AUTOCESTE BiH „GRABE“ KA ŽELJEZNOM POLJU

AUTOCESTE BiH „GRABE“ KA ŽELJEZNOM POLJU

Mimo svih prognoza i očekivanja, radnici na strojevima koje su JP Autoceste Federacije BiH stavile na raspolaganje ugroženim područjima od katastrofalnih poplava su na pravcu Golubinja – Željezno Polje „proibili“ više od dva kilometra puta koji je glavna veza za više od pet hiljada stanovnika sa saobraćajnicom M-17.

Pod rukovodstvom Ahmeda Mušije, neumornog organizatora na ovom radilištu radnioci Autocesta FbiH rade gotovo 16 sati dnevno. Međutim, Mušija najviše hvali stanovnike ovog područja koji su se uključili u posao oko uspostavljanja saobraćaja. Informišući premijera Zeničko-dobojskog kantona Muniba Husejnagića koji je i juče (22.5.2014.) obišao ovaj teren, Mušija kaže:

-Žitelji ovog kraja ne zaslužuju „desetku“! Oni su za „stotinu“. Toliko su spremni za rad i za pomoć u svakom trenutku i svakom obliku. Mi uređujemo trasu koja će biti nov, sasvim nov put i „veza sa svijetom“.  Naši ljudi ne pitaju za radno vrijeme. Radićemo dok ne spojimo Željezno Polje  i njegove stanovnike sa M-17. Imamo sredstva koje su angažovale JP Autoceste, imamo vrsne ljude, imamo pomoć naroda i imamo volju da posao dovedemo do kraja!

Husejnagić je zajedno sa Mušijom obišao ovu dionicu uvjerivši se i na ovom mjestu da su poplave napravile ogromne štete i bespovratno razorile na desetine stambenih i drugih objekata. Na terenu je zatekao i radnike Elektrodistribucije koji nastoje „dovesti“ struju u naselja duž puta.

Premijer ZDK Husejnagić je u četvrtak popodne, nakon svednice Vlade, obišao i područje Općine Zavidovići. Poseban problem u gradu je snabdijevanje vodom. Naime, na nekoliko mjesta klizište je ugrozilo , a na jednom i prekinulo glavni cjevovod kojim se Zavidovići snabdijevaju vodom. Ocijenjena je hitnom aktivnost na popravci ovog kapaciteta. Posebno su važne interventne popravke kako bi grad i naselja koja u kojima su poplave ostavile velike tragove mogli preduprediti moguće posljedice .

Obilazak terena nastavljen je umjesnim zajednicama Paravci i Alići. Put Zavidovići-Paravci je ozbiljno oštećen, ali i oprezno prohodan na nekoliko lokacija, a u Alićima je samoorganizovanost stanovništva stanovnika dala izvanredne efekte.

I uz ovaj tekst dajemo galeriju fotografija ovdje.

Opširnije na Zdk.ba

O Press sluzba ZDK

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *