Da je pameti od Haga kao do Haga – opet bi sve bilo isto

Srbija odgovorna jer je prekršila Konvenciju o genocidu
time što nije učinila sve što je bilo u njenoj moći da spriječi genocid.
Presuda Suda u Hagu, 27.02.2007. godine

Republika Bosna i Hercegovina je podnijela tužbu protiv Srbije i Crne Gore 1993. godine, u toku agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu. U optužnici je izričito navođena sistematična praksa etničkog čišćenja Bosne i Hercegovine. Saslušanja u procesu protiv Srbije počela su u februaru 2006. godine. Posljednje ročište održano je 9. maja 2006. godine a presuda izrečena 26. februara 2007. godine.  Međunarodni sud pravde je presudio da je Srbija odgovorna jer je prekršila Konvenciju o genocidu time što nije učinila sve što je bilo u njenoj moći da spreči genocid, a potom nije kaznila niti predala učinioce Haškom tribunalu. Ali ne može biti smatrana odgovornom za genocid počinjen u Srebrenici od strane snaga Republike Srpske, jer “nije počinila genocid ni preko svojih državnih organa, ni preko svojih zvaničnika”. Poslije ovog suđenja, Srbija je postala prva zemlja koja je po ocjeni suda prekršila Konvenciju o genocidu.

U to vrijeme, u vrijeme kada je presuda objavljena, u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine su sjedili: Haris Silajdžić, Željko Komšić i Nebojša Radmanović. Nakon toga, 2010. godine u Predsjedništvo dolazi Bakir Izetbegović, uz Nebojšu Radmanovića i Željka Komšića, a 2014. godine ostaje Bakir Izetbegović a dolaze Dragan Čović i Mladen Ivanić. Koji od ova tri sastava Predsjedništva Bosne i Hercegovine su zaista mogli donijeti odluku o pokretanju revizije i dati novi mandat agentu koji će predstavljati Bosnu i Hercegovinu ne znam, ali su svi imali šansu. Čini se da je umjesto takve jedne proceduralno i moralno logične odluke usljedilo zatišje, izgubljen je fokus, dnevnopolitički taktički diskurs je bio dominantan kod probosankih političara a ne strateški smjer države Bosne i Hercegovine.

U isto vrijeme, oni koji su odlukom Suda u Hagu proglašeni krivim i odgovornim (institucije RS-e) i oni kojim je utvrđeno da su mogli a nisu spriječili genocid (Republika Srbija), nastavili su strateški djelovati. Kontinuitet negiranja genocida, delegitimiziranje Suda u Hagu, veličanje presuđenih ratnih zločinaca od strane službene politike, izjednačavanje krivnje i potpuno relativiziranje agresorske politike i politike odbrane doveo je do apsurdne situacije.

Ta apsurdnost se ogleda u činjenici da jedan član Predsjedništva Bosne i Hercegovine zastupa interese Republike Srbije a ne Bosne i Hercegovine. I to ne radi tajno kao što su to neki radili devedesetih godina prošlog stoljeća. To radi jvno i s ponosom. Diči se time da radi to što radi u interesu svoje nacije, a to obzirom na poziciju na kojoj sjedi znači da se diči i time što ruši svoju državu Bosnu i Hercegovinu. Drugi član Predsjedništva Bosne i Hercegovine se diči što može „mudrovati“ između dvojice, što misli da je mudro sakriti se iza igre riječi i forme na račun više od 100.000 nevino ubijenih ljudi. Treći u nemoći, ne mogu kazati neznanju a možda je i to, u borbi za Bosnu i Hercegovinu donosi odluke izvan njenih institucija jer ih ne može donijeti unutar Predsjedništva. Ali to tako ne ide, jer “Sud smatra da sadržaj ovih pisama pokazuje kako nikakvu odluku nisu donijela nadležna tijela, u ime Bosne i Hercegovine kao države, u pogledu zahtjeva za reviziju Presude od 26. februara 2007. godine u slučaju primjene Konvencije o sprječavanju i kažnjavanju zločina genocida“, navodi se u pismu iz Haga.

Ostaje još samo nada da možda Philippe Couvreur, pisar Međunarodnog suda u Haagu, nema ovlaštenja da o ovom proceduralno odluči, te da Sud u Hagu to naknadno konstatuje i donese drugačiju odluku. I ostaje nada da će oni koji vode Bosnu i Hercegovinu doći pameti.

O Fuad Sisic

Fuad ŠIŠIĆ rođen je 20.06.1960. godine u Raduši (Tešanj), od oca Mehe Hadžimehić-Šišić i majke Nure, rođene Pobrić. Osnovnu školu, kao i Gimnaziju, završio je u Tešnju a zatim i studij mašinstva na Univerzitetu u Sarajevu 1984. godine.

Radni vijek je započeo u Unico filter početkom 1984. godine. Uz rad predaje stručne predmete u srednjim školama u Tešnju. Početkom aprila 1992. godine angažuje se u odbrani na različitim dužnostima da bi u julu 1994. godine izabran za Prijelaznog općinskog načelnika u Tešnju, a zatim 1997. godine i za Općinskog načelnika. U firmu Unico filter (kasnije MHBA) se vraća krajem 2000. godine i ostaje do 2008. godine u privredi. Krajem 2008. godine je izabran ponovo na poziciju Općinskog načelnika a 2012. godine i na poziciju Predsjedavajućeg Općinskog vijeća. U MHBA se vraća 2013. godine i ostaje do kraja 2016. godine. Od početka 2017. godine radi u privatnoj kompaniji SARAČEVIĆ, Tešanj.

Kroz neformalno obrazovanje prošao je edukaciju prodajnih vještina (USAID, MANN+HUMMEL), organizacijskih vještina (ADIŽES, Novi Sad), rukovodnih i menadžerskih vještina (CRESOM, Kalifornija; MANN+HUMMEL). Pohađao je mnoge edukacije u Bosni i Hercegovini i okruženju, kao i online edukacije. Bavi se pitanjima uloge rukovodstva i organizacijske transformacije uz elektronsku podršku, postavljanjem ciljeva, donošenjem odluka i korištenjem neophodnih menadžerskih alata.

Uz profesionalni rad je istovremeno obavljao niz drugih političkih, privrednih i društvenih poslova. Dobitnik je mnogih priznanja, a najznačajnija su: Lokalni lider desteljeća (Liga humanista), Najnačelnik (2011. godine), Plaketa Općine Tešanj (2015. godine).

Objavljene knjige:

- Početnica na računarima (1999),
- Reinženjering poslovnih procesa (2001),
- Rukovođenje (2003),
- Menadžerske vještine (2005),
- Nije kriv (2007),
- Rukovodni i menadžerski alati (2011),
- Organizacija (2013),
- Srcem i sredinom (2020)


Tešanj, 11.09.2020

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *