Osnovni HACCP trening program-Održana dvodnevna obuka u Zenici

Osnovni HACCP trening program-Održana dvodnevna obuka u Zenici

Jednu od bitnih komponenti na uspostavljanju efikasnog sistema sigurnosti hrane u BiH predstavlja edukacija u oblasti implementacije zahtjeva HACCP-a (prikaza unutarnje kontrole, analize rizika i kritične kontrolne tačke), s ciljem proizvodnje sigurne hrane. U proteklom periodu, unutar projektnih aktivnosti, realizirana je i obuka domaćih trenera u ovoj oblasti, predstavnika institucija BiH koje su za to pokazale interes, te su stvorene pretpostavke da se realizira obuka inspekcijskih službi i administracije paralelno sa obukom proizvođača i prerađivača hrane.

Ministarstvo za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Zeničko-dobojskog kantona – Odsjek za veterinarstvo u saradnji sa projektom „Razvoj zakonodavne infrastrukture za sigurnost  i kvalitet hrane“ koji finansira švedska razvojna agencija SIDA, organizuje HACCP obuku.

S tim u vezi dana 11. i 12.07.2011. godine u Hotelu «Zenica» Zenica, u vremenskom periodu od 09,00 – 17.00 sati, održana je dvodnevna obuka o implementaciji HACCP principa. Prvog dana je obuka predviđena za adminisraciju kojoj su prisustvovali predstavnici Veterinarskih stanica, Općinskih službi za poljoprivredu, Inspektori kantonalne veterinarske, poljoprivredne i sanitarne inspekcije, te Razvojnih agencija sa našeg kantona. Drugog dana pozvani su proizvođaći i prerađivaći proizvoda animalnog porijekla sa svih općina kantona. Na ovaj način želimo doprinijeti podizanju svijesti o značaju sigurnosti hrane i implementiranju sistema samokontrole u svrhu zaštite zdravlja ljudi, smanjenju ekoloških šteta državi i pojedincu, te održavanju povjerenja u fer međunarodnu trgovinu hranom. Ukupno je prošlo obuku prvog dana 26 učesnika, drugog dana 34 učesnika. Za obavljenu obuku dodjeljeni su certifikati.

Domaći predavači /HACCP treneri na navedenoj obuci su bili:

  • gdin. Marijo Perc, Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BIH.
  • gdin. Mirza Džafo, Ured za veterinarstvo BiH,
  • gdin. Čedo Borić, Uprava za inspekcijske poslove RS,
  • gdja. Dragana Oklješa, Ministarstvo poljoprivrede RS,

 

Ministarstvo za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu ZDK

O Tesanj Net