Ekološka bomba na Putnikovom brdu

prisade_deponija

Prema odluci povjerenika Vlade Republike Srpske za Grad Doboj za deponiranje otpada od razorne poplave u Doboju odeđena je lokacija na Putnikovom Brdu, između Prisada i Makljenovca, u neposrednoj blizini groblja, u mjestima koja su u prošlom ratu prošla najveće stradanja i raseljavanje širom svijeta.

Danas kada je život počeo da se vraća u normalne tokove i korektne međuetničke odnose, a građeni prisada i Makljenovca sve češće pokazuju želju za povratkom, kada su gospodarstvenici i lokalne vlasti počeli da grade zdravo i napredno okruženje nekome je to zasmetalo i palo na pamet da ih zastave u tome.

prisade deponija1Ni manje ni više nego ekološkom bombom u srcu prelijepog krajolika Prisada i makljenovca, dijelom u Republici Srpskoj, dijelom u Federaciji BiH. Zrak, zemlja, voda i ljudi teško da bi ostali zdravi u takvom okruženju.

Građani ovih naselja, ali i grđani Usore pokazali su brigu, strah, ali i odlučnost da se svim sredstvima suprostave namjerama bolesnih umova i politika i da zaštite svoje pravo na život u zdravom okruženju.

prisade_deponija1

Žalosno je da ovakvim neprimjerenim i nepotrebnim postupcima, netko ponovo ubacuje podozrenje i smutnju među građane i to u vrijeme kada je narod, gospodarstvenici i lokalne vlasti ovoga kraja s pravom pokazali istinsku solidarnost prema teško stradalim susjedima – građanima Doboja. Nadamo se da će i građani Doboja, ako ne njihove vlasti, imati sluha za potrebe i dostojne uvjete življenja njihovih susjeda.

Općina Usora je danas, pokazujući svoju odgovornost prema građanima ovoga područja, u kojemu zašto to ne reći žive i oduvijek su živjeli Hrvati, uputila Federalnoj upravi za inspekcijske poslove i Fedaralnoj upravi civilne zaštite zahtjev da posreduju kod tijela vlasti Republike Srpske kao bi se spriječio EKOCID i ponovno raseljavanje grđana Prisada i Makljenovca. Sutra će se tražiti odgovor šta su ova federalna tijela poduzela.

FOTOGALERIJA (foto:Vlado G.)

O Tesanj Net

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *