Konačno profesionalac

Ako je država jaka, suviše nas optereti. Ako je slaba, propadamo.

Valeri

Baš kada sam razmišljao da prestanem pisati o političkim temama, jer mi se činilo da više ništa nema smisla pisati, gledao sam danas na internetu intervju g-dina Dragana Lukača, direktora Federalne uprave policije u dnevniku TV FACE. Ovaj intervju je promijenio moje razmišljanje, vratio nadu i optimizam, jer konačno sam nakon svega što se događa mogao konačno vidjeti profesionalca. Dragan Lukač, bez bilo kakve sumnje, potpuno izvjesno ostavlja dojam kakav nemamo prilike vidjeti, dojam koga smo pomalo zaboravili. To je dojam profesionalca, čovjeka koji zna svoj posao, koji poznaje ustav i zakone Bosne i Hercegovine, koji nema ni trunke dileme kada je u pitanju država Bosna i Hercegovina, čovjek koji se ne dodvorava nikome dok govori, čovjek koji iznosi činjenice i dovodi ih u vezi sa time kako te činjenice definira zakon, čovjek koji potpuno razotkriva one koji zauzimaju najznačajnije državne funkcije a nisu spremni preuzeti (ili namjerno to ne žele) odgovornost u kriznim situacijama. Jedna riječ: sjajno!

Ovo je sjajno iz najmanje dva razloga.

Prvo, nastala je opća konfuzija u javnom prostoru u vezi sa protestima, nasiljem i paljevinom (rušenjem ustavnog poretka). Čini mi se da niko više nije bio siguran ni u sebe, ni u druge. Pomalo izgubljeno su djelovali javni funkcioneri na najvišem nivou, priznavali su ljudima da su bili predugo strpljivi u vezi sa stanjem u kome se cijelo društvo nalazi, djelovali su kao da bi rado predali sve nekom drugom i pridružili se onim koji protestuju, a u isto vrijeme su pokušali ukazati da su protesti zloupotrebljeni, da je sve krenulo ukrivo, da se pomiješalo žito i kukolj i među građanima kao što je već odavno pomiješano u vlasti. I mediji su se tako ponašali. Jedni su dokazivali svoju neutralnost, drugi ugađali protestima, treći gurali cijelu priču u područja sa bošnjačkom većinom. Stekao sam utisak da smo došli u stanje u kome se svi valjalu po blatu, bez nade, bez iskoraka, bez akcije. Ta slika se potpuno uklapala u plan rušitelja BiH: napraviti haos upravo tamo gdje BiH ima najveću potporu. U takvom trenutku, bar prema mom osjećaju, javno govori Dragan Lukač i unosi u javni prostor ne samo novi riječnik, nego unosi sasvim jasnu sliku, postavlja stvari na svoje mjesto, i za nepun sat vremena magla koja se bila potpuno nadvila pred mojim mislima, kao da nestade.

Drugo, g-din Lukač je nedvosmisleno predstavio javnosti da se radilo o krajnje ozbiljnoj situaciji pokušaja rušenja ustavnog poretka, da su protesti zloupotrebljeni i da je postojao sistem organizacije: neposredni izvršioci (koji su razbijali i palili, i koji vjerovatno nisu svjesni težine krivičnog djela, koji su upotrebljeni), logistička podrška neposrednim izvršiocima (doveženo kamenje, kokteli za paljenje) i neko ko je sve osmislio. Tužilaštvo BiH je otvorilo istragu, i sada će policija uz dokaze koje je već prikupila, nastaviti sa prikupljanjem dokaza.

Ali ključna poruka koju je g-din Lukač poslao leži u tome da je on javnosti pokazao da Bosna i Hercegovina kao država, kao pravna država, ima mehanizme kojim može zaštiti samu sebe, svoj ustavni poredak, te da i pored svih teškoća, složenosti, namjernih opstrukcija ili amaterizma, još uvijek Bosna i Hercegovina ima tu snagu. To je zaista odlično. To je bila jasna poruka rušiteljima BiH ma ko oni bili, i jasno ohrabrenje braniteljima BiH. Jer ako nema ove snage o kojoj je g-din Lukač sjajno govorio, sve drugo je uzalud, opsjena, varka za sve: i za one koje protestuju, i za one koji ne protestuju. Država koja nema mehanizama da zaštiti svoj ustavni poredak, ne može zaštiti nikog drugog. Ali, hvala Bogu, to nije slučaj sa Bosnom i Hercegovinom. I to daje nadu da će odgovarati svi oni koji su stvarno zloupotrijebili svoju javnu funkciju, i koji su zloupotrijebili neke privatizacije, i da će kriminal i korupcija dobiti ozbiljnog protivnika u mehanizmima države BiH. U tome neće pomoći oni koji pokušavaju preokrenuti stvar djelima rušenja ustavnog poretka, niti će pomoći oni koji stvaraju maglu u ispostavljanju zahtjeva. U tome će pomoći, svakako, jačanje građanske svijesti, podrška profesionalcima u javnim službama, i jasna podrška međunarodne zajednice dugoročnoj stabilnosti Bosne i Hercegovine.

G-din Lukač otkriva i kada počinju jačati negativni trendovi u Bosni i Hercegovini, otkriva da je neuspješna reforma policije značila početak jačanja snaga protiv Bosne i Hercegovine. Možda nismo imali svijesti o svemu tome, ali koliko je policija važna u očuvanju ustavnog poretka sada smo se mogli uvjeriti. Na žalost, u cijeloj priči aktuelni Ministar sigurnosti BiH ostaće upamćen kao beskrupulozni predsjednik stranke koji je želio preuzeti vlast, bez obzira na cijenu i ne birajući sredstva. Na kraju molim da odvojite vrijeme, ako već niste, i pogledate sami tog sjajnog PROFESIONALCA.

http://blogcikcik.blogspot.com/2014/02/ovo-ce-kao-bomba-odjeknuti-u-bih.html?m=1

Fuad Šišić

Raduša bb

7460 Tešanj

O Tesanj Net

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *