Tešnjak koji je spašavao Doboj: Prvi sam podigao uzbunu, ali potop je bio neizbježan

poplave izudin hifa

Prvi smo ušli u Doboj. Tamo nisu bile poplave, tamo je bio potop za samo nekoliko sati, izjavio je ekskluzivno za bh. novinsku agenciju Patria (NAP) Izudin Ahmetlić, vlasnik grupacije „Hifa Oil“ iz Tešnja.

Ahmetlić je od prvog dana bio u središtu spasilačkih napora, te predvodio organiziranje slanja pomoći posebno u Doboj i Maglaj. Bio je tu kada je bilo najteže.

Više od 70 radnika ove kompanije, kako saznaje Patria, već danima je u pogonu, a mehanizacija je na terenu. Ahmetlić, iako se medijski ne želi eksponirati, zbog svojih radnika i onih koji su učestvovali u spašavanju ističe kako Tešanj danima ne spava zbog Doboja i Maglaja i drugih ugroženih mjesta.

– Sa mehanizacijom smo se probili do Doboja, bili smo u matici poplave. Policajci su me na punktu pitali ko sam ja. Dostavili smo odmah 10.000 hljebova, pola u Doboj u bolnicu, a 4.000 smo vrećama preko brda prebacili u Maglaj, a jednu hiljadu u općinu Doboj Jug. Za samo nekoliko minuta privrednici iz Tešnja su hitno u tim trenucima sakupili 51.000 KM za pomoć narodu Maglaja – kaže Ahmetlić.

Prema njegovim riječima, situacija je od samog početka bila dramatična. Ali, on ističe da je još prije nego je bilo ko od zvaničnih organa znao o poplavama naslutio da prijeti katastrofa.

– Ja sam se vraćao sa puta i sletio u Sarajevo dan prije pravih poplava. Kada sam vidio Miljacku kako izgleda zabrinuo sam se, ali dalje prema Tešnju, vodostaj Bosne me tek zaprepastio. Takvu Bosnu nisam vidio u životu. Odmah sam nazvao svoje direktore u grupaciji i rekao da naprave uzbunu da spremaju vreće i spasilačku opremu. Nazvao sam i načelnika Doboja Obrena Petrovića i rekao da mora praviti krizni štab. Ali, voda je bila tolika da nije bilo pomoći – kaže Ahmetlić.

Prema njegovim riječima, svi resursi grupacije „Hifa Oil“ su od prvog dana u spasilačkim akcijama, a pomagao im je i lokalni radio Antena, koji je informacijama sa terena usmjeravao spasioce.

– Nosili smo ljude u kašikama bagera i spašavali živote. Naši radnici se nisu štedili. Dovukli smo iz Tešnja cisternu vode u dobojsku bolnicu. Pomagali smo i policiji. Ovo je zaista teška situacija, ali ako Bog da bit će bolje. Pokazalo se da, u ovakvim situacijama nije važna ni stranka ni nacionalnost, bitno je pomoći čovjeku. Ja sam ponosan što sam Tešnjak. Ono što je Tešanj uradio ovih dana je materijal za film – ističe Ahmetlić.

 

hifa-oilMehanizacija Hifa Oil-a od prvog dana u službi spašavanja: Pomoć komšijama

Kako navodi, šteta na objektima i komapanijama grupacije u koju spadaju i firme „Bosanka“ u Doboju i „Eurometali“ se procjenjuje na više od milion maraka. Kaže da su uspjeli spasiti 13 cisterni iz Doboja i druge mašine, ali da je šteta na pogonima velika.

– Obnovit ćemo to ako Bog da. Evo, u inat ovoj katastrofi sutra u Tešnju otvaramo sajam privrede. Neka nas bude i pedeset, ali nećemo odustati da pokažemo ljudima da se može izaći iz ove krize, iako je Tešanj faktički sad odsječen zbog putnih komunikacija – dodaje Ahmetlić u razgovoru za Patriu.

(Izvor: NAP.BA)

O Tesanj Net

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *