Ministarstvo za pravosuđe i upravu ZDK kandidiralo četiri projekta prema fondovima Evropske unije

Ministarstvo za pravosuđe i upravu ZDK kandidiralo četiri projekta prema fondovima Evropske unije

U sjedištu ZDK, ministrica Romana Brkić razgovarala je sa Borisom Zubcem, koordinatorom za praćenje tendera i aktivnosti rekonstrukcije zgrada pravosudnih institucija i Admirom Suljagićem, višim savjetnikom u predsjedništvu Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV). Tokom susreta, razgovaralo se o proširenju sistematizacije u Tužilaštvu ZDK radi provedbe državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina i o saradnji sa EU i realizaciji kandidiranih projekata prema IPA fondovima.

Državna strategija predviđa obavezu Ministarstava pravde i finansija da, u saradnji sa VSTV BiH, osiguraju potrebna finansijska sredstva za ulaganje u materijalne i  kadrovske kapacitete pravosudnih institucija za rad na predmetima ratnih zločina, a u cilju poboljšanja efikasnosti procesuiranja predmeta ratnih zločina, u skladu sa vremenskih okvirima predviđenih strategijom

-Mi smo poduzeli sve mjere. Tužilaštvo je proširilo sistematizaciju, VSTV je dalo saglasnost, a mi smo u Nacrtu budžeta predvidjeli sredstva za upošljavanje novih 12 radnika, tj. dva tužioca, pet stručnih saradnika i pet daktilografa, odnosno, pomoćnih radnika. Tako da smo već odgovorili na zahtjeve VSTV. Zeničko- dobojski kanton je dobio pohvale, jer je prepoznao važnost predmeta koji treba da se riješe u hitnom roku. Uposlenici koji budu primljeni, predviđenom proširenom sistematizacijom, radit će isključivo na predmetima ratnih zločina, istakla je ministrica Brkić.

Ministarstvo za pravosuđe i upravu ZDK je kandidiralo četiri projekta prema EU fondovima, a riječ je o dogradnji Općinskog suda u Zenici, zgrade Tužilaštva u Zenici, rekonstrukciji Kantonalnog suda i zgrade Odjeljenja, Općinskog suda Visoko, u Olovu.

Pres služba ZDK

O Press sluzba ZDK

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *