Prijem za „učenike generacije“ srednjih škola sa područja Kantona

Prijem za „učenike generacije“ srednjih škola sa područja Kantona

Danas je premijer Zeničko-dobojskog kantona Fikret Plevljak zajedno sa ministrima upriličio prijem za 34 „učenika generacije“ ih svih srednjih škola sa područja Zeničko-dobojskog kantona. On je tom prilikom istakao kako je Vlada ovog Kantona brigu o mladima postavila kao jedan od glavnih prioriteta i brojnim mjerama i aktivnostima nastojat će maksimalno pomoći mladoj generaciji da stekne kvalitetno obrazovanje a potom i zaposlenje. „Vi ste budućnost ove zemlje“ i mi ćemo sve učiniti da vam pomognemo  da, nakon što završite fakultete u zemlji ili inostranstvu, putem zaposlenja nađete svoje mjesto u društvu te da ispravimo brojne nepravilnosti koje su dosad činjene u pogledu zapošljavanja i brojnih drugih oblasti koje su od značaja za mladu generaciju“.

Mirko Trifunović, ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta pozvao je učenike da i sami kažu šta misle  u vezi sa dosadašnjim školovanjem te općenito o sistemu obrazovanja u društvu. Mladi se nisu libili stati za govornicu te su istakli da u buduće direktori škola moraju puno više pažnje posvetiti dobrim učenicima, koji žele da vrijedno uče i postižu rezultate, a resorno ministarstvo da pruži veću podršku  onima koji idu na takmičenja iz raznih oblasti jer oni predstavljaju najbolje učenike svojih škola.

Na kraju, učenici su obavješteni da je Vlada Kantona i pored ograničenih finansijskih mogućnosti odlučila da svakog učenika generacije nagradi sa po 100 KM, pa je tako za ove svrhe opredjeljeno 3.400 KM za učenike iz 34 srednje škole i 6.400 KM za učenike generacije iz 64 osnovne škole sa područja Kantona.

Nakon zvaničnog dijela prijema, učenici i njihovi direktori, uz sendviče i kolače, nastavili su druženje sa članovima Vlade Kantona.

 

Press služba ZDK

O Tesanj Net