Ministar Bošnjak prezentirao Nacrt Zakona o šumama Zeničko-dobojskog kantona

Ministar Bošnjak prezentirao Nacrt Zakona o šumama Zeničko-dobojskog kantona

Na danas održanoj press konferenciji u sjedištu Zeničko-dobojskog kantona ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Bojan Bošnjak prezentirao je novinarima Nacrt Zakona o šumama Zeničko-dobojskog kantona te razloge zbog kojih su se ovo ministarstvo i Vlada Kantona odlučili za izradu ovog zakonskog akta.

–          S obzirom na to da je 06. 12. 2011. godine prestala da važi Uredba o šumama, a Parlament FBiH nije donio zakon o šumama, oblast šumarstva već 10 mjeseci je zakonski neuređena, kazao je ministar Bošnjak te u nastavku pojasnio s kojim su sve problemima suočeni građani, preduzeća i Vlada Kantona zbog nepostojanja zakonskih propisa u oblasti šumarstva.

– Nemogućnost realizacije značajnih energetskih i drugih projekata od državnog interesa, poput gradnje hidroelektrana,cesta (koridor Vc, lokalne i regionalne ceste) te vodoprivrednih objekata jedan je od razloga što smo krenuli sa izradom kantonalnog Zakona, ne čekajući federalni zakon. Potom, ne možemo rješavati imovinsko-pravne odnose, razgraničiti državni i privatni posjed, upisati vlasništvo nad šumom, rješavati uzurpacije,a   sudovi ne mogu dovršavati  sudske postupke po pitanju vlasništva nad šumom jer nemaju zakona na koji bi se pozvali.

Isto tako, za sječu šume i ostale nelegalne radnje u oblasti šumarstva ne mogu se donositi pravomoćne presude, a obustavljene su i sve aktivnosti na izdavanju rješenja vlasnicima šuma koji ne mogu posjeći vlastitu šumu jer nema zakonskog propisa u ovoj oblasti, pojasnio je ministar Bošnjak razloge za donošenje ovog kantonalnog zakona.

Nakon što ga Skupština Kantona usvoji u formi Nacrta, Zakon će ići u javnu raspravu koja će trajati mjesec dana. Potom, bit će sačinjeni Prijedlog zakona koji će nakon verifikacije od strane kantonalne skupštine konačno biti usvojen krajem decembra ili početkom januara naredne godine.

 

Press služba ZDK

O Tesanj Net