Svečano otvoren obnovljeni Eminagića konak u Tešnju

Obnovljeni Eminagića konak u Tešnju je svečano otvoren nakon dvogodišnje obnove u okviru MDG-F programa Kultura za razvoj, kao jedan od najstarijih i najljepših predstavnika rezidencijalne arhitekture 19. vijeka.

Eminagića konak je izuzetan primjer kako se historijsko i kulturno nasljeđe može iskoristiti za unapređenje lokalne turističke ponude i doprinos razvoju lokalne zajednice. Interaktivnost kulturnog sadržaja i brojnost lokalnih učesnika koji su prošli obuku o starim zanatima, lokalnim vještinama obrade drveta i pripremanja jela na starinski način, sve zajedno povećavaju vrijednost lokalnih proizvoda kojima se teži oživljavanju autentičnosti datog historijskog perioda.

Eminagića konak su svečano otvorili Fuad Šišić, načelnik općine Tešanj, Toribio de Prado, zamjenik ambasadora Kraljevine Španije, Siniša Šešum, viši programski oficir UNESCO-a, Armin Sirčo, pomoćnik rezidentnog predstavnika UNDP-a i Mirsad Mujić, savjetnik Federalnog ministra kulture i sporta.

“Pronašli smo u Glasu komuna, regionalnim novinama od 14. oktobra 1970. godine, da načelnik Skupštine općine Tešanj iznosi planove o ugostiteljskim sadržajima u Eminagića konaku. Pa evo, vrijeme će svjedočiti da su vrijedni Tešnjaci uz podršku bosanskih vlasti i Vlade Španije, i uz podršku velikog broja ljudi sa raznih strana koji su bili uključeni u ovaj projekat, obnovili ovaj konak koji je bio pred samim urušavanjem“, rekao je Fuad Šišić, načelnik općine Tešanj.

Obnova ovog spomenika izuzetne vrijednosti je počela svečanim potpisivanjem sporazuma između UN agencija (UNESCO, UNDP i UNICEF), odabranih opština koje učestvuju u programu Kultura za razvoj i nadležnih ministarstava. Učešće MDG-F programa Kultura za razvoj iznosi oko 130,000 KM, dok je ukupna vrijednost obnove mnogo veća, finansirana sredstvima Vlade Federacije BiH i općine Tešanj.

Program Kultura za razvoj je trogodišnji program finansiran putem španskog Fonda za ostvarenje Milenijumskih razvojnih ciljeva. Program u okviru partnerskog odnosa, provode tri organizacije Ujedinjenih naroda u Bosni i Hercegovini: UNDP, UNESCO i UNICEF, u saradnji sa Ministarstvom civilnih poslova BiH, Federalnim Ministarstvom za kulturu i sport, Ministarstvom za obrazovanje i kulturu RS, kao i sa drugim institucijama nadležnim na polju obrazovanja i kulture u državi, saopšteno je iz UN-a.

(Sarajevo-x.com)

O Tesanj Net

Jedan komentar

  1. Izgleda ekstra dobro. Vrijedilo je tih radova.

    interesantno je da u tom padinskom dijelu grada postoji još desetak kuća koje bi vrijedilo obnoviti, bar vanjski izgled da bi se dobila turistička cjelina.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *