Delegacija Vlade ZDK u posjeti Općinskom sudu u Visokom

Delegacija Vlade ZDK u posjeti Općinskom sudu u Visokom

Nakon posjete sudskoj instituciji u Tešnju delegacija Vlade ZDK posjetila je i Općinski sud u Visokom, koji pokriva i općine Breza, Vareš i Olovo, gdje je razgovarala sa predsjednikom Enesom Behlulovićem. Premijer Fikret Plevljak i ministri Romana Brkić, Senka Balorda i Raif Seferović obišli su sudnice, pisarnice i kancelarije, te o uvjetima rada razgovarali i sa uposlenicima koji su se najviše žalili na visoke temperature i nedovoljan broj klima-uređaja.

Predsjednik Behlulović, koji je početkom mjeseca imenovan na ovu poziciju, a nakon rada u Odjeljenju suda u Olovu, je istakao da sudije mogu perfektno donositi odluke, ali ako se te odluke ne izvršavaju postojanje suda nema smisla. Stoga će njegov prioritet na novom radnom mjestu, kako je istakao do isteka mandata, biti izvršenje donesenih presuda.

– Općinski sud u Visokom je sud koji ima bolje uvjete za rad u odnosu na ostale općinske sudove u ZDK. Obzirom da posjećujemo sve sudske institucije na području Kantona kompletirat ćemo stanje i poredati prioritete djelovanja. Analizirala sam izvještaje o radu sudija i trebam pohvaliti činjenicu da sudije ovog suda rješavaju više predmeta nego je to normirano odlukom Visokog sudskog tužilačkog vijeća, istakla je ministrica Romana Brkić.

Iako je zgrada Općinskog suda u Visokom sagrađena prije šest godina, predstavnici Vlade ZDK su bili iznenađeni dotrajalošću pojedinih unutrašnjih dijelova i nefunkcionalnošću rasporeda. Dio zgrade je namjenski pravljen za potrebe suda, za što je iz Kantonalnog budžeta tada izdvojeno preko 1, 3 miliona KM.

– Mi ćemo, najvjerovatnije, „vratiti film“ kako je teklo obezbjeđivanje prostornih uvjeta za rad Općinskog suda u Visokom na početak da uvidimo da li je i kako je Vlada Zeničko- dobojskog kantona napravila grešku, a s ciljem poboljšanja uvjeta za rad. Nakon obilaska zgrade mogu reći da je teško uposlenicima, ali i strankama koje ovdje dolaze, kazao je, na kraju posjete, premijer Plevljak.

Inače, prilikom posjete Visokom delegacija Vlade ZDK posjetila je i Policijsku stanicu Visoko, gdje ih je dočekao načelnik Šerif Ramović. Također, premijer Plevljak i ministri Brkić, Balorda i Seferović posjetili su nove prostorije Fondacije „Arheološki park: Bosanska piramida Sunca“ gdje su razgovarali sa Semirom Osmanagićem o daljnim istraživanjima u bosanskoj dolini piramida i akciji „Mrav 2012.“

 

Pres služba ZDK

O Tesanj Net