Otvoreno pismo Predsjedniku

fuad-sisic

Demokratija živi od spora između dvaju stranaka, od diskusije da bi se pronašao pravi put.
Zbog toga demokratiji pripada poštivanje mišljenja drugog.“

Richard von Weizsäcker

Poštovani Predsjedniče,

Nadam se, i nadaću se i ubuduće, da će kultura javnog dijaloga u Bosni i Hercegovini naći svoj put ka višem nivou. Nadam se da će prestati potreba bilo koga ko želi izraziti svoje mišljenje i stav da pri tome koristi riječnik negiranja i omalovažavanja drugog. Bilo da se radi o prvoj izjavi, ili da se radi o reagovanju na tu izjavu. Krug negiranja, omalovažavanja, osporavanja u komunikaciji među ljudima najviše šteti njima samima, a zatim i javnosti.

Bio sam dugogodišnji stranački funkcioner SDA, i obavljao važne javne funkcije. Pravio sam slične greške koje sada kritikujem. Čovjek bi trebao dok prolazi kroz vrijeme da razmišlja o tom svom prolasku, da bude samokritičan, da iz sopstvenih grešaka izvuče pouke za budućnost. Tako bi trebale da rade i organizacije. Nema smisla raspravljati o greškama kada se one dogode, ali ima smisla i potrebe iz istih izvlačiti pouke. To je jedina korist koja se iz grešaka, iz propusta može dobiti. Zato se čudim nama u SDA da nismo to naučili ni nakon 25 godina. Za jednu organizaciju – 25 godina nije mladost.

Posljednje saopćenje SDA BiH, bolje kazati reagovanje na saopćenje SDP BiH, u vezi sa kadrovskim postavljenjima u Kliničkom centru, Sarajevo je upravo dokaz da organizacija nije ništa naučila. A nesumnjivo je imala od koga. Posebno SDA. Na zidu prostorije SDA BiH, gdje se održavaju sjednice Predsjedništva BiH, nalaze se i slike dosadašnjih predsjednika, dakle i slika Predsjednika Alije Izetbegovića. Kao član SDA, ja bih volio da umjesto te slike stoje poruke koje je Predsjednik Alija Izetbegović govorio i živio. Poruke koje imaju svoje stvarne vrijednosti, koje nam svima mogu služiti kao podsjetnik. Vjerujem da tada ne bi SDA BiH reagovala tako kako je reagovala.

Naime, SDA BiH objavljuje da „SDP nema pravo nikome držati lekcije…“ i nastavlja obrazalagati zbog čega. Zatim, navodi primjer kako je brat tadašnjeg Premijera Nikšića, od strane Vlade FBiH, imenovan na funkciju direktora Autocesta. Da bude svima jasno: to je argument koji koristi SDA da bi opravdala imenovanje supruge člana Predsjedništva BiH i Predsjednika SDA BiH na funkciju direktorice Kliničkog centra. Zaista sam bio tužan i pomalo ljut kada sam ovo pročitao. Pitam se: što nam to treba? Šta mi to mislimo? Šta hoćemo? Zašto svodimo nas život, u ovako složenoj situaciji, na birokratski ured?

Prvo, u slobodnom društvu, mi ne bi trebali da komuniciramo s drugima tako što mi konstatujemo šta neko drugi ima pravo, a šta nema.

Drugo, u slobodnom društvu, ne bi trebali koristi greške drugih kao argument za sopstvene greške. Iz grešaka drugih treba da se uči, kao što se uči iz sopstvenih grešaka.

Treće, SDP je izgubio uvjerljivo izbore, vjerovatno, i zbog takvih stvari koji sada SDA pokušava opravdati istim greškama SDP-a. Ne vjerujem da SDA želi izgubiti izbore, i nadam se da neće. Ali, se iskreno nadam da će se otrgnuti iz stanja inercije, da će unijeti inovativan etički odnos u javnu komunikaciju, ali i u imenovanju javnih funkcija.

Naravno da se ovdje ne radi o tome je li supruga Predsjednika Bakira Izetbegovića stručna i čestita osoba, ja vjerujem da jeste. Ali to nije relevantno za ovu situaciju. Vrlo je jednostavno: ova situacija je nepotrebna.

Uz to, ja Vas Predsjedniče podržavam u Vašim naporima da stabilizjete odnose u BiH, da gradite sinergiju među probosanskim snagama i među Bošnjacima, da pomaknete ovo bh društvo prema EU i globalnim integracijama, ali Vas molim da na tom putu ne podržavate ovakve greške.

Fuad Šišić

O Fuad Sisic

Fuad ŠIŠIĆ rođen je 20.06.1960. godine u Raduši (Tešanj), od oca Mehe Hadžimehić-Šišić i majke Nure, rođene Pobrić. Osnovnu školu, kao i Gimnaziju, završio je u Tešnju a zatim i studij mašinstva na Univerzitetu u Sarajevu 1984. godine.

Radni vijek je započeo u Unico filter početkom 1984. godine. Uz rad predaje stručne predmete u srednjim školama u Tešnju. Početkom aprila 1992. godine angažuje se u odbrani na različitim dužnostima da bi u julu 1994. godine izabran za Prijelaznog općinskog načelnika u Tešnju, a zatim 1997. godine i za Općinskog načelnika. U firmu Unico filter (kasnije MHBA) se vraća krajem 2000. godine i ostaje do 2008. godine u privredi. Krajem 2008. godine je izabran ponovo na poziciju Općinskog načelnika a 2012. godine i na poziciju Predsjedavajućeg Općinskog vijeća. U MHBA se vraća 2013. godine i ostaje do kraja 2016. godine. Od početka 2017. godine radi u privatnoj kompaniji SARAČEVIĆ, Tešanj.

Kroz neformalno obrazovanje prošao je edukaciju prodajnih vještina (USAID, MANN+HUMMEL), organizacijskih vještina (ADIŽES, Novi Sad), rukovodnih i menadžerskih vještina (CRESOM, Kalifornija; MANN+HUMMEL). Pohađao je mnoge edukacije u Bosni i Hercegovini i okruženju, kao i online edukacije. Bavi se pitanjima uloge rukovodstva i organizacijske transformacije uz elektronsku podršku, postavljanjem ciljeva, donošenjem odluka i korištenjem neophodnih menadžerskih alata.

Uz profesionalni rad je istovremeno obavljao niz drugih političkih, privrednih i društvenih poslova. Dobitnik je mnogih priznanja, a najznačajnija su: Lokalni lider desteljeća (Liga humanista), Najnačelnik (2011. godine), Plaketa Općine Tešanj (2015. godine).

Objavljene knjige:

- Početnica na računarima (1999),
- Reinženjering poslovnih procesa (2001),
- Rukovođenje (2003),
- Menadžerske vještine (2005),
- Nije kriv (2007),
- Rukovodni i menadžerski alati (2011),
- Organizacija (2013),
- Srcem i sredinom (2020)


Tešanj, 11.09.2020

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *