Ministar Bošnjak posjetio mini hidroelektrane u Zenici i Zavidovićima

Ministar Bošnjak posjetio mini hidroelektrane u Zenici i Zavidovićima

Ministar poljoporivrede šumarstva i vodoprivrede ZDK Bojan Bošnjak sa saradnicima posjetio je lokacije malih hidroelektrana “Bistričak” na zeničkoj općini i MHE u izgradnji “Čardak” na rijeci Gostović na zavidovićkoj općini. Ovom posjetom Kantonalno resorno ministarstvo želi naglasiti podršku u daljnjem razvoju energetskih potencijala na području Zeničko- dobojskog kantona.

– Kada govorimo o oblasti energetike, dodjele koncesija su jako složene. Investitori dugo čekaju na realizaciju projekata, na dobivanje oko 40 potrebnih dozvola i saglasnosti za građenje. Moram reći da je i lokalna zajednica nedovoljno informirana o mogućnostima koje pružaju ovakvi projekati. Zato ćemo raditi, u okviru svojih nadležnosti, na izmijeni propisa i omogućavanju potencijalnim investitorima da ulažu u naš kanton, istakao je ministar Bošnjak.

Ogromni energetski resursi ne koriste se u dovoljnoj mjeri, iako nam direktiva Evropske unije nalaže korištenje izvora obnovljive energije. Razvoj i korištenje hidropotencijala moramo dovesti i u kontekst zaštite prirode i okoliša. Korištenje niskoenergetskih tehnologija, koje daju malo otpada, treba razviti i po mogućnosti zatvorene ekonomske cjeline. Mi smo svjesni hidropotencijala Zeničko- dobojskog kantona i radit ćemo na njegovom afirmiranju, dodao je ministar Bošnjak.

 

Pres služba ZDK

O Tesanj Net