U sjedištu Kantona održana prezentacija o korištenju geotermalnih resursa

U sjedištu Kantona održana prezentacija o korištenju geotermalnih resursa

Jučer je Vladu Zeničko-dobojskog kantona posjetila delegacija Republike Mađarske koju je predvodio dr. Sult Tibor, ekonomski savjetnik Ambasade Republike Mađarske u BiH. Cilj posjete ove delegacije bio je da se prezentiraju mogućnosti korištenja geotermalnih resursa na području našeg Kantona koje je uradila mađarska kompanija “E-star Company”.

Goste iz Mađarske primio je Fikret Plevljak, premijer Zeničko-dobojskog kantona, koji je zahvalio na interesovanju za ulaganja na naše područje te ukratko prezentirao aktuelnu situaciju u Kantonu, ali i mogućnosti iskorištenja privrednih i prirodnih potencijala. Nakon sastanka sa premijerom, Gyorgy Horuczi, razvojni direktor “E-star Company” iz Mađarske, održao je prezentaciju pod naslovom: “Mogućnosti korištenja geotermalnih resursa na području Zeničko-dobojskog kantona sa posebnim osvrtom na proizvodnju toplotne i električne energije te zdravstvene svrhe”. Nakon toga, mađarska delegacija se, u pratnji kantonalnog ministra privrede Jusufa Durakovića i ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Samira Selimovića uputila na izvorište  geotermalne vode Tičići, a potom se susrela i sa Mensurom Jašarspahićem, načelnikom Općine Kakanj.

Tokom posjete našem Kantonu, gosti iz Mađarske pojasnili su da su prvenstveno zainteresovani za korištenje naših geotermalnih resursa u svrhu proizvodnje električne i toplotne energije. Dogovoreno je da se uskoro pošalje druga delegacija iz Mađarske koja prvenstveno ulaže sredstva u korištenje geotermalnih resursa u zdravstvene svrhe.

 

Press služba ZDK

O Tesanj Net