Delegacija Vlade Kantona u Olovu

Delegacija Vlade Kantona u Olovu

Svečanosti obilježavanja 20. avgusta – Dana Općine Olovo prošle subote prisustvovali su i premijer Zeničko-dobojskog kantona Fikret Plevljak sa ministrima Suadom Omeraševićem (boračka pitanja), Mirkom Trifunovićem (rad, socijalna politika i izbjeglice), Rifatom Delićem (MUP), Amrom Babić (finansije) i Raifom Seferovićem (prostorno uređenje). Oni su prisustvovali svečanoj sjednici Općinskog vijeća Olovo, a potom otkrivanju centralnog spomen-obilježja šehidima, poginulim borcima i civilnim žrtvama rata. Nakon polaganja cvijeća od strane delegacije Vlade Kantona,  prisutnima se obratio premijer Fikret Plevljak, koji je istakao da su spomen obilježja spone koje povezuje prošlost i budućnost i mjesta gdje se čuvaju uspomene na heroje, ali i nevine žrtve proteklog rata.

Inače, na ovom spomen obilježju, koje je finansijski pomogla Vlada Kantona, uklesana su 322 imena, a simbolično su ih otkrila djeca šehida, Vedad Gurda i Imer Kehić. Ceremoniju su svojim prisustvom i postrojavanjem uveličali i pripadnici Drugog pješadijskog puka Oružanih snaga BiH.

Boravak u Olovu, delegacija Vlade Kantona iskoristila je i za posjetu Udruženju žena za ruralni razvoj „Zeleni vir“ Olovo, koje na brojne načine nastoji pomoći ženama da poboljšaju svoj ekonomski položaj. Tokom boravka u prostorijama „Zelenog vira“, aktivistice ovog Udruženja upoznale su delegaciju kantonalne Vlade sa svojim aktivnostima, istakavši da raduje podatak da se ovom projektu odazvao veliki broj mlađih žena koje žive u selima oko Općine Olovo. Premijer Plevljak pohvalio je njihove napore da pomognu ženskoj populaciji u obezbjeđenju egzistencije za sebe i svoje porodice te istakao kako ova nevladina organizacija može biti, svojim entuzijazmom i kreativnošću u radu, primjer drugima.

 

Press služba ZDK

O Tesanj Net