Zajedničko saopćenje povodom obilježavanja Nedjelje/tjedna solidarnosti na području Zeničko-dobojskog kantona

Crveni križ Federacije Bosne i Hercegovine, Crveni križ Zeničko-dobojskog kantona i sve općinske  organizacije Crvenog križa i ove godine tradicionalno obilježavaju Nedjelju/tjedan solidarnosti, u periodu od 24. do 30.oktobra 2011. godine.

Ciljevi ove humanitarne aktivnosti koje se ove godine organizuje pod motom „Solidarnost na djelu“ su pružanje pomoći siromašnom stanovništvu  i podizanje svijesti o potrebama socijalno ugroženih građana odnosno siromašnih porodica. Pored promotivno humanitarne djelatnosti kojoj je cilj animiranje najšire javnosti općinske organizacije Crvenog križa provode i aktivnosti na prikupljanju prehrambenih i drugih artikala kao i novčanih sredstava. Ove aktivnosti se realizuju putem volontera Crvenog križa u zadnjoj nedjelji ovog mjeseca, u većim tržnim centrima u: Zenici, Maglaju Visokom, Tešnju i Kaknju. Prikupljena pomoć će se uručiti siromašnim porodicama .

Osim provođenja navedenih aktivnosti u kontekstu obilježavanja Nedjelje solidarnosti na području Zeničko-dobojskog kantona u toku je i provođenje aktivnosti usmjerene ka provođenju dodatnog projekta pod nazivom „SOLIDARNOST NA DJELU-POMOĆ 100-TINI SIROMAŠNIH PORODICA“ . Ovo je projekat u koji je osim Crvenog križa Federacije Bosne i Hercegovine, Crvenog križa ZE-DO kantona i općinskih organizacija Crvenog križa uključeno najvećim dijelom Ministarstvo za rad, socijalnu politiku i izbjeglice ZE-DO kantona. Korisnici ovog projekta su siromašne porodice, njih stotinu sa područja 12 općina ZE-DO kantona, a koje su po zahtjevu Crvenog križa predložile općine, odnosno centri za socijalni rad.

Obilazak stotinu siromašnih porodica obaviće se 29, 30. i 31. oktobra tekuće godine kojom prilikom će biti uručene pomoći u vidu osnovnih prehrambenih i drugih artikala osiguranih od strane Crvenog križa Federacije, kantona i općina. Očekuje se da će se u određenim slučajevima ovoj akciji pridružiti i neke općine.

Projektu pomoći stotini siromašnih porodica u velikoj mjeri pridružilo se  Ministarstvo za rad, socijalnu politiku i izbjeglice ZE-DO kantona osiguranjem sredstava novčane pomoći za siromašne porodice, obuhvaćene projektom Crvenog križa. Ovim povodom se očekuje da će Vlada Zeničko-dobojskog kantona na narednoj sjednici Vlade donijeti odluku o odobravanju sredstava u iznosu od 10.000 KM u korist 100 siromašnih porodica. Na ovaj način će se, zahvaljujući Ministarstvu za rad, socijalnu politiku i izbjeglice i Vladi Kantona,  steći uslovi da se svakoj porodici, uključenoj u projekat Crvenog križa ZE-DO kantona „Pomoć stotini siromašnih porodica“, doznače sredstva jednokratne pomoći u visini od 100 KM po porodici, u toku mjeseca novemra 2011. godine.

Ovo je prilika da se zahvalimo onim subjektima koji su doprinjeli osiguranju pomoći za siromašne porodice na području ZE-DO kantona i tako doprinjeli provođenju najhumanijih akcija.

Dodatne informacije o provođenju aktivnosti usmjerene ka pomoći siromašnim mogu se dobiti od sekretara Crvenog križa ZE-DO kantona na tel.
032/246-090 i sekretara Crvenog križa općina ZE-DO kantona.

 

Ministarstvo za rad, socijalnu politiku i izbjeglice Zeničko-dobojskog kantona

i

Crveni križ Zeničko-dobojskog kantona

 

O Tesanj Net