PREDSTAVLJEN PREDNACRT REVIDIRANE STRATEGIJE RAZVOJA ZENIČKO-DOBOJSKOG KANTONA ZA PERIOD 2016.-2020.

PREDSTAVLJEN PREDNACRT REVIDIRANE STRATEGIJE RAZVOJA ZENIČKO-DOBOJSKOG KANTONA ZA PERIOD 2016.-2020.

Danas je održan sastanak Kantonalnog vijeća za razvojno planiranje i upravljanje razvojem. Vijećem predsjedava premijer a čine ga svi ministri u Vladi i načelnici/gradonačelnici općina/gradova u ZDK. Sastanku je prisustvovala i predsjedavajuća Skupštine, njeni zamjenici i predsjednici klubova poslanika naroda u Skupštini ZDK.

Na sastanku je dat pregled statusa revizije Strategije razvoja, te je predstavljen i usvojen prednacrt revidirane Strategije razvoja Zeničko-dobojskog kantona za period 2016.-2020.godine.

Strategija integriranog razvoja 2016.–2020. godine je ključni strateško-planski dokument Zeničko-dobojskog kantona, koji treba da usmjerava i podstiče njen budući rast i razvoj. Revizija postojeće Strategije se provodila u okviru Projekta integriranog lokalnog razvoja (ILDP), koji predstavlja zajedničku inicijativu Vlade Švicarske i Razvojnog programa Ujedinjenih naroda (UNDP), a provodi se u saradnji sa Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice BiH, Federalnim ministarstvom pravde, Ministarstvom uprave i lokalne samouprave Republike Srpske i savezima općina/opština i gradova u oba entiteta.

Cilj sastank je bio da prednacrt bude početak finaliziranja samog dokumenta i upućivanja prema Vladi. Sastanku su prisustvovali i predstavnici UNDP-a i Federalnog zavoda za programiranje razvoja.

Premijer Zeničko-dobojskog kantona, g. Miralem Galijašević je naglasio da je vizija za 2020. godinu da Zeničko-dobojski kanton bude savremena evropska regija, ugodna za život i rad i atraktivna za investiranje, koja svoj održivi razvoj temelji na industrijskim i ljudskim resursima, prirodnim i turističkim potencijalima, te bogatom kulturno-historijskom naslijeđu i čistom okolišu.

U strategiji su definisana 4 strateška cilja koji svojim sinergijskim djelovanjem osiguravaju ostvarenje vizije kao strateške namjere koju građani žele da vide u periodu do 2020. godine, te 15 prioritetnih ciljeva koji međusektorskim djelovanjem ostvaruju mjere učinka na nivou krajnjeg rezultata. Ovi ciljevi su razrađeni u 50 mjera i 227 projekata, a osigurana je veza sa strateškim planskim dokumentima viših nivoa vlasti i EU.

Opširnije na zdk.ba.

O Tesanj Net

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *