Tribina o aktuelnom stanju u Siriji

GEDSC DIGITAL CAMERA

 

Opća biblioteka Tešanj uz dobru posjetu bila je domaćin tribine „Istina o Siriji“. Nakon domaćina tribine direktora Opće biblioteke Tešanj  Mr. Esmira Bašića koji je u uvodnom dijelu govorio o razlozima organizacije Tribine ističući da se svijet polarizovao na one koji podržaju režim Bešarov i na one koji su za uvođenje demokratije u Siriji.Također je istakao da mi Bošnjaci i Bosanci imamo moralno i svako drugo pravo da dignemo svoj glas protiv tiranije, nasilja i rata.Prisutnima o aktuelnom stanju u zemlji koja svoju demokratičnost nasparam tiranskog režima plaća na desetine hiljada žrtava govorili su predsjedavajući Općinskog vijeća Tešanj dipl. inž. maš. Fuad Šišić, koji je u svom izlaganju govorio o potrebi da se svijet humanizira, spomenuo je iz historije neke od najvećih diktatora i broj onih koji su stradali pod njihovim upravljanjem. Midhat Kasap, je govorio o tome kako je došlo do pokretanja akcije za pomoć narodu Sirije i koliko je do sada prikupljeno pomoći diljem BiH. prof. dr. hfz. Halil Mehtić, je govorio o potrebi da se Muslimani solodarišu sa stradanjima drugih muslimana u svijetu. I dr. Muhammed Kataa, Sirijac,  član HO „Solidarnost“ iz Bihaća koji je na jedan emotivan i iskren način objasnio sa foto sadržajem šta se dešava trenutno u njegovoj domovini. Bio sam nedavno u Siriji ali i u Turskoj u izbjegličkim kampovima. Stanje je tamo katastrofalno! Bosanci najbolje mogu razumijeti šta je rat, razaranje, opsada i uništavanje. Država je komplet srušena! Svaki dan gine ogroman broj ljudi, više od pet miliona Sirijaca je raseljeno, preko 600.000 je izbjeglih, broj mrtvih nažalost iz sata u sat se povećava već je stotinu hiljada ljudi ubijeno. Situacija je stravična!

Pitali smo doktora Kataa da li je očekivao ovakav krvav scenarij u svojoj domovini znajući da je Sirija bila jedna stabilna ekonomska država. Narod se bunio i početkom osamdesetih protiv ovog tiranskog režima koju je ugušio otac aktuenog predsjednika Bašara, Hafiz el Asad. U tom periodu revolucije pobuna je ugašena a 20.000 mladih muslimana je pobijeno a grad Hama je sravnat sa zemljom. Na naš upit, dali on vidi rješenje situacije u njegovoj zemlji, na to naše pitanje je odgovorio, rješenje će akoboda doći brzo. 70 % teritorije Sirije je slobodno. Diktatorski režim Bašar el Asada je već pao, njega podržava zapad, Rusija, Kina, Iran al džaba im ta borba jer narod se nikada ne može pobijediti. Rekao je dr. Kataa. Prije Tešnja tribine su održane u Zenici, Zavidovićima, Travniku, Kaknju i Bihaću a aktivisti Solidarnosti planiraju da početkom februara Sirijcima odvezu konvoj pomoći u hrani, odjeći, obući, higijenskim potrebštinama i sl.

  

Poslije održane Tribine organizovana je akcija prikupljanja humanitarne pomoći za Siriju u trajanju od dva dana. Prikupljana je  hrana i odjeća. Nakon sprovedene akcije prikupljene su sljedeće namirnice:

  1. BRAŠNO (884 kg)
  2. ULJE(146l)
  3. ŠEĆER  (91 kg)
  4. RIŽA (45 kese)
  5. TJESTENINA  (183 kese)
  6. SO (14 kg)
  7. KONZERVE (15kom)
  8. KEKS (27 kom)
  9. ČOKOLADA (8 kom)
  10.  KAFA (1,5 kg)
  11.  MARGARIN  (1 kom)
  12.  SOK MALI (2 kom)
  13.  KROMPIR (25 kg)
  14.  PRAŠAK ZA PECIVO (5 kom)
  15.  SAPUN (1 kom)
  16. LUK (3 Kg)
  17. VEGETA (1,40kg)
  18. Deterdžent (3.kg)
  19. GARDEROBA (17 VREĆA +7 KUTIJA)

 

Tešanj, 24.01.2013. godine

O Tesanj Net

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *