Poraz

Naposljetku, suština saznavanja nije u tome gubimo li igru, već kako gubimo, što s time spoznajemo, čemu nas je poraz naučio i kako nas to mijenja.

Gubiti na određeni način znači – dobivati.“

Ričard Bah

 

Svjetsko prvenstvo u nogometu je prilika za mnoge poraze i pobjede. Toliko sudionika na tako malom prostoru i u tako kratkom vremenu, sa toliko poraza i pobjeda, sa toliko veselja i tuge teško se može naći igdje osim na svjetskim nogometnim takmičenjima. Poraz je znak da je neko izgubio a neko pobjedio. Ali i pobjeda predstavlja isti znak. Zar nije čudno.

Oni koji su ozbiljnije pratili i koji prate nogomet, znaju da BH nogometna reprezentacija nije mogla izgubiti. Zmajevi su otputovali kao pobjednici. Oni nisu otputovali da bi se tamo dokazivali pobjedama, nego da bi po prvi puta u historiji Bosne i Hercegovini nastupali na ovom najvećem takmičenju. Nakon što su se sjajnim igrama izborili za taj nastup. Iako je ostala još utakmica sa Iranom, naši reprezentativci su predstavili Bosnu i Hercegovinu u lijepom svjetlu. Nije sve bilo kako smo očekivali, sreća nam nije bila naklonjena a ni sudije, ali ništa od toga nije problem. Naša su očekivanja inače nerealna, a naša razočarenja su uglavnom nepotrebna. Kada aktuelni svjetski prvak u nogometu, reprezentacija Španije, nakon prva dva kola mora nazad kući – to se s pravom može smatrati porazom. Ne znam kako će navijači Španije ovo podnijeti, vjerujem da im neće biti lako. Ali preživjeće.

Ipak, budimo realni, nogomet odavno nije igra – nogomet je odavno biznis i zabava. Strast navijača prema nogometu je iskorištena do neslućenih razmjera u vidu milijardi koje inkasiraju uglavnom najviše oni koji već puno imaju. Vjerovatno će i ekonomija u Brazilu imati koristi od ovogodišnjeg prvenstva, iako su građani Brazila pred ovo takmičenje pravili proteste.

Ali u subotu je prvi dan Ramazana. Priznajem da sam pomalo bio zabrinut. Svjetsko prvenstvo je privuklo toliku pažnju da je Ramazan malo ko pominjao. Stoga, ako nam je žao što nećemo pratiti još neki nastup Zamjeva u Brazilu, onda bar oni koji obilježavaju Ramazan kao svoj vjerski događaj mogu odahnuti. Inače bi, čini mi se, bili na velikom iskušenju: dati prednost Bogu ili Zmajevima, estagfirullah! Neka mi oproste ako sam pretjerao, ali čini mi se da navijačka strast nema granica, gubi se potpuno kontrola osjećaja, ljudi se jednostavno prepuste osjećajima. Stoga mislim da je Stvritelj sačuvao svoje robove ovog iskušenja, pa neka Mu sada zahvaljuju i traže oprosta.

 

Fuad M. Šišić

O Fuad Sisic

Fuad ŠIŠIĆ rođen je 20.06.1960. godine u Raduši (Tešanj), od oca Mehe Hadžimehić-Šišić i majke Nure, rođene Pobrić. Osnovnu školu, kao i Gimnaziju, završio je u Tešnju a zatim i studij mašinstva na Univerzitetu u Sarajevu 1984. godine.

Radni vijek je započeo u Unico filter početkom 1984. godine. Uz rad predaje stručne predmete u srednjim školama u Tešnju. Početkom aprila 1992. godine angažuje se u odbrani na različitim dužnostima da bi u julu 1994. godine izabran za Prijelaznog općinskog načelnika u Tešnju, a zatim 1997. godine i za Općinskog načelnika. U firmu Unico filter (kasnije MHBA) se vraća krajem 2000. godine i ostaje do 2008. godine u privredi. Krajem 2008. godine je izabran ponovo na poziciju Općinskog načelnika a 2012. godine i na poziciju Predsjedavajućeg Općinskog vijeća. U MHBA se vraća 2013. godine i ostaje do kraja 2016. godine. Od početka 2017. godine radi u privatnoj kompaniji SARAČEVIĆ, Tešanj.

Kroz neformalno obrazovanje prošao je edukaciju prodajnih vještina (USAID, MANN+HUMMEL), organizacijskih vještina (ADIŽES, Novi Sad), rukovodnih i menadžerskih vještina (CRESOM, Kalifornija; MANN+HUMMEL). Pohađao je mnoge edukacije u Bosni i Hercegovini i okruženju, kao i online edukacije. Bavi se pitanjima uloge rukovodstva i organizacijske transformacije uz elektronsku podršku, postavljanjem ciljeva, donošenjem odluka i korištenjem neophodnih menadžerskih alata.

Uz profesionalni rad je istovremeno obavljao niz drugih političkih, privrednih i društvenih poslova. Dobitnik je mnogih priznanja, a najznačajnija su: Lokalni lider desteljeća (Liga humanista), Najnačelnik (2011. godine), Plaketa Općine Tešanj (2015. godine).

Objavljene knjige:

- Početnica na računarima (1999),
- Reinženjering poslovnih procesa (2001),
- Rukovođenje (2003),
- Menadžerske vještine (2005),
- Nije kriv (2007),
- Rukovodni i menadžerski alati (2011),
- Organizacija (2013),
- Srcem i sredinom (2020)


Tešanj, 11.09.2020

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *