Six Sigma

U Boga vjerujemo,
svima ostalim donosimo podatke.
Deming

Prof. Dr. Ismar Alagić priredio je i objavio knjigu Upravljanje kvalitetom: Lean proizvodnja – Six sigma a promocija je održana 20.07.2017. godine u prostorijama Opće biblioteke, Tešanj.

Knjiga sadrži deset poglavlja na 750 stranica sa 268 pisanih izvora i 40 web strana.

Razumljivo, dominiraju izvori na engleskom jeziku. Radi se zaista o velikom poslu, veoma zahtjevnom i iscrpnom poslu, ali posvećenost i upornost su poznata osobina Dr. Alagića.

Teško je sada govoriti o tome koliko dugo će sadržaj ove knjige biti aktuelan obzirom na stalne i brze promjene, ali nema sumnje da tešanjska privreda i organizacije uopće mogu imati značajne koristi. Za to postoji samo jedan uslov i tiče se rukovodstva. Da li je rukovodstvo spremno učiti i davati podršku drugima da uče. Prije svega vlasnici kapitala i profesionalni menadžeri/rukovodioci.

Lakše je raditi transakcije nego graditi sistem. Napraviti jednokratnu korist je odmah vidljivastvar. U jednom danu, ili nekoliko dana, sedmica u džepu je više novca. Vrlo vjerovatno bolji auto, ima se i za investicije: jednostavno i dobro. Zbog čega bi se takav pristup mijenjao?

Zbog toga što nije dugoročno održiv. Kada biznis raste takav pristup postaje manjkav da bi se održala pouzdanost. Odjednom je previše rupa za koje ne znamo odakle dolaze, zbog čega i kako ih začepiti. Pritisak na sudionike, na uposlene, može kratkoročno dati neki efekat ali dugoročno nije održiv i ne može riješiti problem. Nužna je promjena pristupa. Izgradnja sistema. A sistem izgrađivati nije nimalo jednostavno. Potrebna su znanja i vještine, istrajnost
i uključenost, međusobno povjerenje – posebno ključnih sudionika. Sve dok sistem ne počinje davati rezultate. Tek tada, tek kada zainteresovane strane jasno vide da sistem zaživljava, da svako može uraditi najbolje svoj posao uz potrebna ovlaštenja, da se iz propusta, grešaka i slabosti uči, da se s manje nervoze može uraditi više a konačni efekti nisu manji – naprotiv, tek tada možete računati da uspostavljate primjer dobre prakse. Možete vidjeti da ste na tom
putu morali koristiti neke alate i koncepte predstavljene u knjizi: Upravljanje kvalitetom: Lean proizvodnja – Six Sigma. Tada ćete razumjeti potpuno vrijednost ove knjige.

Kao što je Deming odavno kazao: U Boga vjerujemo, Bogu vjerujemo ali svi ostali neka dođu s podacima. Činjenice a ne samo sa osjećaj i priča. Zbog čega? Iz prostog razloga što su su odluke bazirane na činjenicama mnogo bolje, i što su tako šanse veće za dostizanje planiranih ciljeva i rezultata. Ne postavljamo pitanja povjerenja, i ne dovodimo povjerenje u pitanje jer transparentno raspolažemo podacima i činjenicama, te informacijama utemeljenim na činjenicama Naše saznanje proisteklo iz takve strukture je pouzdano a naše međusobno povjerenje osnaženo. Mi tako zarađujemo i stičemo povjerenje, a ne koristimo ga kao kredit.

O Fuad Sisic

Fuad ŠIŠIĆ rođen je 20.06.1960. godine u Raduši (Tešanj), od oca Mehe Hadžimehić-Šišić i majke Nure, rođene Pobrić. Osnovnu školu, kao i Gimnaziju, završio je u Tešnju a zatim i studij mašinstva na Univerzitetu u Sarajevu 1984. godine.

Radni vijek je započeo u Unico filter početkom 1984. godine. Uz rad predaje stručne predmete u srednjim školama u Tešnju. Početkom aprila 1992. godine angažuje se u odbrani na različitim dužnostima da bi u julu 1994. godine izabran za Prijelaznog općinskog načelnika u Tešnju, a zatim 1997. godine i za Općinskog načelnika. U firmu Unico filter (kasnije MHBA) se vraća krajem 2000. godine i ostaje do 2008. godine u privredi. Krajem 2008. godine je izabran ponovo na poziciju Općinskog načelnika a 2012. godine i na poziciju Predsjedavajućeg Općinskog vijeća. U MHBA se vraća 2013. godine i ostaje do kraja 2016. godine. Od početka 2017. godine radi u privatnoj kompaniji SARAČEVIĆ, Tešanj.

Kroz neformalno obrazovanje prošao je edukaciju prodajnih vještina (USAID, MANN+HUMMEL), organizacijskih vještina (ADIŽES, Novi Sad), rukovodnih i menadžerskih vještina (CRESOM, Kalifornija; MANN+HUMMEL). Pohađao je mnoge edukacije u Bosni i Hercegovini i okruženju, kao i online edukacije. Bavi se pitanjima uloge rukovodstva i organizacijske transformacije uz elektronsku podršku, postavljanjem ciljeva, donošenjem odluka i korištenjem neophodnih menadžerskih alata.

Uz profesionalni rad je istovremeno obavljao niz drugih političkih, privrednih i društvenih poslova. Dobitnik je mnogih priznanja, a najznačajnija su: Lokalni lider desteljeća (Liga humanista), Najnačelnik (2011. godine), Plaketa Općine Tešanj (2015. godine).

Objavljene knjige:

- Početnica na računarima (1999),
- Reinženjering poslovnih procesa (2001),
- Rukovođenje (2003),
- Menadžerske vještine (2005),
- Nije kriv (2007),
- Rukovodni i menadžerski alati (2011),
- Organizacija (2013),
- Srcem i sredinom (2020)


Tešanj, 11.09.2020

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *