Odobrena sredstva za održivi povratak

Zenica, 28. 10. 2010. – Ministarstvo za rad, socijalnu politiku i izbjeglice predložilo je, a Vlada Zeničko-dobojskog kantona usvojila set oduka iz oblasti socijalne politike i podrške održivom povratku. Tako je Radmili Huskić i Zuhdiji Huskiću iz Tešnja odobreno 2.000 KM, odnosno 1.500 KM za stambeno zbrinjavanje, dok je Savezu udruženja logoraša ZDK odobreno 1.500 KM za aktivnosti Saveza. S ciljem podrške održivom povratku, odobreno je 5.000 KM za izgradnju ulične rasvjete u MZ Makljenovac, Općina Usora. Općini Zavidovići odobreno je 4.000 KM za pomoć u stambenom zbrinjavanju povratnika Nikole Duvančića, a ista suma dodijeljena je i Neziru Mujičiću, po istom osnovu. Općini Maglaj dodijeljeno je 3.000 KM za stambeno zbrinjavanje Kasima Hodžića, povratnika u Straište, te 2.500 KM za iste svrhe u zbrinjavanju povratnika Ivice Marinčića. Općina Maglaj dobila je i po 2.500 KM za rekonstrukciju stambenog objekta Vinka Ezgete, povratnika u Strupinu i Marijana Banovića, povratnika u Donje Bradiće. Midhatu Burdaliću iz Zenice odobrena je pomoć za poboljšanje uslova stanovanja u iznosu od 1.500 KM, dok je Luci Ćuro po istom osnovu dodijeljeno 2.000 KM.

Tajibi Beganović, povratnici u Ljubnu, Općina Žepče odobreno je 1.500 KM za održivi povratak, a ista suma dodijeljena je i za finansiranje manifestacije „Dani Kraljice Katarine“ Kraljeva Sutjeska, Općina Kakanj, s ciljem podrške održivom povratku. Napose, Frani Tokiću iz Žepča za ublažavanje teške materijalne situacije odobreno je 1.500 KM, a Ferhatu Durmi iz Zenice 2.000 KM za pomoć u troškovima liječenja.

Iz oblasti obrazovanja, Vlada Ze-do kantona danas je dala saglasnost na imenovanje Muje Zvekića za direktora Tehničke škole u Zenici, te odobrila po 1.500 KM za odbranu doktorske disertacije: Izetu Pehliću iz Zenice i Namiku Čolakoviću iz Visokog dok je Mustafi Hadžaliću iz Visokog, Behaiji Husika iz Kaknja, Ameli Avdić, Aidi Rizvanović, Emiru Kajmakoviću i Dragani Agić, svi iz Zenice odobreno po 1.000 KM za odbranu magistarskog rada. Bosanskom narodnom pozorištu Zenica za predstavu „Arapska noć“ odobreno je 1.000 KM, dok je MZ Kološići iz Visoko za snimanje domaćeg igranog filma „Priča iz Monjara“ odobreno 600 KM. Pored toga, Nermani Šehić iz Zenice odobreno je 500 KM za obavljeno usavršavanje u Hrvatskoj, u oblasti gudačkih instrumenata, dok je Amiru Pucaru iz Zenice dodijeljena nagrada u iznosu od 1.000 KM za rezultate postignute u toku školovanja na muzičkoj akademiji.

Na kraju, donesena je Odluka kojom se odobrava 100.000 KM Kantonalnoj bolnici Zenica za nabavku savremenog ultrazvuka sa neophodnom opremom za interventnu dijagnostiku (biopsija dojke).

Press služba ZDK

O Tesanj Net

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *