Kompetencije

Lojalnost smo uzdigli na kult

a potisnuli smo kompetentnost.

Miodrag Zec

 

Iz iskustva znam da ljudi često miješaju autoritet kompetencija sa autoritetom hijerarhije. Nema sumnje da su oba ova autoriteta veoma važna za svaku organizaciju. Nevolje nastaju kada se izgubi razlika između autoriteta hijerarhije i autoriteta kompetencija. A najčešće se upravo to dešava. Čovjek zauzme visoku poziciju u organizaciji i ponaša se kao da ima kompetencije za sve. Preko noći čovjek zna odgovor na svako pitanje, da ne govorim koliko tek misli da zna ako se duže nalaze na istoj poziciji. Ponaša se kao da ima vještine za svaku stvar i da ima stav o svakoj situaciji. Sljedbenici ili članovi organizacije postavljaju pitanja, provode u život odgovore koje su dobili, podržavaju. Razvija se organizacija u kojoj je samo onaj na vrhu važan, svi ostali nisu važni. Samo onaj na vrhu zna šta je najbolje rješenje za svaku funkciju u organizaciji, za svaki segment organizacije, samo onaj na vrhu najbolje zna kako stići do cilja. Ne razvija se organizacija koja uči, ne razvijaju se uposleni koji imaju kompetencije, koji rade i donose najbolje odluke, nego se kreira ambijent u kome organizacija zavisi od onog ko je na vrhu. Kreira se kultura nezamjenjivosti.

S druge strane, često se ne poštuje autoritet hijerarhije. Ignorišu se oni koji se nalaze na vrhu organizacije, ogovaraju i omalovažavaju. Za organizaciju je to isto tako opasno kao i kreiranje kulture nezamjenjivosti. Hijerarhiju treba poštovati. Rukovodioci su odgovorni da štite autoritet pozicije zbog odgovornosti prema organizaciji. Najviši rukovodioci su odgovorni za to kako sistem funkcioniše. Oni realizuju svoju odgovornost time što će postavljati jasne ciljeve svim segmentima organizacije i svim funkcijama, osiguravati potrebne resurse, koji će osiguravati da uposleni imaju potrebne kompetencije i ovlaštenja, koji će praviti provjere i pratiti napredak, procjenjivati rizike i poduzimati mjere da se oni smanje, poduzimati potrebne mjere da cijeli sistem bude u stalnom unapređenju, u podizanju efikasnosti i upotpunjavanju njegove efektivnosti. Ako se najviše rukovodstvo time ne bavi, u organizaciji se time neće niko drugi baviti. Ako rukovodioci budu radili posao uposlenih, posao rukovodioca neće niko raditi. Organizacija će trpiti štetu ili propustiti prilike koje, na žalost, mnogi neće nikada ni vidjeti.

Onaj ko je kupio i sadijevao sijeno zna da nije isto bacati sijeno za stožinu i gaziti sijeno na stožini. Baš kada se dođe do vrha, onaj ko je na stožini vidi koliko je teško prihvatiti posljednje količine sijena koji onaj odozdo dobacuje. Onom gore valja čuvati ravnotežu jer ne stoji na Zemlji, onom dole trina pada u oči odozgo. A obojica su već umorni, znojani i nervozni. Ali već odavno postoji drugo rješenje, baliranje sijena ne Zemlji. Način na koje se poslovi rade i sredstva sa kojima se ti poslovi rade su u stalnim promjenama. Potrebne kompetencije se stalno mijenjaju. To bi trebalo znati, prije svih, najviše rukovodstvo.

O Fuad Sisic

Fuad ŠIŠIĆ rođen je 20.06.1960. godine u Raduši (Tešanj), od oca Mehe Hadžimehić-Šišić i majke Nure, rođene Pobrić. Osnovnu školu, kao i Gimnaziju, završio je u Tešnju a zatim i studij mašinstva na Univerzitetu u Sarajevu 1984. godine.

Radni vijek je započeo u Unico filter početkom 1984. godine. Uz rad predaje stručne predmete u srednjim školama u Tešnju. Početkom aprila 1992. godine angažuje se u odbrani na različitim dužnostima da bi u julu 1994. godine izabran za Prijelaznog općinskog načelnika u Tešnju, a zatim 1997. godine i za Općinskog načelnika. U firmu Unico filter (kasnije MHBA) se vraća krajem 2000. godine i ostaje do 2008. godine u privredi. Krajem 2008. godine je izabran ponovo na poziciju Općinskog načelnika a 2012. godine i na poziciju Predsjedavajućeg Općinskog vijeća. U MHBA se vraća 2013. godine i ostaje do kraja 2016. godine. Od početka 2017. godine radi u privatnoj kompaniji SARAČEVIĆ, Tešanj.

Kroz neformalno obrazovanje prošao je edukaciju prodajnih vještina (USAID, MANN+HUMMEL), organizacijskih vještina (ADIŽES, Novi Sad), rukovodnih i menadžerskih vještina (CRESOM, Kalifornija; MANN+HUMMEL). Pohađao je mnoge edukacije u Bosni i Hercegovini i okruženju, kao i online edukacije. Bavi se pitanjima uloge rukovodstva i organizacijske transformacije uz elektronsku podršku, postavljanjem ciljeva, donošenjem odluka i korištenjem neophodnih menadžerskih alata.

Uz profesionalni rad je istovremeno obavljao niz drugih političkih, privrednih i društvenih poslova. Dobitnik je mnogih priznanja, a najznačajnija su: Lokalni lider desteljeća (Liga humanista), Najnačelnik (2011. godine), Plaketa Općine Tešanj (2015. godine).

Objavljene knjige:

- Početnica na računarima (1999),
- Reinženjering poslovnih procesa (2001),
- Rukovođenje (2003),
- Menadžerske vještine (2005),
- Nije kriv (2007),
- Rukovodni i menadžerski alati (2011),
- Organizacija (2013),
- Srcem i sredinom (2020)


Tešanj, 11.09.2020

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *