Vlada ZDK na obilježavanju „Dana oslobođenja Vozuće”

Vlada ZDK na obilježavanju „Dana oslobođenja Vozuće”

Premijer Fikret Plevljak, u pratnji ministra Ekrema Tuke, Mirka Trifunovića, Đemila Ugarka, Rifata Delića i ministrice Romane Brkić, prisustvovao je manifestaciji obilježavanja 17. godišnjice oslobađanja Vozuće upriličenoj na poligonu malih sportova.

Pored niza sadržaja, kojima se stanovnici ovog dijela zavidovičke općine u prvim danima septembra prisjećaju ratnih događaja i oslobađanja Vozuće položeno je cvijeće na spomeniku borcima NOAR-a, a potom je održan historijski sat.

Obraćajući se prisutnima u ime Vlade ZDK, ministar za boračka pitanja Ekrem Tuka iskazao je čast što prisustvuje obilježavanju pobjede u Vozući.

– San svih nas, koji smo učestvovali u ratu, bio je da dođemo u Vozuću. Mnogi od nas su gledali ovo područje ratne ‘93. i ‘94. sa okolnih brda iz pravca Paljenika i Žednog vrha. Osjećam se pobjednikom svaki put kada prođem kroz Vozuću, a to je zasluga naših boraca. Zato je moja jedinstvena poruka da ih nikada ne smijemo zaboraviti, istakao je ministar Tuka.

Manifestaciji „Dan oslobođenja Vozuće”, pored premijera Plevljaka i ministara Vlade ZDK, prisustvovali su potpredsjednik RS Enes Suljkanović, brigadni general Sakib Mahmuljin, načelnik Opštine Doboj Obren Petrović, te predstavnici općinske vlasti Zavidovića.

U isto vrijeme, kod crkve Svetog Đorđa u Stogu, nekadašnji stanovnici Vozuće Srbi polaganjem vijenaca i parastosom za borce i civile iz Vozuće priveli su kraju manifestaciju “Marš stazama egzodusa- Vozuća 2012”. I ovoj manifestaciji su prisustvovali potpredsjednik RS Enes Suljkanović, načelnik Opštine Doboj Obren Petrović, premijer ZDK Fikret Plevljak sa ministrima Đemilom Ugarkom i Mirkom Trifunovićem.

Pres služba ZDK

O Tesanj Net