Safer Grbić

Demant demanta

Shodno objavljenom demantu dana 19.oktobra tekuće godine od strane Bosanskog pozorišta Tešanj, u čije se ime obratio gospodin Suad Livnjak, a što je isto ličilo više na „bloggerski post“ nego na javno obraćanje u ime jedne ozbiljne institucije kazao bih da Livnjak nije upućen u dešavanja koja se odvijaju na daskama već pomenutog pozorišta.

Predstava “Legenda o dervišu”, autora Safera Grbića je najavljena u četvrtak, 14. oktobra, na daskama Bosanskog amaterskog pozorišta Tešanj s početkom u 20 sati.

Najava ovoga događa je sasvim jasna jer ukazuje na osobu koja predstavlja predstavu, datum održavanja predstave, mjesto kao I vrijeme održavanja predstave. Ukoliko Livnjak I vidi grešku u najavi mislim da to tešanjsku publiku neće zbuniti jer je navikla da Bosansko pozorište Tešanj izvodi samo jednu predstavu godišnje. Predstava “Tri čekića” Bosanskog pozorišta Tešanj je već izvedena u sezoni 2009/2010, što ukazuje I na “aktivni rad” Bosanskog pozorišta Tešanj na kog Livnjak aludira u jednom segment demanta, na što ne želim posebno skretati pažnu.

Premijera prestave „Legenda o dervišu“ je najavljena (pod već gore pomenutom najavom) na: www.sarajevo-x.com-u, www.source.ba-u, www.tesanj.net-u, www.tesanj.web-u, smart tv-u, i u novinama „Dnevni avaz“, a na samoj premijeri predstave su se pojavili smart tv, radio tešanj i novinar Dnevnoga avza koji je ovom prilikom došao iz nama Glavnoga grada.

Predstavu “Legenda o dervišu” nije “pogurala” nego je podržala općina Tešanj, Omladinska banka Tešanj I fondacija Mozaik jer su to institucije koje podržavaju mlade ljude dajući im onaj status u društvu kojeg zaslužuju, a o pružanju podrške mladima od strane Bosanskog pozorišta Tešanj ukazuje nam prošlogodišnje opstruiranje rada Muje Vilaševića na realizaciji predstave “Nisam”, ali I ovogodišnje u mome slučaju. Ostaje nam samo da se zapitamo, do kada će se nastaviti tako raditi?

Gospodin Livnjak nema potrebe da me oslovljava sa mojim mnogobrojnim titulama na koje sam ponosan i koje su mi dale kompetentne osobe iz svijeta kulture Bosne i Hercegovine, dovoljno je da me gleda kao čovjeka jer to je najveća titula koja se može imati što pokazuje i ovaj slučaj sa Bosanskim pozorištem Tešanj.

Razlog moje reakcije, na demant Livnjaka u ime Bosanskog pozorišta Tešanj, jeste potreba da tešnjacima i javnosti ukažem na istinu,a ne na dezinformacije koje se žele plasirati u medije.

Safer Grbić

O Tesanj Net

2 0 komentara

  1. Mladi autor, umjetnik, slikar, pjesnik, scenarist, glumc, režiser i, odskora, romanopisca…Bojim se da ti nije ispala neka od “titula” dok si skakao po plakatama…

    O, nisu krivci primitivci što su pokupili mast.
    Korov nikne gdi god stigne. Ma, svaka njima čast.
    Krivi smo mi.
    Otkud svi ti paraziti što su nam zagustili?
    Nemoj stari moj, krivi smo mi što smo ih pustili.

  2. Mislim da nije ni vrijeme ni mjesto za prepucavanja…Nezz zasto “umjetnik” spominje pozoriste i predstavu “Tri Cekica”,kada je i sam trebao da igra jednu od glavnih uloga u toj predstavi,vrata pozorista mu nikad nisu bila zatvorena,vec ih je on sam sebi zatvorio svojim ponasanjem,i on dobro zna zasto je izasao iz ove predstave i pozorista,kao sto znaju i ostali clanovi pozorista.A ova ista predstava je osvojila drugo mjesto na festivalu u Konjicu u konkurenciji 40 predstava,nagradu za musku i zensku ulogu,kao i nagradu za najbolju scenografiju.Samoprozvani “umjetnik” bi se trebao prijaviti na isti festival,pa da vidimo da li sa svojim “ostvarenjem” moze proci selekciju,i uci u krug predstava koje ce se naci u takmicarskom dijelu,i zato mu preporucujem da vise pozoriste ne uzima u svoja usta,nek pogleda jos koju predstavu pa tek onda nek se odluci na taj korak da i sam moze postati reziser.Sto se tice predstave “Nisam” rezija Mujo Vilasevic,Bosansko pozoriste Tesanj mu je na raspolaganje dalo svu raspolozivu tehniku,a da ne spominjem da su u tehnickoj i glumackoj ekipi vecina bili clanovi Bosanskog pozorista Tesanj…

    Zato samoprozvani umjetnice prvo pometi ispred svojih vrata,pa onda gledaj sta je ispred tudjih

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *