Premijer Plevljak u sjedištu Kantona razgovarao sa delegacijom OSCE-a

Premijer Plevljak u sjedištu Kantona razgovarao sa delegacijom OSCE-a

Na danas održanom sastanku u sjedištu Zeničko-dobojskog kantona premijer Fikret Plevljak razgovarao je sa novim višim predstavnikom šefa Misije OSCE-a u BiH, Alexanderom Chuplyginom (Ćupligin), Almazbeck-om Usenoff-om, šefom Terenskog ureda OSCE-a u Zenici i Marcusom Rolofs.om, šefom terenckog Ureda OSCE-a u Tuzli. Gospodin Chuplygin interesovao se za političku, ekonomsku i privrednu situaciju u Kantonu kao i za saradnju kantonalnih vlasti sa federalnim i vlastima na državnom nivou. Također, interesiralo ga je na koji način će kantonalna Vlada, nakon održanih lokalnih izbora, nastaviti sarađivati sa općinskim nivoima vlasti, s obzirom na izborne rezultate.

Premijer Plevljak upoznao je visoke goste sa trenutnom situacijom u Kantonu, kazavši da sa federalnom Vladom imaju jako dobru saradnju, ali i da ova kantonalna Vlada insistira na promjeni određenih federalnih zakona koji idu na štetu Zeničko-dobojskom kantonu. Jedan od takvih je i Zakon o javnim prihodima prema kojem je ovaj Kanton zakinut na brojne načine, a zna se da u ukupnim prihodima Federacije učestvuje sa znatno većim procentima od onih koji se vraćaju u budžet Kantona. Poznato je da Zeničko-dobojski kanton u ukupnom izvozu Bosne i Hercegovine učestvuje sa 20, a na federalnom nivou sa čak 30 procenata, pa shodno tome, treba imati i veći udio u raspodjeli prihoda po osnovu pomenutog zakona.

U pogledu saradnje sa novoizabranim općinskim čelnicima, premijer Plevljak istakao je da će s njima u narednim danima biti održan sastanak u sjedištu Kantona te smatra da će buduća saradnja biti jako dobra, pošto su ciljevi i kantonalne i općinskih vlasti isti – dobrobit lokalnih zajednica, poštivanje ljudskih prava i ekonomski napredak.

U daljem toku sastanka razgovaralo se i o implementaciji pojedinih projekata na području Kantona u oblasti obrazovanja i zdravstva, te je tom prilikom premijer Plevljak zahvalio djelatnicima OSCE-a na pruženoj podršci i pomoći tokom njihove realizacije. Jedan od takvih je i integracija Općine Žepče u sistem Zeničko-dobojskog kantona gdje su napravljeni veliki pomaci, kao i priprema jedinstvenog modela zdravstvene zaštite koji će postati operativan od naredne godine u svim općinama. Na kraju, premijer Plevljak zahvalio je Misiji OSCE-a u BiH „na velikoj pomoći i podršci koju su pružili i pružaju i danas građanima Bosne i Hercegovine, koji ponekad nisu ni svjesni veličine te pomoći“, kazao je na kraju Fikret Plevljak, premijer Zeničko-dobojskog kantona te izrazio uvjerenje da će ova Vlada nastaviti daljnju plodnu saradnju na svim projektima koje OSCE implementira u našem Kantonu i na nivou države BiH.

 

Press služba ZDK

O Press sluzba ZDK

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *