Ministar Ćurić uručio ključeve obnovljenih kuća povratnicima

Ministar Ćurić uručio ključeve obnovljenih kuća povratnicima

Danas je Ivica Ćurić,ministar za rad, socijalnu politiku i izbjeglice u Vladi Zeničko-dobojskog kantona, u pratnji Mate Zovke, načelnika Općine Žepče, uručio ključeve za četiri povratničke porodice koje su bile interno raseljene na području Kantona. Ovo je rezultat primjene projekta Obnova stambenih objekata za povratnike na područje Zeničko-dobojskog kantona i raseljene osobe čije je prijeratno prebivalište bilo na području Kantona“. Ovaj projekat ima za cilj obnovu devastiranih stmbenih objekata i stvaranje minimalnih uvjeta za stanovanje raseljenim porodicama unutr Kntona i povratnicima na područje Kantona. Projekat podrazumjeva izgradnju ili rekonstrukciju prijeratnih steambenih objekata po modelu „ključ u ruke“.

Tako su danas ključeve od obnovljenih stambenih objekata u žepačkim selima Preko, Čusto Brdo i Ozimica dobili: Mehmed Odić, Admir Džinić, Nezir Bečić i Ranko Tubić. Prilikom uručenja ključeva, ministar Ćurić kazao je između ostalog slijedeće:

– Za ove svrhe Vlada Kantona izdvojila je 270.000 KM, a osim četiri u Žepču, ovim se finansira još osam kuća za povratničke porodice. Prema natječaju koji je prošle godine objavljen, kriterije je zadovoljilo još osam povratničkih porodica čije kuće se nalaze u Tešnju, Zenici, Maglaju i Zavidovićima. I za 2013. godinu, Vlada Kantona predvidjela je nastavak realizacije ovog projekta pa će za ove svrhe biti izdvojeno 300.000 KM, a radovi na obnavljanju porušenih objekata bi trebali krenuti u šestom mjesecu ove godine.

Mehmed Odić, 80 postotni ratni vojni invalid, čija petoročlana porodica će useliti u svoj obnovljeni dom, prilikom primanja ključeva od ministra Ćurića kazao je:

– Dočekao sam i taj trenutak da nakon 20 godina uselim u vlastitu kuću. Zahvaljujem Vladi Kantona i svima drugima zaslužnim za to da se vratim u svoje prijeratno prebivalište. Jako sam  zadovoljan kvalitetom radova na kući i ugrađenim građevinskim materijalom jer je sve zaista vrhunske kvalitete.

 

Press služba ZDK

O Press sluzba ZDK

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *