Premijer Plevljak i ministri Balorda i Trifunović posjetili Zavičajni muzej u Visokom i pogledali izložbu „Ne zaboravi Srebrenicu“

Premijer Plevljak i ministri Balorda i Trifunović posjetili Zavičajni muzej u Visokom i pogledali izložbu „Ne zaboravi Srebrenicu“

U povodu 11. jula, obilježavanja 17. godišnjice srebreničkog genocida, u Zavičajnom muzeju u Visokom u nedjelju je otvorena izložba fotografija pod nazivom „Ne zaboravi Srebrenicu“, autora Amela Emrića, u izvršnoj produkciji Mehmeda Pargana.

Premijer ZDK Fikret Plevljak, ministrica Senka Balorda i ministar Mirko Trifunović pogledali su izložbu koja, na velikim panelima na kojima je ukomponirano 320 fotografija, tematski tretira problem Srebrenice i njenih stanovnika u periodu mart 1993 – juli 2009. i svjedoči o izbjegličkim konvojima i povratničkom životu, potrazi za nestalima i bolnom 11. julu.

– Zavičajni muzej je dao skroman doprinos podsjećanju na genocid u Srebrenici, njegujući tradiciju obilježavanja značajnih datuma iz povijesti države Bosne u kojoj nesumnjivo najdublje mjesto zauzima 11. juli. Načelno smo dogovorili sa uvaženim premijerom Fikretom Plevljakom da ova značajna izložba bude postavljena i u drugim općinama našeg kantona, istakao je prof. Senad J. Hodović, direktor Zavičajnog muzeja u Visokom.

Nakon što su pogledali izložbu “Ne zaboravi Srebrenicu” članovi delegacije Zeničko- dobojskog kantona su napisali u knjizi utisaka:

“ Ko negira, ko niječe, ko pokušava da opravdava – čini zločin kao i oni 1995. godine. Nisu ljudi, nisu ljudska bića, nisu razumne osobe to činile; činile su to zvijeri, divljaci, barbari… samo zato što su imena bila drugačija, što su se Jedinom Bogu molili na drugi način.”- mr. sci. Fikret Plevljak, premijer ZDK.

“Dojam jedne ovakve postavke se zaista ne može prenijeti na papir. Taj živi pogled dječijih očiju budi u meni sva osjećanja čovjeka, majke i uvijek će mi ostati tu negdje u mislima.”- Dr.  Senka Balorda, ministrica zdravstva ZDK

“Teško da čovjek može naći riječi za ovu ljudsku tragediju… Kraj dvadesetog vijeka, srce Evrope… Ispružene ruke, vapaji, izgubljeni pogledi…   Srebrenica je obaveza svakog čovjeka.”- Mirko Trifunović, ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK.

 

 

Pres služba ZDK

O Tesanj Net