Ministar Mirko Trifunović na "Danima organske proizvodnje" u Visokom

U organizaciji Saveza udruženja asocijacija organskih proizvođača FBiH u Visokom su održani šesti “Dani organske proizvodnje 2012”.

Cilj ove tradicionalne manifestacije, koja svake godine bilježi porast izlagača, je upoznati javnost o značaju održive organske proizvodnje i prednostima upotrebe organskih proizvoda.

Prve godine održavanja ove manifestacije u Visokom, izlagao je jedan proizvođač, a šest godina poslije na visočkoj Jaliji je izlagalo 35 proizvođača organske hrane, od čega sedam iz Visokog, a ostali izlagači su stigli iz Zenice, Travnika, Mostara i drugih gradova Bosne i Hercegovine.

– Organska hrana i poljoprivreda je stateški važan element svake države. Iako možemo iznijeti mnogo primjedbi u odnosu prema poljoprivrednim proizvođačima, moram istaći da Zeničko- dobojski kanton pokušava, u okviru raspoloživih sredstava, da pomogne poljoprivrednim proizvođačima, a time proizvođačima organske hrane, istakao je ministar Trifunović, obraćajući se, u ime premijera ZDK, na otvorenju “Dana organske proizvodnje” u Visokom.

Pres služba ZDK

O Tesanj Net