Akcija pošumljavanja u Zeničko-dobojskom kantonu

U sklopu aktivnosti obilježavanja Međunarodne godine šuma Kantonalna uprava za šumarstvo Zeničko-dobojskog kantona planirala je u saradnji sa Šumskoprivrednim društvom Zeničko-dobojskog kantona doo Zavidovići provesti zajedničku akciju pošumljavanja.

Naime, zaposlenici pomenute dvije institucije provest će akciju pošumljavanja na devet lokacija raspoređenih širom Zeničko-dobojskog kantona, a kojom će biti obuhvaćena površina od oko 20 hektara šumskih zemljišta.

Ovim putem vas obavještavamo da će za područje Zenice pošumljavanje biti organizirano u subotu 29.10.2011. godine, na lokalitetu Mala rijeka G.J. „Nemila-Bistričak“ kod Nemile, te pozivamo sve zainteresovane medije da poprate ovaj dogadjaj i o tome obavijeste širu javnost.

Podsjećamo, Ujedinjeni narodi su na 9. sjednici Foruma UN-a o šumama (UNFF), održanoj 2. februara 2011. u New Yorku, proglasili 2011. godinu Međunarodnom godinom šuma. Godina šuma održava se s ciljem podizanja svijesti o održivom upravljanju, zaštiti i održivom razvoju svih vrsta šuma i pod temom „Šume za ljude i iskorjenjivanje siromaštva“.

Forum za šume Ujedinjenih naroda (UNFF) je krovna međunarodna organizacija u šumarstvu te određuje smjer šumarstva na globalnoj razini, a sačinjavaju je sve države članice UN-a i specijalizirane agencije. UNFF osnovan je 2000. godine, te je dio novog međunarodnog dogovora o šumama sa zadatkom uspostave globalnog održivog gospodarenja šumama.

Sve države članice pozvane su da tokom 2011. godine sudjeluju i organiziraju niz događanja i aktivnosti kojima bi se obilježila Međunarodna godina šuma, a sve u cilju širenja svijesti i edukacije javnosti o dobrobiti koje šumski ekosistemi daju cijelom planetu te svim segmentima čovjekova života. Prilikom obilježavanja Međunarodne godine šuma želi se naglasiti važnost održivog gospodarenja šumama kao potrebnom temelju svih ljudskih aktivnosti.

Napominjemo da će pored Zenice, pošumljavanje u sklopu ove akcije, biti organizirano i na području Olova, Vareša, Visokog, Kaknja, Žepča, Zavidovića, Maglaja i Tešnja.

 

Direktorica Kantonalne uprave za šumarstvo

Nevzeta Elezović

O Tesanj Net