Premijer i ministri Vlade ZDK sa učenicima na Bobovcu

Premijer i ministri Vlade ZDK sa učenicima na Bobovcu

Protekle subote, 17. 09. 2011. godine,  u organizaciji Vlade Zeničko-dobojskog kantona i Općina Kakanj i Vareš organizovan je za članove ekoloških sekcija srednjih škola iz Kaknja, Vareša, Žepča i Zenice historijski i ekološki čas na lokalitetu Kraljevskog grada Bobovca.

Historijskom času prisustvovali su i premijer Zeničko-dobojskog kantona, Fikret Plevljak,  te  ministri i drugi predstavnici Vlade Kantona kao i načelnici Općine Kakanj, Mensur Jašarspahić i Općine Vareš, Hamdo Fatić. Sa značajem ovog historijskog lokaliteta, prisutne je  upoznao prof. Mario Jerković iz Vareša. Cilj ovog okupljanja, kako je istakao premijer Plevljak tokom obraćanja prisutnima, bio je da se kod mladih naraštaja izgradi svijest o našoj bogatoj kulturno- historijskoj baštini, te da se u kontinuitetu njeguju tekovine i naslijeđe Bosne  i Hercegovine, koja je prije više stotina godina utemeljena upravo ovdje na Bobovcu.

Kako je rekao profesor Jerković, srednjovjekovni grad Bobovac bio je ključ Bosanskog kraljevstva. S tim u vezi, kakanjski načelnik Mensur Jašarspahić kazao je da se u narednom periodu treba realizirati zadatak da se bosanska kraljica Katarina Kotromanić sahrani na ovom mjestu.

Nakon historijskog časa, krenulo se na čišćenje lokaliteta oko Kraljevskog grada Bobovca, a posjeta je okončana zajedničkim ručkom svih učesnika.

Press služba ZDK

O Tesanj Net