TEŠNJACI ODALI PRIZNANJE KONJANICIMA

GEDSC DIGITAL CAMERA

Vučije vrijeme u hladno i snijegom okovano decembarsko predvečerje, dana 13.12 (četvrtak) nije moglo spriječiti mnoge tešnjake i jelašane da ne prisustvuju promociji historijskog romana KONJANICI autora Mustafe Muće Bešlagića.

Promocija je upriličena u okviru manifestacije DANI GRADA TEŠNJA pod pokroviteljstvom općine Tešanj koja svojom tematikom, prvi put u historiji Tešnja tretira i sam predstavljeni roman.

Pred mnogobrojnom publikom roman su predstavili recezenti:
Mustafa Smajlović
Ramiz Brkić

Kao gosti autora o romanu su govorili: dr.prof.Džemal Najetović i mr. Sakib Kurtić.

U ime izdavača Opće bibiloteke Tešanj u ulozi moderatora bio je direktor ove JU mr. Esmir Bašić.

Roman zavređuje posebnu pažnju šire čitalačke publike jer na poseban, literaran način
odslikava srednjevjekovnu Bosnu u vrijeme njenih teških i krvavih historijskih previranja i dolaska prvih Osmanlija u ove krajeve. Osim navedenog, roman slikovito prati slijed historijskih dešavanja oko Mohača, Budima i Beča u koja su vještim literarnim zahvatima autora inkoporirani, nastanak tešanjske kasabe i osmanlijska osvajanja na istoku i zapadu Evrope. Autor je u dugogodišnjoj historiji Bosne, na čudesno zanimljiv način, i zbog nedostatka historijskih činjenica, prvi put napravio literarni iskorak slikovito podastirući čitaocima lik i djelo tešanjskog utemeljitilja (vakifa) Gazi Ferhad-bega.

Autor koristi prostor da se zahvali svojim vjernim čitaocima koji ga svojim prisustvom obavezuju da i dalje nastavi sa radom-.

Knjiga se može nabaviti u biblioteci „Kahva“ na gornjoj čaršiji u Tešnju.

Sanel „Kićo“

O Tesanj Net

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *