Ministrica Romana Brkić posjetila Općinski sud Zenica i Kantonalni zavod za pravnu pomoć

Ministrica Romana Brkić posjetila Općinski sud Zenica i Kantonalni zavod za pravnu pomoć

Tokom posjete Općinskom sudu Zenica ministrica Brkić je razgovarala sa predsjednicom Dijanom Ajanović o uvjetima rada sudija, kao i tekućem održavanju zgrade Općinskog suda, sagrađene 60- tih godina.

Predsjednica Ajanović je istakla potrebu za postavljanjem klupica nakon što je završena izmjena prozora, za nabavkom dva klima uređaja u prostorijama gdje su smješteni serveri. Visoke temperature su izazvale kvar na jednom od servera, za čiji popravak je izdvojeno 1200 KM. Zbog visokih temperatura otežan je rad sudijama u kancelarijama gdje nema adekvatnih zastora, odnosno, roletni na visokim prozorima. U podrumskim prostorijama je potrebno izvršiti rekonstrukciju cjevovoda, odnosno, preusmjeravanje podzemnih voda kako ne bi, usljed velikih padavina, dolazilo do poplava. Također, predsjednica suda Ajanović je izrazila potrebu za upošljavanjem dodatnih osam sudija, te otvaranjem radnog mjesta kućni majstor, koji bi se brinuo o popravkama.

Po riječima ministrice Brkić, za postavljanje klupica i unutrašnih roletni za tekuću godinu je odobreno 19 000 KM. U okviru projekta adaptacije oko 3 300 kavdratnih metara i dogradnje novih 2 300 kvadratnih metara zgrade Općinskog suda, obnovljene su potrebne saglasnosti, riješeni su imovinsko-pravni odnosi, te se provode završne aktivnosti za dobijanje odobrenja za građenje. Međutim, ostaje otvoreno pitanje izmirivanja visokih iznosa za plaćanje potrebnih taksi.

Nakon obilaska sudnica, pisarnice, jedinice za održavanje, podrumskih prostorija, ministrica Brkić je izrazila zadovoljstvo i vidljivim menadžerskim sposobnostima predsjednice Dijane Ajanović u raspolaganju novcem za tekuće održavanje.

Ministrica Romana Brkić posjetila je i Kantonalni zavod za pravnu pomoć, gdje je ugostila direktorica zavoda Azra Močević. Tokom razgovora istaknuta je potreba za radnim mjestom sručnog saradnika za parnični postupak na terenu.

Inače, Kantonalni zavod ima oko 3000 klijenata. Svi koji žele pravnu pomoć ovog zavoda trebaju dokazati loše imovinsko stanje. Stranke dolaze iz svih općina Zeničko- dobojskog kantona, što dodatno pokazuje potrebu za radom Kantonalnog zavoda za pravnu pomoć u Zenici.

 

 

Pres služba ZDK

O Tesanj Net