Zukan Helez, federalni ministar za boračka pitanja u Zeničko-dobojskom kantonu

Zukan Helez, federalni ministar za boračka pitanja u Zeničko-dobojskom kantonu

Danas je u organizaciji Saveza RVI i Vlade Zeničko-dobojskog kantona održana tematska konferencija o implementaciji Zakona o kontroli zakonitosti korištenja prava iz oblasti boračko-invalidske zaštite. Sastanku su, osim premijera i članova Vlade ZDK prisustvovali: Zukan Helez, federalni ministar za boračka pitanja, Jusuf Šabić, sekretar Instituta za medicinsko vještačenje FBiH, te predstavnici općinskih organizacija ratnih vojnih invalida i predstavnici drugih boračkih populacija. Na samom početku, premijer Fikret Plevljak kazao je da podržava sve napore  federalnog ministra Heleza u nastojanju da utvrdi ko su stvarni nosioci prava po osnovu invaliditeta stečenog tokom rata, jer se to čini, prije svega, zbog same boračke populacije kako pravi borci i invalidi ne bi bili oštećeni.

Benjamin Preldžić, predsjednik Udruženja RVI ZDK kazao je da je cilj ove konferencije obostrano informisanje kako onih koji su uključeni ispred federalne Vlade u reviziju tako i samih invalida. Jusuf Šabić, sekretar Instituta za medicinsko vještačenje FBiH pojasnio je da ova institucija na objektivan način vrši procjenu invaliditeta, koristeći struku, znanje i iskustvo te da nikom nije cilj da nekog izvede iz prava niti da se ošteti bilo kojeg ratnog vojnog invalida.

Zukan Helez, federalni ministar za boračka pitanja kazao je da postoji oko 30.000 onih koji nisu uopće bili borci tokom rata, a kamoli ranjavani, a toliko ih je upravo uvedeno u ovo pravo od 2004. do 2007. godine, što je vrlo simptomatično. „Treba odvojiti one koji nisu ratni invalidi od onih koji to jesu, jer će time i sva prava stvarnih ratnih vojnih invalida biti puno lakše ostvarivana kad se iz prava izvedu oni koji su uspjeli iskoristiti raniju situaciju i biti uvedeni u neka od prava po osnovu pripadnosti boračkoj populaciji“, kazao je ministar Helez

Potom su ratni vojni invalidi iz Zenice, Maglaja, Zavidovića i drugih općina postavljali pitanja predstavniku Instituta za medicinsko vještačenje i ministru Helezu u nastojanju da saznaju koji su razlozi skidanja procenata invaliditeta za pojedine slučajeve. Ministar Helez je kazao da se ova revizija radi isključivo po zakonskim i medicinskim kriterijima, a da svako onaj ko smatra da je oštećen ili nepravedno procijenjen može direktno da se obrati federalnom Ministarstvu za boračka pitanja i te žalbe bit će odmah razmotrene.

 

Press služba ZDK

O Tesanj Net