Mlade iz Turske sa počasnim konzulom Baysakom primio premijer Plevljak

Mlade iz Turske sa počasnim konzulom Baysakom primio premijer Plevljak

Počasni konzul BiH u Turskoj i dokazani prijatelj Bosne i Hercegovine, Kemal Baysak, boravio je danas u sjedištu Zeničko-dobojskog kantona gdje ga je primio premijer Fikret Plevljak sa saradnicima. Gospodin Baysak stigao je prije šest dana u BiH, sa delegacijom od 55 mladih iz Turske čiji su se djedovi prije više od stotinu godina naselili u Tursku iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Makedonije. Želju mladih Turaka da upoznaju zemlju svojih predaka prepoznalo je i tursko Ministarstvo kulture i turizma koje je zajedno sa Počasnim konzulatom BiH u Ismiru organizovalo i finansiralo ovu posjetu gradovima u Bosni i Hercegovini. Nakon što su posjetili Višegrad, Goražde i Sarajevo, mladi iz Turske stigli su i u Zenicu gdje su nakon posjete zeničkom Muzeju i općinskom načelniku, primljeni i u Uredu premijera Kantona.

Počasni konzul Baysak zahvalio je premijeru i Vladi Zeničko-dobojskog kantona na toplom prijemu i ukazanom gostoprimstvu, nakon čega se delegacija iz Turske uputila ka Gradskoj biblioteci i zeničkom Univerzitetu.

U pratnji delegacije iz Turske  je i više medijskih kuća koje žele napraviti cjelovite reportaže o Bosni i Hercegovini, te o prošlim i sadašnjim vezama naše zemlje sa Turskom.

Press služba ZDK

O Tesanj Net