Drugi memorijalni planinarski pohod „Dževad Škapurević – Dževdo“

U subotu, 28.12.2013. godine, održan je Drugi memorijalni planinarski pohod „Dževad Škapurević – Dževdo“, kao posljednja ovogodšnja aktivnost našeg društva.

Ovom manifestacijom je i završen projekat „povratak prirodi“ koji je realiziran uz pomoć Općine Tešanj.

Na ovaj planinarski pohod odazvalo se oko 60 planinara iz 9 planinarskih društava, a stazu od Jablanice do planinarskog doma „Ošve“, po za ovo doba godine neobično sunčanom i toplom vremenu, je prešlo 38 planinara.

Planinari iz Maglaja i Zenice su po stizanju u Tešanj obišli mezar rahmetli Dževada Škapurevića – Dževde i odali poštu kolegi planinaru.

Od društava odazvali su se: PD Konjuh Tuzla, PD Tajan – Lisac Zenica, PD Mladost Zenica, PSZR Tvrtkovac Zenica, PSD Poštar Tuzla, PD Natura zenica, PD Željezara Zenica, PD Bobovac Kakanj i PSD Smajlovac Maglaj kao domaćini na planinarskom domu „Ošve“ i kao suorganizatori ovog pohoda.
Planinari su stazu prešli za 3 sata i 20 minuta bez ikakvih poteškoća, a po stizanju u dom, počašćeni su toplim čajem i tradicionalnim planinarskim grahom.

Nakon ručka i prozivke društava, održan je jedan kratki osvrt na lik i djelo planinara Dževde, a potom su dodjeljene i zahvalnice za društva i pojedince.

Zahvalnice su dobili najstariji i najmlađi učesnik pohoda, a to su: Suljo Bilić kao najstariji sa 79 godina i Nedim Bradarić kao najmlađi sa 10 godina.

Sa podjelom zahvalnica je završen službeni dio pohoda, a usljedilo je druženje planinara uz pjesmu i veselje do kasno u noć.

Grupa planinara koja je prenoćila u domu, rastala se ujutro nakon jutarnje kafe i doručka, a 5 planinara iz Tuzle se sa domaćinom uputilo prema Tešnju gdje su obišli Gradinu i Eminagića konak, te se pobliže upoznali sa historijom našeg kraja.

 

Do sljedećih aktivnosti „VEDRO“.

 

Predsjednik društva:

Dženaid Brkić, prof.

 

O Tesanj Net

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *