Zaštita okoline–jedan od prioriteta rada Vlade Kantona

Zaštita okoline–jedan od prioriteta rada Vlade Kantona

Zenica, 17. 06. 2011. – U sjedištu Zeničko-dobojskog kantona, u srijedu 15.06.2011. godine premijer Zeničko-dobojskog kantona, Fikret Plevljak zajedno sa Raifom Seferovićem, ministrom za prostorno uređenje, promet, komunikacije i zaštitu okoliša  održao je radno-konsultativni sastanak sa Safetom Harbinjom, direktorom Federalnog Fonda za zaštitu okoline. Razgovaralo se o problematici zagađenja zraka u više gradova Zeničko-dobojskog kantona, naročito Zenice, Maglaja, Kaknja i Visokog. Premijer Plevljak izrazio je opredjeljenje Vlade Zeničko-dobojskog kantona da učini maksimum na zaštiti okoline, te da u narednom periodu na najkvalitetniji i najpovoljniji način riješi pitanje velikih zagađivača. To znači da se privredi omogući da i dalje radi, ali da cijenu privrednom razvoju ne plaćaju građani kroz zagađenje zraka, tla i voda. Naročito treba spriječiti da to utiče na zdravlje žitelja onih općina u kojima rade i djeluju najveći zagađivači, rekao je premijer Plevljak.

Direktor Fonda za zaštitu okoline, Safet Harbinja složio se sa ovim konstatacijama i  upoznao sagovornike sa aktivnostima i načinom rada Fonda za zaštitu okoline. Jedna od narednih aktivnosti kojoj će se posvetiti pažnja bit će, ustvari, provedba principa:  „zagađivač plaća“.  To je ujedno i najefikasniji način da se velike kompanije upozori na neophodnost uvođenja sistema zaštite okoliša u njihove pogone i organizaciju kompletnog proizvodnog procesa. Predstavnici Fonda za zaštitu okoliša prezentirali su programe koji se finansiraju iz sredstava ove institucije te ponudili mogućnost da Zeničko-dobojski kanton realizira projekte koje bi finansirao ovaj Fond.

Premijer Plevljak zahvalio je na informacijama i ponuđenoj saradnji te kazao kako će Zeničko-dobojski kanton zasigurno iskoristiti mogućnosti koje mu se pružaju u okviru federalnog Fonda za zaštitu okoliša i sredstava koja se plasiraju za projekte zaštite životne sredine.

 

Press služba ZDK

O Tesanj Net