GOVOR PREMIJERA NA SVEČANOJ AKADEMIJI POVODOM 25. NOVEMBRA

GOVOR PREMIJERA NA SVEČANOJ AKADEMIJI POVODOM 25. NOVEMBRA

Poštovane dame i gospodo, cijenjeni gosti, dragi prijatelji,

Dozvolite mi da uz pozdrave i izraze dobrodošlice vama, prisutnim u ovoj sali, kao i svim građanima Bosne i Hercegovine, u ime Zeničko-dobojskog kantona, čestitam 25. novembar – Dan državnosti Bosne i Hercegovine.

U hiljadugodišnjoj historiji borbe za kontinuitet državnosti Bosne i Hercegovine njeni narodi i građani prošli su kroz razne historijske faze. Važan datum koji je po ko zna koji put potvrdio riješenost naših naroda da očuvaju svoju državnost je 25. novembar 1943. godine.

Prilika je ovo da se sa dubokim poštovanjem sjetimo svih onih hrabrih Bosanaca i Hercegovaca koji su se tog dana, prije 72 godine okupili u Mrkonjić Gradu, na zasjedanju ZAVNOBiH-a da bi potvrdili identitet i državni suverinitet Bosne i Hercegovine.

Danas i ovdje, također, sa dubokim poštovanjem, prisjećamo se i svih patriota koji su sa početkom agresije 1992. godine, na međunarodno priznatu državu BiH, ustali u odbranu njenog kontinuiteta i teritorijalnog integriteta, a posebno se prisjećamo onih koji su u toj časnoj borbi dali i svoje živote.

Poštovane dame i gospodo,

ovogodišnji Dan državnosti Bosne i Hercegovine obilježavamo u vremenu kada se u našoj zemlji počinje sa implementacijom reformske agende koja je imperativ za sve nivoe vlasti.

Teškoće u objedinjavanju pojedinih funkcija i organizacije kompletne strukture vlasti na nivou države, također, ukazuju na određena nastojanja da se država Bosna i Hercegovina marginalizuje kao ustavna tvorevina te da se, po želji nekih grupa, na kraju rastoči i nestane.

Ova zemlja priprema se da u dogledno vrijeme postane članicom Evropske unije, dakle, da ide naprijed, ka integracijama, a ne nazad, ka separaciji i odvajanju.

Neophodne promjene koje će uslijediti značit će, prije svega, efikasniji sistem organizovanja države na svim nivoima, te jačanje vladavine zakona u cjelini.

Sigurno je jedno – i pored brojnih teškoća, procesi modernizacije naše države nastavljaju se u svakom pogledu. Osim na strukturalnom, državnom i političkom nivou, napredak se bilježi i u sferi privrede, a u okviru toga, evidentno je i sve veće jačanje izvoza proizvoda iz BiH. Najnoviji pokazatelji obima proizvodnje i stepena izvoza proizvoda zeničkog „Mittal Steela“ i maglajskog „Natron Hayata“, Mann+hummela iz Tešnja, Cementare Haydelbeg iz Kakanja, Preventa iz Visokog ove kompanije opravdano svrstavaju u grupu najjačih i najprofitabilnijih kompanija u Bosni i Hercegovini.

Znamo da je ekonomski i privredno jaka zemlja rezultat dobre pravne i ustavne uređenosti neke državne zajednice i obratno – funkcionalno uređena država, uz resurse koje mi posjedujemo, uvijek će u krajnjem morati dati za rezultat razvijenu privredu i uspješnu ekonomiju. Vlada ovog Kantona čini sve da podstakne i stvori ambijent za jačanje svih oblasti života, počevši od proizvodnje, preko trgovine i sektora usluga, do jačanja obrazovanja, zdravstva, pitanja mladih, rada pravosuđa, socijalne zaštite i policije te brojnih drugih segmenata koji su nezaobilazni dio naših života.

Zbog svega što sam prethodno pomenuo, nadam se da dijelim i vaše uvjerenje kada kažem da nije pitanje hoće li Bosna i Hercegovina uspjeti da realizira sve promjene koje su dosad pokrenute, već je samo pitanje – kada će se to desiti. Siguran sam da ako svako od nas uradi svoj dio posla, čestito i odgovorno, da ćemo ovaj cilj mnogo brže, efikasnije i lakše ostvariti. Pri tom, ne zaboravljajući svoju prošlost, nego crpeći iz njenih bolnih, ali poučnih događaja, moramo naći snagu da nastavimo svoj hod ka budućnosti koja se zove evropske integracije i pridruživanje velikoj porodici razvijenih zemalja svijeta. Za taj i takav cilj vrijedi se boriti. Stoga, dame i gospodo, uz sjećanje i odavanje dužnog poštovanja svim onim Bosancima i Hercegovcima koji su dali svoje živote za ovu zemlju, još jednom čestitam vam 25. novembar – Dan državnosti Bosne i Hercegovine.

 

Zenica, 24.11.2015.godine

Opširnije na zdk.ba.

O Tesanj Net

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *