Potpisan ugovor o saradnji Metalurškog instituta „Kemal Kapetanović“ Zenica i Univerziteta iz Sudana

Potpisan ugovor o saradnji Metalurškog instituta „Kemal Kapetanović“ Zenica i Univerziteta iz Sudana

U sjedištu Zeničko-dobojskog kantona jučer je, u prisustvu premijera Fikreta Plevljaka, potpisan ugovor između Univerziteta za nauku i tehnologiju iz Kartuma (Sudan)s jedne, te Metalurškog instituta „Kemal Kapetanović“ Zenica i firme „Termomatik“ Zenica s druge strane, o opremanju  četiri laboratorije na budućem Institutu za materijale Kartum. Ugovor su potpisali Khalid Mahmoud Mohamed Ali, budući direktor Instituta za materijale Kartum i Faruk Babić, vlasnik firme „Termomatik“.

Naime, predstavnici Fakulteta za metalurgiju i materijale iz Zenice, prilikom ranije posjete Kartumu, potpisali su Memorandum o razumijevanju sa Sudanskim univerzitetom za nauku i tehnologiju koja je krovna naučno-istraživačka i obrazovna institucija Sudana, pod čijim će okriljem nastati Institut za materijale po ugledu na naš zenički institut „Kemal Kapetanović“. Da bi ovaj Institut koji planira osnovati 15 laboratorija, mogao da zaživi, bilo je potrebno nabaviti i opremu, pa je zenička firma „Termomatik“ jedan od sedam dobavljača opreme u vrijednosti od oko tri miliona KM. Što se tiče ostalih elemenata pomenutog ugovora, treba reći da će kompletan trening kadra, zatim inžinjering poslove, obuku do faze know how i „studija slučaja“ vršiti Univerzitet iz Zenice.Vrlo je važno naglasiti da ove četiri laboratorije predstavljaju osnovu za razvoj ostalih. Uskoro će na zenički univerzitet doći 12 državljana Sudana koji će se obučavati na našem fakultetu kako bi se osposobili za  budući rad na kartumskom Institutu.

Tokom potpisivanja ugovora, premijer Plevljak zahvalio je Vladi Sudana kao i kartumskom univerzitetu za ukazano povjerenje zeničkim kadrovima kako u oblasti visokog obrazovanja, tako i u oblasti proizvodnje. On je naglasio da Vlada Zeničko-dobojskog snažno podržava ovakve i slične projekte međudržavne saradnje. U tom smislu, premijer Plevljak, nakon što su ga sudanski predstavnici upoznali sa potrebama Sudana u oblasti privrede i industrije, ponudio je više konkretnih projekata koji bi se mogli vrlo brzo realizirati. S obzirom da je  Khalid Mahmoud Mohamed Ali istakao da je Sudan zainteresiran i za razvoj industrije prehrane, kože, te oblasti zdravstva, dogovoreno je da visoka politička i privredna delegacija BiH posjeti u decembru ove godine Kartum i utvrdi elemente saradnje u pomenutim oblastima.

Press služba ZDK

O Press sluzba ZDK

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *