Razgovori o privrednoj saradnji

Razgovori o privrednoj saradnji

Zenica, 17. 06. 2011. – Investicijska ulaganja u različite projekte koji se implementiraju u Zeničko-dobojskom kantonu te mogućnosti daljnje privredne saradnje bile su glavne teme razgovora premijera Zeničko-dobojskog kantona, Fikreta Plevljaka sa Mathiasom Heinzom, rukovodiocem ekonomskog odjela ambasade SR Njemačke u BiH.

Gospodin Heinz izrazio je veliko zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom sa vlastima Zeničko-dobojskog kantona, naročito u oblasti investicija u razvojne projekte, ali i realizovanim projektima u oblasti socijalne inkluzije. To se posebno odnosi na učešće Vlade SR Njemačke u izgradnji i finansiranju dnevnih centara za djecu sa posebnim potrebama na području Zeničko-dobojskog kantona.

Premijer Plevljak zahvalio je Vladi SR Njemačke koja putem ambasade u BiH vrlo aktivno djeluje na području Zeničko-dobojskog kantona gdje su realizovani veliki strateški projekti poput privatizacije Hajdelberg cementare u Kaknju i Mann Hummela u Tešnju. Ove i druge investicije učinile su SR Njemačku jednim od najznačajnijih ulagača stranog kapitala na području Zeničko-dobojskog kantona. U tom smislu, Vlada ovog Kantona pružit će punu potporu svim daljnjim projektima koje Vlada SR Njemačke bude željela realizirati na području našeg Kantona, a koji su od interesa za građane kantona, istakao je premijer Plevljak.

Gospodin Heinz je ukazao da je Vlada SR Njemačke posebno zainteresovana za ulaganja u hidroenergetske potencijale, a razgovaralo se i mogućnostima za ulaganje u metaloprerađivački sektor koji je dosta razvijen u Zeničko-dobojskom kantonu . On je izrazio nadu da će i u narednom periodu investicije koje dolaze iz SR Njemačke biti dobro primljene u Zeničko-dobojskom kantonu te da će se realizirati ulaganja koja će biti od obostrane koristi kako za investitore koji dolaze iz Njemačke tako i za poduzeća sa područja Zeničko-dobojskog kantona.

 

Press služba ZDK

O Tesanj Net