (dvije muške i dvije ženske), OŠ 9. septembar Medakovo (dvije muške i jedna ženska), Mustafa Mulić Šije (jedna muška), OŠ Džemal Bijedić Miljanovci (tri muške i jedna ženska), OŠ 1.mart Jelah (muška ekipa), OŠ Huso Hodžić Tešanj (jedna muška i jedna ženska), SSK Paljuge Šije  (3 muške i tri ženske), STR Zavidovići (muška i ženska) su bili  gosti i nisu bili u takmičarskoj konkurenciji.

Ekipni poredak dječaci: OŠ Gazi Ferhad-beg, OŠ 9.septembar, SSK Paljuge Šije.

Ekipni poredak djevojčice:OŠ Gazi Ferhad-beg, OŠ Huso Hodžić i 9.septembar.

Dječaci pojedinačno:Emad Mešić SSK Paljuge, Nurudin Salkanović 9. Septembar i Ahmed Spahović Gazi Ferhad-beg

Djevojčice pojedinačno:Asmira Hasanbašić OŠ Gazi Ferhad-beg, Dženeta Džanić Gazi Ferhad-beg i Ajla Čabrić Huso Hodžić Tešanj

Košarkaši

U subotu je bilo živo u OŠ Huso Hodžić. U dvorištu takmičenje strijelaca, a u sportskoj dvorani se igra košarka. Ne stižem baš često na sportske terene, pa iskoristih priliku da pogledam košarkaške utakmice mlađih uzrasta predpionira i kadeta Gradine.

Gledam one male predpionire kako vješto barataju loptom. Na dresovima su i imena. Najniži Jahić (Aldin), a najviši Vejsić (Ahmet). Mali Jahić čudo od djeteta. Tako dobro prenosi loptu,dribla,  oduzima, dodaje. Nedostaje nam visina. Sjetih se događaja od prije četrdeset godina. Uspjeli smo preko Nihada Imamovića tada rukovodioca Razvoja u TAS-u i člana uprave KK Bosna dovesti šampiona Evrope u Tešanj. Na ručku trener Tanjević se zainteresova da li ima u Tešnju visoke djece koji su okretni bez obzira da li igraju košarku. U prvih mah pomislih ga  ima, a onda  sam pretraživao cijelu općinu i pronašao samo jednog Musliju iz Šija (koji je već bio u nekom zagrebačkom klubu) koji je bio visok preko dva metra. Poslije se pojavi se jedan mladić iz Jelaha (čini mi se Bodiroga) koji je bio visok preko dva metra. I ako sada ima visoke djece na tešanjskoj općini ipak nedovoljno da bi se selekcijom izabrali dobri centri.

Razgovarao sam sa trenerom Željkom Kršićem, fanom košarkaša kolegom Turalićem koji kaže da dolazi zbog Sanjina Kršića koji daje prosječno trideset koševa po utakmici. Predstaviše mi  dvojicu igrača koji igraju  za kadete juniore i za prvi tim: Sanjina Kršića i Ahmeda Agića, a Din Turkić za juniore i prvi tim (unuk poznatog fudbalera i trenera Ćamila Muratovića).

Bila je to prilika da napravim fotografije i upišem imena ekipa predpionira i košarkaša najvećih talenata u Gradini.


Pioniri stoje s lijeva: Benjamin Elez, Ahmet Hajrić, Rijad Saračević, Eldar Vejsić, Edah Turković, Salkanović Bilal (?), Dževad Dizdarević, Alen Ruštić, Ernes Ćostović trener,
Čuče: Faris Hasičić, Arfan Hotić, Abdulah Jašić, Selman Hotić, Zinadin Bešlagić, Anes Deljkić,Emel Elez


Kadeti stoje s lijeva: Sadmir Hasanić, Almedin Hotić, Faris Deljkić, Sanjin Kršić, Ensar Ćostović, Haris Deljkić, Ernes Ćostović trener
Čuče: Željko Kršić trener, Ahmed Agić, Tarik Zjajić, Mirza Ibrahimović, Ismet Salkanović, Arnes Hadžan


Aldin Jahić


Ahmed Agić


Sanjin Kršić


Din Turkić

Stare fotografije

Srednja ekonomska škola u Doboju-učenici iz Tešnja 8.9.1959. godine
Stoje s lijeva:Hasan Brkić, Salih Hotić, Hare Sofić, Rasim Korajlić, Kaja Bratić, Nasiha Hukić, NN, Rušto Pobrić
Čuče:Zinaida Šiljak, NN, Sabrija Kahvić
(Fotografija Rasima Korajlića koji je izvršio identifikaciju)

Sa table na Gornjoj čaršiji

O Husein Galijasevic

Rođen je rođen 17.4.1945. godine u Tešnju od oca Mahmuta i majke Zekije rođene Hodžić.

Osnovnu školu završio u Tešnju, a Mašinsku tehničku školi u Tuzli. Mašinski fakultet završio u Sarajevu.

Nakon završetka srednje škole kao stipendista radio dva mjeseca u Trudbeniku iz Doboja, da bi sa stipendijom iste firme nastavio obrazovanje u Sarajevu.

Po završetku studija radio u Trudbeniku oko 6 mjeseci, otišao u JNA i nakon povratka počeo raditi u Pobjedi Tešanj.

U Pobjedi radi na poslovima: samostalnog konstruktora pumpi za vodu, glavnog konstruktora pumpi i prečistača, šefa službe razvoja, glavnog inžinjera proizvodnje, tehničkog direktora i direktora Fabrike pumpi i hidraulike (OOUR-a), direktora razvoja Fabrika pumpi i hidraulike Pobjeda d.d., rukovodioca projektne grupe ISO 9000.

Obavljao je poslove stručnog saradnika u Minstarstvu industrije i energije i pomoćnika Ministra namjenske proizvodnje za tehniku Republike BiH

Početkom 1997. godine imenovan je na funkciju pomočnika Ministra odbrane Federacije BiH za namjensku proizvodnju. Prije penzionisanja 2007. godine bio je stručni savjetnik u Ministarstvu odbrane FBiH.

Bio je predsjednik Upravnog odbora Centra za kulturu i obrazovanje u Tešnju.

Napisao je dvije monografske knjige:Pobjeda 1954-2014-vizija, znanje, hrabrost i Lovačko društvo "Kiseljak" Tešanj 1921-2011. Desetu godinu piše Tešanjski dnevnik.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *