OBILJEŽAVANJE „DJEČIJE NEDJELJE“ U OŠ „REŠAD KADIĆ“ TEŠANJ

Na zahtjev Ministarstva za rad, socijalnu politiku i izbjeglice Zeničko-dobojskog kantona Općina Tešanj je sačinila Program obilježavanja „Dječije nedjelje“ za sve osnovne škole općine Tešanj u 2011.godini. Organizovana je dječija debata „Zdrav život-zdrava ličnost“.

Osnovna škola „Rešad Kadić“ Tešanj je 27.10.2011. godine organizovala dječiju debatu u cilju obilježavanja „Dječije nedjelje“ kojoj je prethodio kulturno-umjetnički program. Učesnici debate bili su učenici iz VI, VII, VIII razreda devetogodišnjeg obrazovanja. Debatanti su bili podijeljeni u afirmacijsku i negacijsku ekipu. Afirmacijsku ekipu sačinjavali su učenici: Vehabović Nejira (VIII), Mešinović Enes (VII), Korajlić Rasim (VII), a negacijsku ekipu: Korajlić Adem (VI), Agić Sajra (VII), i Ćeman Sadifa (VIII). Pripreme za debatu učenici su izvršili uz podršku nastavnice Maide Osmić, koja je ujedno i koordinator Vijeća učenika, te pedagogice Nerme Bajrić. Kroz neformalan razgovor/debatu učenici su bili u mogućnosti da iskažu svoja mišljenja. Mogli su da se izjasne o tome šta oni smatraju da je dobro ili loše za zdrav život, te koliko je važno govoriti o uticaju grupe na ponašanje pojedinca kod loših navika.

Debatantne ekipe podržali su svi učenici naše škole, nastavnici, te roditelji. Za vrijeme debate, prisutnima su podijeljeni slatkiši i sokovi. Nakon učeničkih izlaganja, žiri u sastavu: direktorica škole Merdić Berina, roditelj Kadić Sabahudin, te član Vijeća učenika Fejzić Alma argumentaovano su obrazložili da je uspješnija negacijska ekipa koja je imala jače argumente. Cilj ove debate bio je da se promoviše i učini dostojanstvenim obilježavanje sedmice djeteta i na taj način da se javnosti skrene pažnja na značaj zdravlja djece, a ujedno i pravi način vođenja komunikacije dijaloga. Za učesnike debate predviđene su nagrade u vidu odlaska u pozorište ili posjeta Starom gradu, Eminagića konaku i sl.

Novinarsko-informacijska sekcija
OŠ „Rešad Kadić“ Tešanj

O Tesanj Net

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *